Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Налоги и пошлины

ES un PVN transporta pakalpojumiem К списку тем

ES un PVN transporta pakalpojumiem
Attiecībā uz preču piegādēm uz/no ES kopienas valstīm it kā viss ir skaidrs. Arī attiecībā uz preču eksportu un importu uz/no trešajām valstīm. Patreiz starptautiskajiem autotransporta kravu pārvadājumiem sask. ar 7.p.(1).d. 2.punktupiemērojama PVN 0% likme.

Jautājums - kāda likme būs piemērojama transporta pakalpojumiem uz/no ES kopienas valstīm pēc 2004.gada1.maija?
Vijolite
Vijolite 18.03.2004 14:24
10 сообщений на сайте

Ответы (2)

Ну если вам все понятно с поставкой товара (завидую кстати), то с транспортом тоже все понятно: весь транспорт, связанный с экспортными сделками (в новой трактовке) будет с 0%, транспорт по внутренним поставкам - с 18% (или со ставками НДС в стране резиденции перевозчика, с этим у меня еще ясности нет)
Komarik
Komarik 18.03.2004 22:58
10159 сообщений на сайте
Izmaiņas PVN un muitas jomā pēc Latvijas iestājas ES

"Dienas Biznesa" pielikumā "Transports & Loģistika" "MRI Revision" speciālists Toms Zirdziņš apkopojis svarīgākās izmaiņas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un muitas jomā. Komentāri sniegti, balstoties uz Saeimas 1.lasījumā pieņemto grozījumu projektu PVN likumā, ES 6. direktīvu un pašreizējo ES dalībvalstu praksi.

Veicot preču piegādes ES, netiks piemērotas muitas procedūras un nebūs jāmaksā muitas nodoklis. Līdz ar to, ievedot vai izvedot no Latvijas preces, PVN kā par preču importu/eksportu vairs netiks aprēķināts un maksāts. Nodoklis tiks aprēķināts (iekļauts) attiecīgā perioda PVN deklarācijā, tāpat kā par iekšzemes (turpmāk "Kopienas") preču piegādi vai iegādi.

Tirdzniecībā ar citām ES dalībvalstīm būs divi pamatprincipi: pirmkārt, piegādājot preci citas ES dalībvalsts PVN maksātājam, Latvijas PVN maksātājs savā deklarācijā uzrādīs šo darījumu kā Kopienas piegādi un piemēros 0% (Latvijas) PVN, kamēr saņēmējs par šo preci aprēķinās nodokli atbilstoši savas dalībvalsts noteiktajai PVN likmei kā par Kopienas iegādi. Otrkārt, ja preču saņēmējs nav PVN maksātājs nevienā no ES dalībvalstīm, piegādājot preces šādai personai un sastādot rēķinu, būs jāpiemēro 18% PVN likme.

Tirgojoties ar personām, kas nav reģistrētas ES dalībvalstīs (turpmāk sauktas "trešās valstis"), saglabāsies preču muitošanas pienākums. No tā izriet, pirmkārt, ievedot preces no trešajām valstīm, būs jāpiemēro importa muitas procedūra, jāsastāda muitas deklarācija un jāveic muitas maksājumi, bet, otrkārt, izvedot preces no ES teritorijas uz trešajām valstīm, būs jāpiemēro eksporta muitas procedūra un jāsastāda eksporta deklarācija.

Daudzām precēm un izejmateriāliem no trešajām valstīm ievedmuitas likmes būtiski palielināsies, kas saistīts ar ES tirgus pašpietiekamību un stingro politiku iekšējā tirgus aizsardzības jomā, skaidrojis Zirdziņš.

Pakalpojuma sniegšanas vietas noteikšanas kritēriji ES dalībvalstīs ir līdzīgi un būtiski neatšķiras no Latvijas likumā noteiktā. Trešo (ne-ES) valstu uzņēmējiem būs pienākums reģistrēties kā PVN maksātājiem, sākot ar pirmo apliekamo darījumu Latvijā, informējis Zirdziņš.

Savukārt ES dalībvalstu personām šis pienākums radīsies tikai tad, ja tiek sniegti ar nekustamo īpašumu saistīti, kā arī kultūras, mākslas, izglītības, zinātnes un sporta pakalpojumi jebkurai personai, ja neapliekamai personai tiek sniegti ar preču transportēšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu, un ar kustamo īpašumu saistīti pakalpojumi.

Darījumos ar trešajām valstīm pēc 1.maijasaglabāsies faktiski tās pašas importa/eksporta procedūras un deklarācijas, kas ir šobrīd. Pašreizējās stingrās uzskaites preču pavadzīmes-rēķini tiks izmantotas vienīgi preču piegādēm Latvijā, atzinis Zirdziņš.

Pārmaksātā PVN atmaksas un priekšnodokļa atskaitīšanas principi būtiski nemainīsies.

Gan ES 6.direktīva, gan Latvijas PVN likuma grozījumi paredz kārtību, kādā citu dalībvalstu PVN maksātāji varēs saņemt atpakaļ PVN par Latvijā iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem saistībā ar apliekamajiem darījumiem un saimniecisko darbību. Arī Latvijas PVN likumprojektā šāds nosacījums ir ietverts.

ES muitas noliktavās varēs ievest un veikt darījumus tikai ar ne-Kopienas precēm. ES izcelsmes preces un preces, kuras izlaistas brīvam apgrozījumam ES, muitas noliktavā ievest nevarēs, izņemot atsevišķas preču grupas, kurām paredzētas eksporta subsīdijas, skaidrojis Zirdziņš.

Jaunā PVN sistēma vispirms ietekmēs tos, kuri sniedz pakalpojumus (jo īpaši transporta jomā) citās ES dalībvalstīs. Ir jārēķinās ar nepieciešamību reģistrēties ES dalībvalstīs kā PVN maksātājiem un izpildīt attiecīgās dalībvalsts prasības, paturot prātā, ka dalībvalstu PVN likmes ir robežās no 15-25%, kas dod iespēju padarīt ES kopējo PVN telpu par saimnieciskajai darbībai izdevīgu faktoru.

Šis būtu pēdējais laiks pārskatīt saimnieciskos līgumus, brīdināt klientus par likmju paaugstināšanos jeb sistēmas izmaiņām, kas stāsies spēkā no 1.maija Dažos gadījumos noslēgtie līgumi būtu savlaicīgi jāpārslēdz vai jāgroza, lai kādai no darījuma pusēm nebūtu jāmaksā augstāka (piemēram, citas dalībvalsts) PVN likme.

Nepieciešamo uzskaites sistēmu pārstrukturizāciju būs spiesti veikt faktiski visi komersanti, jo preču imports un eksports starp ES dalībvalstīm kļūs par "Kopienas" jeb "iekšzemes" darījumu. Izmaiņām nebūs pakļauti vienīgi tie, kuri darbojas Latvijas tirgū. Lai gan arī viņus skars cenu izmaiņas, ko diktēs to uzņēmēju veiksme, kuru darbība sniedzas ārpus Latvijas.

Avots: Dienas Bizness

(16. Marts 2004)
Tatianai
Tatianai 19.03.2004 10:46
3064 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.