Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Трудовое законодательство, трудовые отношения. Охрана труда

Darba algas samazināšana К списку тем

Darba algas samazināšana
Vadītājs nolēmis visiem darbiniekiem noņemt no darba algas 10% sakarā ar uzņēmuma krīzi. Vai vispār viņs drīkst to darīt un uz kāda pamata viņš to darīs ? Vai pēc DL vispār to var darīt?? Es visus darba pienākumus veicu un nekādu sūdzību par manu darbu nav bijis.
Janinaa
Janinaa 25.11.2008 11:58
121 сообщение на сайте

Ответы (13)

Если работодатель в связи с уменьшением оборота НЕ МОЖЕТ платить прежнюю зарплату, то он вправе снизить зарплату, но с согласия работника. Если же такого согласия он не получит, то вынужден будет сократить численность работников. В данном случае Ваш работодатель не хочет избавляться от работников, но решает проблему с понижением зарплаты. Ваше дело уже согласиться или отказаться. Какие из этого последуют действия руководителя - догадаться не трудно. ИМХО
Aleksja
Aleksja 25.11.2008 12:02
10004 сообщения на сайте
Aleksja! Vai darbinieks ir obligāti jābrīdina par algas samazināšanu? Vai tur nav kādi termiņi? Vai nav obligāti jābrīdina vienu mēnesi iepriekš?
Janinaa
Janinaa 25.11.2008 12:16
121 сообщение на сайте
Manuprāt, DL neaizliedz samazināt darba samaksu,ja mēnesi iepriekš rakstiski pabrīdina par plānotajām izmaiņām darba līguma nosacījumos. Darbinieks var tikai piekrist vai nepiekrist izmaiņām.
Jausma
Jausma 25.11.2008 12:19
160 сообщений на сайте
Естественно, что работодатель должен предупредить за месяц, согласно ЗоТу
Aleksja
Aleksja 25.11.2008 12:29
10004 сообщения на сайте
http://www.likumi.lv/doc.php?id=26019 -62.p.

4) Par jaunas darba samaksas sistēmas ieviešanu uzņēmumā, kā arī par grozījumiem pastāvošajā darba samaksas sistēmā darba devējam ir pienākums rakstveidā informēt darbiniekus vismaz vienu mēnesi iepriekš.
Nataha
Nataha 25.11.2008 12:34
1150 сообщений на сайте
Kādā varētu būt no darba devēja puses rīcība, ja es neparakstu vienošanās par darba algas samazinājumu arī pēc tām 30 dienām? Uz kāda DL panta viņš man var alaist no darba?
Janinaa
Janinaa 25.11.2008 18:51
121 сообщение на сайте
Bet manuprāt Darba līgums ir Darba līgums ar noteikto darba algu. DL darba samaksas maiņa ir tad, ja ir cietā alga plus piemaksa procentos no kāda rādītāja - apgrozījuma piemēram. Ja šo procentu maina, vai maina rādītāju, tad tā būtu darba samaksas sistēmas maiņa. Darba devējam Jūs nosūtot strādāt pat uz mazāksvarīgu darbu līdz 2.mēn., ir jāmaksā Jūsu vidējā izpeļņa - ne mazāk. bez Jūsu piekrišanas šķiet šajā gadījumā to nedrīkst darīt.
Ligucite
Ligucite 25.11.2008 19:00
347 сообщений на сайте
Janinaa, ну что будет? Уволитесь. Uz kāda DL panta viņš man var alaist no darba?Покопайтесь в законе о труде.
Kel
Kel 25.11.2008 19:06
12066 сообщений на сайте
Janinaa

ziņojumu: 79 25.11.2008 18:51

Kādā varētu būt no darba devēja puses rīcība, ja es neparakstu vienošanās par darba algas samazinājumu arī pēc tām 30 dienām? Uz kāda DL panta viņš man var alaist no darba?

----------------------------------

Ja darbinieks nepiekrīt, tad darba devējam ir divas iespējas - vai nu turpināt esošās darba tiesiskās attiecības bez izmaiņām, vai tomēr tās izbeigt. Tiesa, Darba likuma 101.pantapirmajā daļā ir nosaukti apstākļi, kad darba devējam ir tiesības rakstiski uzteikt darbu, un darbinieka nepiekrišana jaunajiem darba pienākumiem starp tiem nav minēta.

Tas nozīmē, ka darba devējam būs jāizmanto kāds cits no šajā panta daļā paredzētajiem uzteikuma iemesliem. Nereti darba devēji mēdz būt ļoti radoši, un, ja viņi ir izdomājuši pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar kādu darbinieku, viņi atradīs iespējas, kā to izdarīt. Gadījumos, kad darba devējs nav bijis godprātīgs, darbinieks savu tiesību aizsardzībai var vērsties Valsts darba inspekcijā (VDI). Nākamais posms ir tiesa.

Komersanta vēstnesis

Nr.47 (154) 2008. gada 19. novembris

Likumu ABC | Mainot darba līguma nosacījumus
Liepupe
Liepupe 25.11.2008 19:18
нет сообщений на сайте
Izlasiet vēlreiz Aleksja pirmo komentāru un apdomājiet tur teikto.
D.ungure
D.ungure 26.11.2008 09:28
111 сообщений на сайте
Uz kāda DL panta viņš man var alaist no darba?

Nu vispopulārākais variants ir 101. panta 1. daļas 9. punkts: tiek samazināts darbinieku skaits;
Neoxid
Neoxid 08.07.2009 13:13
1 сообщение на сайте
palasiet šeit!

http://www.vgk.lv/lv/forum/2/83572/
Andaz
Andaz 08.07.2009 15:07
27897 сообщений на сайте
хе-хе... мы вот сегодня "резали", не на 10, а на 35%....:'(
Edelina
Edelina 08.07.2009 15:16
129 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.