Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Налоги и пошлины

Apbūves zemes pārdošanas darījumus apliks ar PVN К списку тем

Apbūves zemes pārdošanas darījumus apliks ar PVN
Otrdien, 24. februārī, Ministru kabineta (MK) sēdē tika akceptēti Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā Par pievienotās vērtības nodokli. Likumprojektā iestrādāta apbūves zemes definīcija, un tas paredz noteikt, ka apbūves zemes pārdošanai vairs netiks piemērots atbrīvojums no pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Pašreiz likums nosaka, ka no PVN tiek atbrīvota nekustamā īpašuma pārdošana, tajā skaitā zemes pārdošana. Tas ir pretrunā Eiropas Savienības (ES) direktīvai, kas neparedz PVN atbrīvojumu apbūves zemes pārdošanai. Lai ieviestu direktīvas prasības par apbūves zemi un izpildītu Latvijas apņemšanos saistībā ar Eiropas Komisijas ierosināto pārkāpuma procedūru, FM izstrādājusi grozījumus likumā.

http://www.fm.gov.lv/?lat/aktualitates/jaunumi/49178
.......

Lai varētu noteikt ar PVN apliekamo objektu, likums papildināts ar punktu, kas nosaka apbūves zemes definīciju.

Tā paredz, ka apbūves zeme ir zemesgabals, kura apbūvēšanai, inženierkomunikāciju izbūvei vai ceļu vai inženierkomunikāciju piebūvei šim zemesgabalam ir izsniegta atļauja saskaņā ar normatīvajiem aktiem būvniecības jomā.

Likumprojektā grozīts arī likuma pants, precizējot, ka apbūves zemes pārdošanai netiek piemērots atbrīvojums no PVN.

Lai nodokļa maksātājiem dotu iespēju iepazīties ar likumprojektu, kā arī ievērotu kalendāra gada cikliskumu, likumprojekts paredz pārejas noteikumu punktu, kas noteic, ka zemes gabals kļūst par apbūves zemi, ja atļauja šī zemes gabala apbūvēšanai, inženierkomunikāciju izbūvei vai ceļu, vai inženierkomunikāciju piebūvei ir izsniegta pēc 2010.gada31.decembra.
Liepupe
Liepupe 24.02.2009 18:36
нет сообщений на сайте

Ответы (1)

...Nosakot par apbūves zemi tikai tos zemes gabalus, kam ir izsniegta atļauja šo zemes gabalu apbūvēšanai, inženierkomunikāciju izbūvei vai ceļu piebūvei, apliekamajai personai, veicot kādus mērķtiecīgus darbus apbūves sākšanai, var rasties arī tiesības atskaitīt priekšnodokli par veiktajiem ieguldījumiem, kas savukārt ļautu samazināt PVN ietekmi uz zemes gabala pārdošanas gala cenu.

Ņemot vērā minēto, kā arī to, ka nekustamā īpašuma tirgū nav vērojama liela aktivitāte, nevajadzētu rasties būtiskam apbūves zemes cenu pieaugumam, jo zemes galīgo pārdošanas cenu nosaka nevis zemes aplikšana ar PVN, bet gan piedāvājuma un pieprasījuma līdzsvars tirgū, prognozē FM.

Grozījumi varētu ietekmēt komersantus, kas nodarbojas ar apbūves zemes pārdošanu un nav ar PVN apliekamās personas.

Minētajiem komersantiem, sasniedzot noteikto ar PVN apliekamo darījumu apjomu, būs jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā un attiecīgi jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā ikmēneša PVN deklarācijas un jāpilda citi normatīvajos aktos noteiktie pienākumi.

Savukārt, ja komersants, kas nodarbojās ar apbūves zemes pārdošanu, ir reģistrējies Valsts ieņēmumu dienesta ar PVN apliekamo personu reģistrā, ietekme uz administratīvajām procedūrām un administratīvo slogu ir nemainīga.

Iespēja atskaitīt priekšnodokli par veiktajiem ieguldījumiem apbūves zemes gabalā veicinās uzņēmējdarbības vides uzlabošanos, uzsver FM.

Valsts ieņēmumu dienests, veicot PVN administrēšanu, izmantos līdz šim pieejamās informācijas sistēmas, lai iegūtu nepieciešamo informāciju, kā arī nepieciešamības gadījumā pieprasīs pašvaldībām informāciju par izsniegtajām būvatļaujām.

Nākotnē PVN administrēšanai attiecībā uz apbūves zemi ir paredzēts izmantot Būvniecības informācijas sistēmas datubāzi, kur būs pieejama apkopotā informācija par pašvaldību izsniegtajām būvatļaujām.
Liepupe
Liepupe 24.02.2009 18:39
нет сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.