Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Налоги и пошлины

Rēķins no PVN neapliek.personas par pakalpoj.Zviedrijā К списку тем

Rēķins no PVN neapliek.personas par pakalpoj.Zviedrijā
Mīļie kolēģi, esmu apmaldījusies 3 priedēs laikam:) Ja saņemam rēķinu par celtniecības pakalpojumiem, kas sniegti Zviedrijā, no LV nodokļu maksātaja, bet PVN nemaksātāja - kā ir ar PVN? Normālā gadījumā saprotu 0 % likme - 54. un 63.rinda aprēķinam paši 18%. Bet ja pakalpojumu sniedzējs nav PVN maksātājs, priekšnodokli atskaitīt nedrīkst, bet kā ir to aprēķināmo PVN - vai tas mums ir jādara, resp.jānomaksā budžetā 18%?? Ja jautājums ir stulbs, atvainojiet, uznācis prāta aptumsums;)
Agrita
Agrita 02.07.2005 11:52
109 сообщений на сайте

Ответы (13)

Tātad, es saprotu, ka viens latvijas uzņēmums PVN nemaksātājs, sniedza celtiecības pakalpojumu arī latvijas uzņēmumām PVN maksātājām, bet Zviedrijā?
Tt7
Tt7 02.07.2005 12:06
37863 сообщения на сайте
Šinī gadījumā IK, bet jā, PVN nemaksātājs un celtniecības pakalpojums Zviedrijā - saņēmām rēķinu bez PVN.
Agrita
Agrita 02.07.2005 12:27
109 сообщений на сайте
Vispār, nezinot visu lietu, grūti kaut ko pateikt, bet kāpēc par šo rēķinu iet runa Latvijā, ja gan pēc mūsu likumdošanas gan zviedrijas likumdošanas prasībām, jums abiem diviem būtu jāreģistrējas Zviedrijā ka nodokļu maksātājiem. Visiem pakalpojumiem, kas ir saistīti ar nekustamo īpašumu, pakalpojumu sniegšanas vai saņemšanas vieta ir tā valsts, kurā tiek sniegts šis pakalpojums.
Tt7
Tt7 02.07.2005 12:47
37863 сообщения на сайте
Hmm, tagad apmaldījos vēl vairāk. Mēs saņemam rēķinus no šiem IK, tālāk izrakstam Zviedrijas uzņēmumam - arī kā par celtniecības pakalpojumiem ar 0 % likmi. Patiesībā jau es nezinu, varbūt IK ir reģistrējies Zviedrijā kā nodokļu maksātājs, bet ne kā PVN. Šomēnes pirmo reizi saskāros ar šādu lietu un tiešām esmu apjukusi...
Agrita
Agrita 02.07.2005 12:56
109 сообщений на сайте
Bet jūsu uzņēmums ta pričom?
Tt7
Tt7 02.07.2005 13:15
37863 сообщения на сайте
Mūsu uzņēmums saņem rēķinu no IK, un izraksta rēķinus SWE firmai, nemāku pateikt, kāpēc Ik neraksta pa tiešo zviedriem, bet acīmredzot tā ir uzņēmēju daļa, mani nostādīja fakta priekšā.
Agrita
Agrita 02.07.2005 13:25
109 сообщений на сайте
Bet jums nav tiesības izrakstīt nodokļu rēķinu zviedriem par celtniecības pakalpojumiem nebūtu reģistrējušies Zviedrijā ka PVN maksātājs!
Tt7
Tt7 02.07.2005 13:54
37863 сообщения на сайте
Un kurš likums to nosaka?
Agrita
Agrita 02.07.2005 14:24
109 сообщений на сайте
Es neorientējos SWE likumdošanā, bet LV lik.parPVN taču nosaka, ka ES teritorijā NEREĢISTRĒTAI personai, veicot vienu vai vairākus apliekamus iekšzemē ir pienākums reģistrēties LV kā PVN maksātājam, tātad ja analoģiski tiek reglamentēta situācija Zviedrijā, tad mums tur nav jāreģistrējas, jo mēs esam PVN maksātāji šeit, Latvijā. Es patiesībā nestrīdos, bet mēģinu saprast, jo saskaros ar šo pirmo reizi...
Agrita
Agrita 02.07.2005 14:59
109 сообщений на сайте
Par pievienotās vērtības nodokli

4.pants Preču piegādes un pakalpojumu sniegšanas vieta

(4) Pakalpojumu sniegšanas vieta ir tā vieta, kur tie tiek sniegti, šādiem pakalpojumiem:

3) ar kustamo (ķermenisko) lietu (īpašumu) saistītie pakalpojumi (ieskaitot novērtēšanu, remontu, apkopi), izņemot šo lietu nomu.

(5) Ar nekustamo īpašumu saistītu pakalpojumu (ieskaitot ekspertu, arhitektu, būvdarbu, to sagatavošanas, koordinācijas un uzraudzības pakalpojumus) sniegšanas vieta ir tā vieta, kur šis īpašums atrodas.

26.pants Reģistrācija Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā

(5) Ja citas dalībvalsts persona iekšzemē sniedz šā likuma 4.pantaceturtās daļas 1.punktā un piektajā daļā minētos pakalpojumus jebkurai personai, tad šai citas dalībvalsts personai pirms pakalpojumu sniegšanas jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā neatkarīgi no sniegtā pakalpojuma vērtības

35.pants Atbildība par šā likuma pārkāpumiem

(6) Ja apliekamā persona, piegādājot preces vai sniedzot pakalpojumus citas dalībvalsts personai, ir nepamatoti piemērojusi nodokļa 0 procentu likmi, tad tā maksā valsts budžetā nesamaksātā nodokļa summu un soda naudu saskaņā ar likumu “Par nodokļiem un nodevām”.

(7) Neapliekamā juridiskā persona vai neapliekamā fiziskā persona, kas veic saimniecisko darbību, maksā valsts budžetā nesamaksāto nodokļa summu un soda naudu saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām", ja tā:

1) nav samaksājusi nodokli par saņemtajiem pakalpojumiem saskaņā ar šā likuma 12.panta1.2 daļu;

2) nav reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā pēc tam, kad attiecībā uz preču iegādēm Eiropas Savienības teritorijā ir sasniegusi šā likuma 26.pantā noteikto reģistrācijas slieksni.
Tt7
Tt7 02.07.2005 15:14
37863 сообщения на сайте
Tad jums ir jāizrakstā rēķins ar 18%, bet zviedriem nav tiesības atskaitīt priekšnodokli un viņiem šis pakalpojums būs dargāk par 18%, bet Jūs samaksāsiet valsts budžetā PVN
Tt7
Tt7 02.07.2005 15:22
37863 сообщения на сайте
VID pozīcija pēdējā laikā ir tāda, ka uzņēmumam, kas sniedz celtniecības pakalpojumus ES valstīs, būtu jāreģistrē struktūrvienība šajā valstī un šie darījumi jāuzrāda, piem. Zviedrijas PVN deklarācijā. Tad attiecīgie darījumi Latvijas PVN deklarācijā vispār nav iekļaujami.

Faktiski šis VID viedoklis izriet no tā, ka, ja zviedru firma kaut ko celtu Latvijā, tad viņiem šeit būtu jāreģistrējas jau uzreiz, nevis sasniedzot noteiktu apgrozījumu.

Jūsu gadījumā, saņemot rēķinu no IK, to grāmatojiet uz izdevumiem un tā kā tur nav PVN (ne 0, ne 18%), tad tas neietekmē jūsu priekšnodokli. Nav arī jāveic reverss, jo neesat saņēmuši preces un pakalpojumus no ES apliekamas personas. Savā rēķinā varat mēģināt rakstīt 0% (un zviedriem būs jāpiemēro 25% PVN reverss). Kamēr neprasīsiet atpakaļ PVN, nekas ļauns nenotiks. Ja jūsu izdevumu lielākā daļa ir rēķini no IK, tad tāpat nekāds lielais priekšnodoklis jums nebūs izveidojies.
Ilzex
Ilzex 04.07.2005 11:34
2690 сообщений на сайте
Liels paldies, Ilzex!:)

Mēģināšu jau laikam prasīt VID rakstisku skaidrojumu par šo lietu, lai neiebrauktu auzās vēl lielākās...
Agrita
Agrita 04.07.2005 11:49
109 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.