Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Бухгалтерская отчетность, СГД - взаимоотношения, информация, аудит

AUDITS UIN un PVN К списку тем

AUDITS UIN un PVN
Sveikas, kolēģes! Varbūt pieredzējušākās no jums varēs man šo to pastāstīt par auditu - saņēmu šodien paziņojumu, ka no 15.decembra3 mēnešus firmā notiks audits par UIN un PVN par 2004/2005 gadu. Par PVN man it kā viss skaidrs ko viņiem jābauda, bet par UIN:'( Un rodas man jautājumi: 1.Kāpēc tik ļooti garš termiņš auditam - 3 mēneši? Vai tā parasti? 2. UIN viņi pārbaudīs katru dokumentiņu 2 gadu garumā vai tomērt izlases veidā? 3. Kāpēc vispār mums nāk audits - vai auditi vēl ir plānveida vai arī nāk tikai tad, ja skaidri zin, ka kaut kas kaut kur nav pareizi un tāpēc sūta auditu? 4. Vai audita laikā mums ir tiesības iesniegt papildus dokumentus,ja ko vajadzēs uztaisīt vai arī cik iesniedzu tik ir un vairāk neņem?
Inetam
Inetam 06.12.2006 18:48
156 сообщений на сайте

Ответы (14)

3 месяца они обычно пишут в письме. На практике происходит все гораздо быстрее. Я бы Вам советовала подавать документы сразу, если начнете носить по одной бумажке, могут быть осложнения. Они их могут запросто потерять (научена гоьким опытом). Обязательно делайте опись тех документов, которые сдаете им. Они обычно пишут акт :"Каses grāmata" 40 lapas, "Piegādātāji" 15 lapas". Я теперь переписываю какие пиегадатаи и какие документы.

Вряд ли они планово проверяют, может быть, что в 2004-2005 годах ваша фирма имела дело с какой-нибудь фирмой-"бякой". Теперь будут проверять сделки с ними.
Rj
Rj 06.12.2006 18:55
394 сообщения на сайте
Audita garums atkarīgs no laika posma, kuru baudīs (tomēr tie ir 2 gadi), firmas apgrozījuma, apskatāmo dokumentu daudzuma.

Papildus dokumentus varēsiet iesniegt, bet var gadīties, jums tie neko nepalīdzēs, jo varat labot atskaites tikai līdz audita uzsākšanai. Pēc tam - var neņemt vērā. tas atkarīgs gan no auditora un viņa godaprāta.

Sagatavojiet visus grāmatvedības metodikas dokumentus, dokumentu apgrozījuma pārskatu un kontu plānu ieskaitot. Tos pirmos apskatīs.

Darba līgumi, to reģistrācijas žurnāls, algas nodokļa grāmatiņas, to reģistrācijas žurnāls, rīkojumi, kas saistīti ar darbiniekiem (atvaļinājumiem, algām utml) jānoliek pa ķērienam. Algu aprēķini lai sakrīt ar darba laika tabelēm un darba līgumos norādīto.

Līgumus arī lasa.

Maršruta lapas vai ceļazīmes sagatavojiet.

Visu!

Citreiz auditā sāk ar katra dokumenta pārbaudi (ja viņiem tiešām nav zināms, kas jāskatās), un, ja konstatē, ka kļūdu nav, turpina izlases veidā.

Lai Jums veicas!
Andaz
Andaz 06.12.2006 18:57
27892 сообщения на сайте
Varbūt Jūsu firma prasa atpakaļ nodokļu pārmaksu,pēc UIN deklarācijas vai PVN deklarācijas.
Ines10
Ines10 06.12.2006 18:59
113 сообщений на сайте
Paldies par atbildēm. Nu mēs nodarbojamies ar kokmateriāliem, tāpēc PVN atpakaļ sanāk gandrīz katru mēnesi, bet summas pie vidējā mēneša apgrozījuma ap 100 tūkst nav lielas - max 1000Ls mēnesī prasam atpakaļ un tad, ja ir kokmateriāli importēti un tas PVN jau atmuitojot samaksāts. Tāpēc man neliekas,ka PVNā varētu būt tas suns aprakts. To viņi droši vien pie viena skatīs. Mani vairāk tas UIN satrauc, jo apgrizījums mums salīdzinoši liels bija - tuvu 2 miljoniem fadā, toties peļņas gan necik, tā kā UIN praktiski nemaksājāsm. Varbūt tapēc viņi grib kaut ko uzrakt, kapēc tad mums peļņa neparādās???
Inetam
Inetam 06.12.2006 20:12
156 сообщений на сайте
Un vēl - kā Jums liekas - labāk, lai viņi taisa to auditu pie mums vai labāk vest dokumentus viņiem? Man pašai liekas, ka labāk pie viņiem, tad ja ko prasīs, tad varēšu mierīgi sagatavot, ja vajadzēs pat šo to iekšējo uztaisīt un aiznest. Viņi audita laikā arī rāda, kas viņiem nepatīk un prasa kādus paskaidrojumus vai arī tikai beigās noliek fakta priekšā, ka lūk tā un tā ??????
Inetam
Inetam 06.12.2006 20:17
156 сообщений на сайте
Если Вы занимаетесь лесоматериалами, то ничего необычного в аудите и периоде нет, там проверяется все, ведь могло за это время оказаться, что какой-нибудь клиент фиктивный, хотя на момент сделок с Вами он был и PVN плательщиком. Приходилось слышать о разных ситуациях при аудите подобных фирм.

Мне говорили, что лучше если аудит проводится у Вас на месте, ведь дома, как говорят, и стены помогают. И у себя можно успеть сделать нужный документ в случае необходимости.

Если будут вопросы, то зададут и во время аудита, особенно, если вдруг будут сделки с подозрительными ( с их точки зрения) фирмами. А время проверки может быть и больше, так как не исключено, что могут еще потом и встречные проверки с Вашими партнерами делать.
Irena22
Irena22 06.12.2006 21:12
42998 сообщений на сайте
Ооо, видно многовать на вас компромата насобиралось, что сразу 90 дней аудит назначили, обычно с 30 начинают, а только потом решают - продлевать или нет, а тут сразу на полную катушку.
Tt7
Tt7 06.12.2006 22:53
37863 сообщения на сайте
Да и аудит так просто не назначают, дорогое это дело и долгое. Значит думают, что можно накопать что-нибудь жирное:) Впрочем недавно был вариант, когда посреди полного благополучия сразу финансовую полицию наслали...
Komarik
Komarik 07.12.2006 09:01
10159 сообщений на сайте
Komarik, с фирмами, занимающимися лесом, может случится такое, о чем я написала выше, что в 2004-2005 году у данной (подпадающей под проверку) фирмы могли быть сделки с фирмами, которые на тот момент были PVN плательщиками, а потом, например, спустя год, были признаны, фиктивными. Да и мало ли еще чего за это время могла случится.
Irena22
Irena22 07.12.2006 09:44
42998 сообщений на сайте
Nu es gan lasu avīzēs , ka to uzņēmumu , kuram taisīt auditu izvēlās nevis cilvēki , bet kompjūters pēc viņam zināmām pazīmēm pa riska grupām. Tur bija skaidrots piem. no augstākas riska grupas katru gadu no 100 gab. izvēlas 3 uzņ. no zemākas no 1000 izvēlas 3. Apmēram tā .Par pretpārbaudēm parasti ir tematiskās pārbaudes nevis auditi.Manarī labāk patīk , ka dod dok. viņiem , tikai tad visi vāki kā jau teica ir jāsanummurē visas lapas un jātaisa saraksts. Bet vispārējam auditam var būt ļoti daudz vāku tā kā varbūt viņi gribēs pie jums ja tik ir vietas.ParUIN skatās vai ir pareizi attiecināti ieņēmumi un izdevumi nu kuriem veidojas peļņa un tālāk UIN.Parastivisu prasa un norāda jau uz kļūdām audita gaitā un var piemeklēt attaisnoj. dokumentus.Taddod gatavu audita slēdzienu lasīt , kur arī var savu viedokli izteikt.Nulai veicas! Galvenais nesatraukties un visu ar mierīgu prātu izdomāt( viegli jau teikt). Nu tad lai veicas!
Ilma
Ilma 07.12.2006 10:50
30495 сообщений на сайте
Vienmēr ir labāk, ja auditu taisa uzņēmuma telpās. Kādēļ? Tādēļ, ka tad auditoram nav kam pajautāt neskaidrus jautājumus un viņš spiests pats izdomāt un nevis konsīlijā apsriesties par jūsu uzņēmumu un tā darbību utml (vai jums vajadzīga lieka informācijas noplūde), viņš nevarēs katru dokumentu, kuru grib, nokopēt un ielikt lietas mapē. Neskaidros jautājumus var apsriest un atrisināt uzreiz uz vietas. IMXO.
Andaz
Andaz 07.12.2006 11:50
27892 сообщения на сайте
Мне приводили примерно те же аргументы по поводу, где лучше проводить аудит: у себя на фирме, или в СГД, что и привела Andaz. Аргументы эти приводила налоговый консультант, сама бывший аудитор из СГД. Так что, наверно, есть смысл и прислушаться.
Irena22
Irena22 07.12.2006 13:54
42998 сообщений на сайте
Paldies par atbildēm Vēl radās man jautājums - pieminējāt, ka salīdzina aprēķināto darba algu ar darba līgumos rakstīto. Mums firmas vadītājs tajos gados darba līgumus visus slēdza par minimālo stundas likmi, bet rēāli gandrīz visiem bija 200LVL "uz papīra". Tad viņi var apšaubīt tās algu izmaksas, kas ir virs tās darba līgumā noteiktās minimālās stundas tarifu likmes? Un vēl - tajos gados paslinkoju ar valūtas kursu grāmatošanu - bieži iegrāmatoju mēneša beigās ar vienu grāmatojumu peļņu vai zaudējumus no valūtas kursa svārstībām, negrāmatoju katru dienu. Vai par to var piesieties? Rezultāts jau no tā nemainās!?
Inetam
Inetam 07.12.2006 20:54
156 сообщений на сайте
Надо сделать соглашения к договорам тех работников, у кого зарплата менялась, по крайней мере, написать распоряжения о том, что с такого-то числа у таких-то работников зарплата будет такая-то ( или такая-то тарифная ставка).

Результаты от курсовых разниц каждый день и не проводятся, а обязательно на конец года, так что, если на конец месяца делались проводки, то, думаю, к этому претензий быть не должно.

Больше всего смотрят поступление (покупку) лесоматериалов и продажу, желательно, чтобы были регистры учета лесоматериалов ( у Cleo в хранилище был хороший образец учета ).
Irena22
Irena22 07.12.2006 22:05
42998 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.