Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Uzkrājumi- nu nekādi netieku galā К списку тем
Uzkrājumi- nu nekādi netieku galā
Lūdzu palīdziet, esmu izlasījusi visu forumu par uzkrājumiem, bet tā līdz galam neizprotu:
Saldo uz 31.12.2008 ir K4311 - 3000
K4312 - 900
Aprēķināju uzkrāj.par neizm.atva uz 31.12.2009
Atv. - 400
D/dev- 90
Izņemytais atv. 2009.gadā
Atv.- 450
D/dev-95
Nu nekādi nesaprotu, kādas summas un kā man jānogrāmato un vai vispār izņemtais atv jāņem vērā un kas tad aiziet uz UIeN dekl.? Paldies.
Ответы (18)
Vispirms jāaprēķina visi atvaļinājumi, kas paliek neizmantoti uz 31.12.2009
Piemēram, ja kādam atvaļinājums izmantots līdz 31.07.2009, viņam jāveic aprēķins par 5 mēnešiem - augusts decembris - no pēdējo 6 mēnešu algas (jūlijs-decembris).
Jāpierēķina klāt sociālais nodoklis.
Tad visa kopējā summa jākoriģē ar to summu, kas jau ir uzkrājumos.
Ja palielināsiet summu, tātad UIN deklarācijā jāpalielina apliekamais ienākums (ja Jūsu uzņēmumā līdz šim tā tika darīts).
Ja summu samazināsiet, jāsamazina apliekamais ienākums.
Ar izņemtajiem atvaļinājumiem tikai tāds sakars, ka pie aprēķiniem jāņem vērā periods. Ar summām nekāda sakara nav.
Ceru, ka sapratāt.
Grāmatojumus nevaru uzrakstīt, jo nezinu, kādi grāmatojumi bija iepriekš.
Katrā ziņā Jūsu pieminētais konts 4312 palielināsies, ja palielināsiet uzkrājumus, samazināsies - ja samazināsiet uzkrājumu summu.
Ja pareizi saprotu Jūsu jautājumu, tad 2009.gadā "iztērēts" no uzkrājumiem ir vairāk nekā aprēķināts no jauna. Tādā gadījumā jums uzkrājumu saldo ir jāsamazina par 50 un 5 respektīvi.
Jākreditē tie konti, kurus lietojāt tad, kad aprēķinājāt uzkrājumus (piem. 7210 un 7310). Galu galā jūsu izdevumi algām samazināsies, jo pagājušogad jau tika izveidoti uzkrājumi šī gada atvaļinājumiem.
Ja iepriekšējos periodos jūs esat iekļāvuši UIN deklarācijā izdevumus konkrētajiem uzkrājumiem kā tādus, kas palielina apliekamo ienākumu, tad tagad šīs summas varat norādīt, ja nekļūdos, 46.rindā un samazināt apliekamo ienākumu.
Andaz...
Liels paldies, bet es nevaru atvērt šo dokumentu
Ilzex...
Jā, es iepriekš biju nogrāmatojusi D7221 K4311 un D7311 K 4312 un tagad sanāk, ka grāmatojums būs šāds??? - D4311 K7221 50Ls un D4312 K7311 5Ls. Vai tā? UN kā šie 7.gr.kontislēgsies?
Ja jūs no 2 izskaidrojošām atbildēm nevienu nesapratāt, Jums jāiet kursos.
Kā redzams, esat uzņēmusies paveikt to, par ko nav sajēgas.
Aivars007...
NU ļooooti asprātīgi, varēji netērēt laiku pēdējam komentāram un secinājumus es izdarīšu pats.
Ilzex, Incymaus- no kurienes tāda teorija, ka ka kaut ko izlieto no uzkrājumiem, kaut ko aprēķina papildus, un tad starpību piegrāmato??? Uztaisa sarakstu par visiem darbiniekiem tā, it kā atbrīvotu visus darbiniekus un aprēķinātu viņiem kompensāciju uz 31.12.2010. Un tad radīsies tas patiesais atlikums, kuru Jūs salīdzināsiet ar jau iepriekš izveidotajiem uzkrājumiem 43.. kontā. Un arī grāmatojumi - ja palielināsies uzkrājumu summa - D7221,7311/K4312,4311, ja samazināsies - D4312.4311/7221,7311K par starpību. Ja Jūs aprēķinājāt uzkrājumus uz 31.12.09. -(400+90), tad grāmatojuma vajadzētu būt K4312,4311/D7221,7311= 3410(3900-490). Faktiski gandrīz visi ir izmantojuši atvaļinājumus,vai tā ir?
"UN kā šie 7.gr.kontislēgsies?" - tieši tāpat kā pērējie operāciju konti - uz 8610. kontu.
"kompensāciju uz 31.12.2010. " - kļūdījos uz 31.12.2009.
Ja nevarat atvērt no saites, sekojiet līdzi saites nosaukumam un pa soļiem ejot atvēriet. Tā ir Tildes mājas lapa, sadaļa Tildes Jumis - Grāmatvežu pēcpusdienas - Grāmatvežu pēcpusdiena 2008. gada martā - Neldas Janovičas materiāls.
Jāmācās atvērt saites, sekojot adresei. tas var noderēt!
Nu, jā, mans variants likās Jums būs saprotamāks,bet tad varbūt es neesmu pareizi sapratusi Incymaus sākotnējos datus.
Paldies Andaz, man atvērās, bet es tā nedaru, daru savādāk un aprēķinu savādāk, tāpēc jau aizdomājos pie savas atbildes:-/
Vijolīte, attiecībā uz uzkrājumiem neizmantotiem atvaļinājumiem pastāv vairākas metodes, kā tos aprēķināt, ja nu nav gadījies to dzirdēt. Neeksistē vienīgā pareizā. Nenoliedzu, ka Jūsu metode ir viena no precīzākajām, tajā pašā laikā pilnīgi pieļaujamas ir arī citas metodes, ko uzņēmums var noteikt savā grāmatvedības metodikā. Piemēram 1/12 daļa no uzņēmuma gada algu fonda, vai pat 1/24 daļa, ja visi ir bijuši atvaļinājumā vasarā vai jebkāda cita metode, ko uzņēmums uzskata par pamatotu.
K- parasti gan liek ieņēmumu kontus.
Ir tikai daži izmaksu konti, kuros liek summas K (krājumu izmaiņas), visos pārējos gadījumos tomēr atrod ieņēmumu kontu.
Vismaz es pieturos pie tādas prakses
Ilzex- es tiešām neesmu pievērsusi tam uzmanību, tāpēc bija tāds jautājums pavisam bez zemtekstiem. Jā, es arī apskatīju Andaz adresē šo iespēju, tāpēc aizdomājos par pamatdatiem, ko es saprotu savādāk. Paldies!
Citos gadījumos es arī lietotu ieņēmumu kontus. Bet attiecībā uz atvaļinājumiem, manuprāt var lietot arī izdevumu konta kredītu.
Piemēram, 2008.gadā mēs pirmo reizi izveidojam uzkrājumus atvaļinājumiem UNA. 2008.gadā PZ iekļaujam lielāku summu, nekā faktiski aprēķinātās algas, lai uz 2008.gaduattiecinātu izmaksas, kas, iespējams, tiks veiktas nākamajā gadā. Vēlāk, 2009.gadā, kontējot algas un atvaļinājumu naudas, parasti visi lieto 7210 kontu, nemēģinot norakstīt iepriekšējā gadā "uzkrātās" summas. Ja gada beigās izrādās, ka nepieciešami mazāki uzkrājumi, nekā ir jau izveidoti, tad ir zināms pamats kreditēt 7210 kontu, jo izdevumi algām un atvaļinājumu naudām 2009.gadā faktiski ir mazāki uz iepriekš izveidoto uzkrājumu rēķina.
Tomēr, ja citādi ir grūti nošķirt uzkrājumu samazinājumu, kas jāiekļauj UIN deklarācijā, tad varbūt labāk lietot īpašu ieņēmumu kontu.
Veiksmi secinājumu izdarīšanā!
"Aprēķināju uzkrāj.par neizm.atva uz 31.12.2009
Atv. - 400
D/dev- 90"
Pēc kādas metodes Jūs to aprēķinājāt ir pilnīgi vienalga, bet, cik es saprotu šie ir izveidotie uzkrājumi, uz kuriem Jums jāiziet uz 31.12.09.
Es šo jautāju tāpēc, ka nesaprotu, kā pārgrāmatojot 55 latus var tikt pie šī atlikuma, salīdzinot ar 31.12.2008. - 3900? Vai 490 ir kaut kas pavisam cits, man pagaidām nezināms?
Закрыть
Краткое описание нарушения