Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Par kokmateriāliem
Labdien!Sakiet lūdzu, iepērkok kokmateriālus no fiziskas personas, kādas naudzas jūs viņiem maksājiet vai tieši otrādi nemaksājiet?Mans priekšnieks runā par kaut kādu celmu naudu.Kures varu par to izlasīt?
Paldies!
Ответы (40)
Прочитайте закон о подоходном налоге с населения с последними изменениями. Там написано, как удерживается налог с продажи леса на корню (cirsma)и лесоматериалов.
Pldies Irena22!Lai Jums jauka diena!
Коротко:
Likuma 8.panta3.daļas 15.punkts
Ienākumi no augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas
Likuma 15.panta7.daļa nosaka 10 % likmi (ja gūtais ienākums nav kvalificējams kā ienākums no saimnieciskās darbības)
Likuma 11.panta1.4daļa
Ienākums no augoša meža un kokmateriālu atsavināšanas nav kvalificējama par saimniecisko darbību, ja izdevumi nav atzīti par saimnieciskās darbības izdevumiem
Par ienākuma gūšanas dienu uzskata dienu, kad maksātājs saņem naudu
Nodokli ietur izmaksas vietā un iemaksā budžetā ne vēlāk nākamā mēneša 5.datumā
Paldies!Bet es atradu MK noteikumus Nr.229, kur 13.punktā teikts:
Izmaksas, kas saistītas ar meža atjaunošanu, kokmateriālu sagatavošanu, piegādi un pārdošanu un kas ietver koku izsniegšanas cenu, tiek atskaitītas no apliekamā ienākuma, piemērojot izmaksu vidējo normatīvu 70% apmērā no izmaksājamās summas.
Tas sanāk, ka es ieturu 10% IIN un vēl 25%par meža atjaunošanu?
Likums par IIN 17.pants
10. No fiziskās personas ienākumiem, kurus izmaksā komersanti, individuālie uzņēmumi (arī zemnieku vai zvejnieku saimniecības), kooperatīvās sabiedrības, nerezidentu pastāvīgās pārstāvniecības, iestādes, organizācijas, biedrības, nodibinājumi un fiziskās personas, kuras reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicējas, ja tie nav saistīti ar darba attiecībām un nav atbrīvoti no aplikšanas ar nodokli, ienākuma izmaksātājs ietur nodokli ienākuma izmaksas vietā un iemaksā to budžetā ne vēlāk kā ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša piektajā datumā. Pie šādiem ienākumiem pieder:
19) ienākums no fiziskās personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas.
10.2 Ieturot nodokli no augoša meža pārdošanas ienākuma, pirms nodokļa aprēķināšanas no izmaksājamās summas atskaita ar meža atjaunošanu saistītos izdevumus, piemērojot izdevumu normu 25 procentu apmērā no izmaksājamās summas, bet no kokmateriālu pārdošanas ienākuma — ar kokmateriālu sagatavošanu un pārdošanu saistītos izdevumus, piemērojot izdevumu normu 50 procentu apmērā no izmaksājamās summas.
Bet kā ir īstenībā man skaidrība vēl nav.;-)
Илмочка, вроде, пока СГД придерживается точки зрения, что перед тем, как удержать налог 10% с дохода no fiziskās personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas, можно применить 25 и 50% соответственно.
Paldies Ilma!
To visu es šodien lasu un pārlasu, mēģinot saprast kas man vēl nepielec.
Tad sanāk, ka man atved kokmateriālus es noņemu 10% un vēl 50%, ka man tie kokmateriāli atvesti?Uz kā pamata, cirsšanas atļaujas?
Un "celma nauda" ir 25% ja es pērku cirsmu?
Vai jūs ieturat par vēl kaut ko izņemot tos 10%?
Irena22, tā jau man arī tajā VID kons. teica, bet nu vēl klausīsimies abām ausīm:-)
Kristine1, par kokm.iepirkšanu no fiz.persomām, kas nav saimn.darbības veicēji joprojām vecā kārtība.
Izziņa par pers.mantaspārdošanu, Iepirkuma akts ko raksta juridiskā persona.
Tad nu tas iepirkum akts ir tas galvenais uz kā pamata maksā tai fiz.personai.Betkā jau bija lidz šim - uzskaita akta summu D 7XXX K 53XX un aprēķina IIN pie izmaksas.Piem aktā summa 1000 Ls, ja tā ir ciršanas tiesības pirktas tad 1000 x0,25 = 250,- Ls -atļautā izdevumu summa .Tad aprēķins IIN 1000 - 250 = 750 X0,10= 75,- Ls = IIN, kuru jāietur pie izmaksas.D 53XX K 57XX = 75,- Izmaksā atlikumu 1000- 75 = 025 Ls. Kokmateriāliem, ja pērk nocirstus atļautā izd.summa50%.
Mēs kokmateriālus iepērkam nocirstus.Tātad tiek sastādīts akts uz kura pamata tiek aprēķināta piem.600ls, ieturu nodokli 60ls 10%IIN.Un varu vēl ieturēt 40%
240ls.Uzkāda pamata?Tapēc ka rakstīts likumā?
Paldies jums par skaidrojumiem.
Kristine1, nu gluži otrādi tam kā Jūs
rakstiet.Nuvai tad manā uzrakstītajā piemērā to nevar saprast.50% var piemērot izdevumus.Untikai tad no atlikušās summas, pēc izdevumu ņemšanas vērā ( atņemšanas), rēķina to ieturamo
nodokli.Uzkāda pamata? Tāpēc , ka rakstīts likumā? Nu ko tad mēs ņemam pa pamatu visām savām darbībām , ja ne likumu. Likums taču ir augstākais dokuments pēc kura visiem jāvadās. Nu jjocīgi gan Jūs jautājiet.;-)
Ilma, es saprotu, ka ar to ko es rakstu, izraisu sašutumu, varbūt pat dusmas, bet ar tiem kokmateriāliem nekad neko neesmu darījusi, tapēc neko nesaprotu, bet ļoti cenšos saprast.
Tātad, iepērkot kokmateriālus nocirstus, fiziskai personai vēl jāiesniedz savi izdevumi, kuri viņam radušies tos kokus pārdodot?Vai arī es braucu pēc tiem kokiem un pēctam atskaitu savus izdevumus no tās aprēķinātās summas?
Все гораздо проще: сдало Вам физическое лицо kokmateriāli на 1000 латов (как писала Илма), подписало справку о том, что оно продало Вам свое личное имущество.
Кokmateriāliem var piemērot izdevumus 50% (допускается, что такие расходы могли возникнуть у физического лица, которое продало Вам свои kokmateriāli), значит, чтобы рассчитать какой подоходный налог (IIN) с него удержать Вы от 1000 отнимаете 50% (500) и полученное число умножаете на ставку налога 10%: (1000-500)*10%= 50 - такой налог Вы должны удержать, значит к выплате будет 1000 латов минус налог 50 латов=950 латов.
Paldies jums vēl reiz!Tiper dognala!:-D
Nu ļoti labi. Tā jau tīrā matemātika:-)
Un kā to atspoguļo iepirkuma aktā?
А что atspoguļo iepirkuma aktā?
В закупочном акте должны быть, на мой взгляд, количество и цена. Далее я бы написала бухгалтерскую справку с расчетом IIN, который необходимо удержать, и сумму к выплате.
Ups šodien biju VID seminārā teica- Izdevumu normas var piemērot tikai IIN likmei 26% pie saimn.darbības. Pie 10% nekādus izdevumus piemērot nevar.
Не соскучишься с ними.
Ilma,UPS laikam priekš Rīgas.Tikko zvanīju uz savu VID ,teica viss paliek ar izdevumiem kā agrāk, jo nekas nav izņemts ārā.:-O
Izņemts ārā jau nav, bet to varot piemērot tikai nodokļu likmei 26%;-)
Закрыть
Краткое описание нарушения