Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Pamatlīdzekļi
1.Kādu likumu vai MK noteikumus varētu palasīties par pamatlīdzekļu uzskaiti grāmatvedībā?
2.Kā ir pareizi-mēs nopirkām no maksātnepējīgas firmas daudz pamatīdzekļu, kurus pārdeva kā vienu kopumu par vienu cenu. Lai būtu vieglāk pārdot, visa kopuma cena tika samazināta. Vai grāmatvedībā pamatlīdzekļi jāpārvērtē pēc reālās tirgus vērtības vai jāgrāmato kā mēs iepirkām, bet tad sanāk ka katram pamatlīdzeklim cena ir samazināta. Viena grāmatvede man centās ieskaidrot, ka grāmatvedībā jāliek mazākajā vērtībā un es nedrīkstu pārvertēt cenu uz augstāku nekā tika iepirkts.
Ответы (16)
Grāmatojiet saskaņā ar iepirkuma cenu.
Diez kāpēc man liekas, ka nesen lasīju, ka nedrīkst PL pirkt kā vienu kopumu???
Pārvērtēt noteikti drīkst (uz augšu). Cita lieta, ka tas Jums neko labu-sliktu nedod.
Nedrīkst pārvērtēt dārgāk tikai krājumus.
kā tas ir kā kopumu? Kā tad var katram atvērt savu uzskaites kartīti, kā noteikt iepirkuma cenu katram no PL, ja tie pārdoti kā kopums?
Kāpēc nevar atvert katram PL savu kārtiņu?
Sasauciet komisiju un novērtējiet atbilstoši kopsummai.
Jums taču vajadzēs tos gan norakstīt kādreiz, gan iekļaut katru savā kategorijā. Iespējams būs arī tādi, kas netiks iekļauti kategorijā.
Mēs nopirkām izsolē veselu rūpnīcu ar visu tur ietilpstošo, tāpēc viens kopums. Inventarizācija jau ir, bet viss ir novērtēts daudz dārgāk. Piem.jaizsolē nopirkām datoru pa 50 Ls, tad patiesā vērtība ir 80 Ls. Pieredzējušie grāmatveži! Sakiet, kā ir izdevīgāk likt grāmatvedībā pa 50 Ls vai pa 80 Ls. It kā jau grāmatvedībā pēc likuma jāatspoguļo patiesa informācija.....
Un kurā likumā var palasīties kaut ko par šo tēmu?
Paldies jau iepriekš.
Переоценка никак не отразиться на налогообложении.
Для начала ставьте на баланс по стоимости приобретения. Потом можно переоценить если стоимость существенно и на долгое время увеличилась. Обо все этом - в законе "О годовых отчетах предприятий" (ст. 26-29).
С компьютером нужды возиться нет. 30 латов не столь и существенная сумма. К тому же комп что за 50 латов, что за 80 уже явно доживает последние дни. Долговременного увеличения стоимости явно не получится. Если бы вы здание приобрели за 50 латов, а на самом деле его стоимость 50 000, тогда можно было бы подумать о переоценке.
Хотя в мире, работающем по МСФО, от переоценки вверх уже отказываются. А наш закон в этой части уже 12 лет не пересматривался.
Liels paldies Jums visām!!! Starpība par visiem pamatlīdzekļiem būs vairāki padsmiti tūkstoši, izlasīšu vēl likumu, bet varbūt tiešām nav vērts lieku darbu darīt!!!!
Ja jūs kaut ko pērkat,tad jābūt preču pavadzīmei,kura noformēta atbilstoši MK noteikumiem Nr.339.Turteikts,ka jāuzrāda preces nosaukums,daudzums,cena,summa, tātad PL kopums jāatšifrē jau pavadzīmē.
Vēl vari palasīt LR FM Metodiskie norādījumi par uzņēmuma iegādes atspoguļošanu grāmatvedībā, izdoti gan pasen 17.01.1996 ar Nr.23-03/8.
Mēs pērkam no maksātnespējīgas firmas, ir līgums un īpašuma nodošanas akts, līgumā ir uzskaitīti visi pārdodamie PL un citi priekšmeti, tur ietilpst arī zeme. Zvanīju uz maksātnespējīgo firmu, viņu grāmatvede teica, ka pavadzīmes nebūs, jo viss tiek pārdots kā Viens kopums, pamats esot līgums. Tā lūk.
Pagaidām neesam no maksātnespējīga uzņēmuma neko pirkuši,tomēr domāju,ka vienalga,kamēr nav likvidēti,viņi skaitās nodokļu maksātāji.Vajag labāk piezvanīt uz savas VID konsultācijām un pajautāt?Tas neko nemaksā.
Nav man nekādas uzticības tai zvanīšanai, man vēl ne reizi nav sakarīgi atbildējuši, novirzās no tēmas un iesaka pazvanīt revidentam, varbūt uzrakstīt vēstuli, lai atbild rakstiski, tikai uz kurieni jāadresē, uz savu VID nodaļu? UN vai var brīvā formā, vai ir kāda speciāla blanka?
Un vai es kā grāmatvede varu parakstīt vēstuli, vai vajag obligāti direktora parakstu?
Ja vietējais VID izvairās no konkrētas atbildes,tad vajag zvanīt uz Galveno, par darījumu noformēšanas dokumentiem telefons
7028872.Uzgalveno VID esmu zvanījusi diezgan bieži,tur darbinieki vienmēr bijuši laipni un atsaucīgi.Arī vēstules rakstu.Janeapmierina VID atbilde,tad rakstu uz FM.
Ja grāmatvedim ir paraksta tiesības un tās apstiprinātas Komercreģistrā,tad,domāju,nav problēmu.
Bet praksē,piem,mūsu uzņēmumā arī eksporta menedžeris ir rakstījis vēstuli un saņēmis atbildi.
Tikai vēstulei jābūt noformētai atbilstoši MK noteikumiem nR.154.PaskatiVID vēstuli nR.9.3/205
dat.ar07.01.2004.
Liels Paldies, Sveiks, par konsultēšanu un padomiem!!!
Dažus gadus atpakaļ mēs arī nopirkām PL ar zemi (ēku komplekss)no likvidējama uzņēmuma.Pl uzskaites vērtību rēķināju proporcionāli sadalot maksājamo summu ņemot vērā katra PL faktisko vērtību.Iegrāmatoju attiecīgi pēc pirkšanas vērtības.
Man jau profesionāļi sataisījuši gatavu novērtējumu kustamai un nekustamai mantai un es arī laikam rēķināšu vērtību proporcionāli, jo inventarizētā vērtība ir daudz lielāka.
Закрыть
Краткое описание нарушения