Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Atkal jau PVN
Šodien ļoti cītīgi mēģināju lasīt LR likumu Par pievienotās vērtības nodokli, un .............
Pēc izlasīšanas paliku neziņā - tajā atrunāts, kad un ko es varu ieskaitīt priekšnodoklī, bet nebija teikts, kad man jāiekļauj deklarācijā izrakstītā nodokļu rēķina summas. Kaut ko līdzīgu esmu dzirdējusi arī no grāmatvežiem, ka uz tādas nepilnības pamata varētu izvairīties no nodokļu nomaksas kaut vai uz īsu laika periodu.
Ответы (13)
Никуда не уклонитесь, особенно по предналогу.
Предналог можно вычитать когда получен товар или услуга и получен на них налоговый счет. Не раньше. Об этом в законе сказано. Позже можно. Так что предналог может только уменьшиться, но не увеличиться.
Передвинуть на месяц можно начисленный налог. Его тоже надо платить когда оказана услуга или отгружен товар и выписан налоговый счет. Налоговый счет надо выписать в течение 15 дней. Так что есть возможность передвинуть расплату на следующий месяц.
8.pants. Pievienotās vērtības nodokļa rēķins
(1) Preču piegāde ir notikusi, ja preces nosūtītas vai atlīdzība par preču piegādi saņemta pirms preču nosūtīšanas.
(11) Preču iegāde Eiropas Savienības teritorijā ir notikusi, ja preces saņemtas. Preču iegādi Eiropas Savienības teritorijā arī uzskata par notikušu, ja samaksa (atlīdzība) par preci veikta avansā.
(2) Pakalpojuma sniegšana ir notikusi, ja pakalpojums sniegts pasūtītājam vai atlīdzība par pakalpojumu saņemta pirms pakalpojuma sniegšanas.
(21) Pakalpojuma saņemšana ir notikusi, ja pakalpojums saņemts vai atlīdzība par pakalpojumu veikta avansā.
(3) Pašpatēriņš ir noticis, ja preces ir nodotas vai citādi kļuvušas pieejamas vai pakalpojumi ir sniegti saņēmējpersonai. Apliekamās personas pienākums šajā gadījumā ir izrakstīt nodokļa rēķinu un veikt pašpatēriņa uzskaiti grāmatvedībā.
(4) Apliekamā persona nodokļa rēķinu saskaņā ar šo pantu izraksta par jebkuru ar nodokli apliekamu preču piegādi vai pakalpojumu ne vēlāk kā 15 dienu laikā no darījuma dienas, ja šajā pantā nav noteikts citādi. Apliekamā persona nodokļa rēķinu par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu neapliekamajai personai atbilstoši šā panta 5.1 vai sestajai daļai izraksta pēc tās pieprasījuma.
12.pants Nodokļa iemaksāšanas kārtība
(16) Nodokli par piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem maksā valsts budžetā par to taksācijas periodu, kad nosūtītas preces vai sniegts pakalpojums un izrakstīts nodokļa rēķins vai saņemts avanss saskaņā ar rēķinu.
Manuprāt te viss ir ļoti skaidri pateikts
Bet ja avanss saņemts bez rēķina?
(1) Preču piegāde ir notikusi, ja preces nosūtītas vai ATLĪDZĪBA par preču piegādi SAŅEMTA PIRMS PREČU NOSŪTĪŠANAS.
Nu labi, bet kā izvairīties no situācijas, kad rēķins izrakstīts vienā mēnesī, bet reālā apmaksa saņemta nākamajā mēnesī! Kur lai iekasē valstij maksājamo summu!?!
Ja avansa rēķins, tad tajā mēnesī, kad saņemta nauda. Ja rēķins par izpildītiem darbiem, tad tajā mēnesī, kad izrakstīts rēķins.
Bet grāmatvediski taču grāmatojot es šo avansa rēķinu pēc mēneša, diviem, trīs, pārgrāmatoju uz izpildītajiem darbiem. Vai tiešām šo saņemto avansu nekādā gadījumā es nevaru deklarēt tad, kad izrakstu galīgo rēķinu?
Un vēl viens jautājums Lienebe ........
(16) Nodokli par piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem maksā valsts budžetā par to taksācijas periodu, kad nosūtītas preces vai sniegts pakalpojums un izrakstīts nodokļa rēķins vai saņemts avanss saskaņā ar rēķinu.
vai šis punkts ņemts no 10. panta? Ja jā, tad taču tas ir izslēgts un likumā nav atrunāts, kurā taksācijas periodā man jāiekļauj nodokļu rēķins!
Avansa rēķinu negrāmato, grāmato saņemto avansu (un pie avansa saņemšanas grāmato un samaksā valstij PVN). Saņemtais avanss jāgrāmato, tad, kad tas saņemts, citādi jums "neies" banka. Tad, kad izrakstīsiet galīgo rēķinu, norakstīsiet no attiecīgā pircēja parāda saņemto avansu.
12.PANTS. NODOKĻA IEMAKSĀŠANAS KĀRTĪBA
(1-6) (Nekopējās kā likumā)Nodokli par piegādātajām precēm vai sniegtajiem pakalpojumiem maksā valsts budžetā par to taksācijas periodu, kad nosūtītas preces vai sniegts pakalpojums un izrakstīts nodokļa rēķins vai saņemts avanss saskaņā ar rēķinu..
Закрыть
Краткое описание нарушения