Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
avansa norēķini
Labdien! Esmu nedaudz apjukusi un nezinu vairs kā rīkoties
SIA ir jauns, tāpēc peļņa vē pagaidām nav. Lai veiktu saimniecisko darbību un segtu visas nepieciešamās izmaksas, uzņēmuma īpašnieks iegulda savu naudu, izsniedzot to skaidras naudas veidā avansa norēķinu personām, lai tās varētu veikt pirkumus.
Kas notiek, ja šī nauda vienā mēnesī pārsniedz 1000 LS? Vai no jūlija šī summa man ir jādeklarē???
Paldies jau ieprieks par ļoti nepieciešamajām atbildēm!
Ответы (10)
Man personīgi liekas, ka šeit nav "Apjukums", bet gan liels robs grāmatvedības pamatzināšanās!!!!!!!!!!!!
nesen sāku strādāt, tādēļ arī ir robi un tādēļ arī jautāju pieredzējušu grāmatvežu viedokli!
Un kā Jūs šos darījumus iegrāmatojāt?
D Avansa norēķini K Īpašnieka kabata?
Varbūt SIA vispirms jāaizņemas nauda no īpašnieka?
Bello
Jebkurš cilvēks savu personīgo naudu var dot jebkuram citam cilvēkam, un uzņēmumam gar to nav nekādas daļas.
JTaču - ja no šīs naudas kāds darbinieks ir veicis pirkumus uzņēmuma labā, viņš grāmatvedībā iesniedz attaisnojuma dokumentus un čekus.
Jūs grāmatojat D7xxx D5721 K2380.
Un tad Jums viņam tā naudiņa jāatdod - D2380 K2610 (kase) vai K2620 (banka).
Bet ja uzņēmumam nav ko atdot, kā Jūs rakstāt, bet īpašnieks viņam šo naudu jau ir iedevis, tad vajadzētu rīkoties šādi:
vispirms no īpašnieka to naudu saņemt uzņēmumā - D2610 (kase) K5140 (aizņēmuma konts), noformējot aizdevuma līgumu. Summai gan šeit nav nozīmes - vienalga 10 lati vai 10 000 lati;
un tad to darbinieka iztērēto naudu izmaksāt darbiniekam D2380 K2610 (kase.
Ja Jūs šīs lietas nesakārtosiet jau pašos pirmsākumos, īpašnieks turpinās jaukt kopā savu kabatu ar uzņēmuma kasi, un grāmatvedis ļoti īsā laika posmā iedzīvosies sirmos matos.
Jādeklarē skaidras naudas darījumi ar fizisku personu nav, nedrīkst skaidras naudas darījums pārsniegt 10000 Ls.
Lasiet Likuma par nodokļiem un nodevām 30. pantu- skaidras naudas darījumi.
Man liekas, ka jūs te ar tiem avasnieriem putrojieties.
Pēc teorijas ir tā:
"Organizācijā ar rīkojumu tiek nozīmētas personas, kuras drīkst regulāri saņemt no kases vai ar pārskaitījumu no bankas konta naudu kādu izdevumu veikšanai. Norēķinu persona, iztērējot naudu, atskaitās grāmatvedībā, uzrakstot avansa norēķinu par izlietoto summu un klāt pievienojot visus ar pirkumu saistītos dokumentus.
Norēķiniem ar norēķinu personām tiek izmantots konts 238.
Konta analītikā norāda avansiera numuru. Katrs avansieris obligāti noslēdz tekošo mēnesi līdz ar mēneša pēdējo datumu."
Kāds cilvēks NEDRĪKST veikt pirkumus uzņēmumu labā no savas naudas, ja par to nav noformēti dokumenti un tā nauda nav paņemta uzņēmuma grāmatvedības uzskaitē.
Secība tāda:
1) aizdevuma vai kāds cits līgums, iegrāmato naudu D2610 K5140;
2) kases izdevumu orderis D 2380 (īstermiņa aizdevums norēķinu personai pēc teorijas), K2610;
3) mēneša beigās saņem avansa norēķinu atskaiti un nogrāmato D7... (vai cits) un kredītā 2380.
Ikze1606
Vai tikai neesat nedaudz sociālismā aizkavējusies? Šodien tādi NEDRĪKST sen jau kā neeksistē.
Katrs dara kā var un kā māk un kā sanāk.
Grāmatvedim dokumenti jānoformē tā, lai uzņēmuma darījumi būtu caur uzņēmuma kasi - pirms, pēc vai pa vidu - tas jau ir pakārtots jautājums.
Es zinu, ko nozīmē "nevar izsekot saimnieciskā darījuma norisei", un ja kasē atlikums ir mīnusā (ir redzēts), tad VID var uzrēķināt nodokļus par kreisajiem ieņēmumiem utt. Darīt, protams, var visādi, bet vajag izprast darījumu būtību un papīrus sataisīt ar pareiziem datumiem un pareizā secībā.
Kasē nekāds atlikums nevar būt mīnusā, var būt uzņēmuma saistības pret darbinieku, ja viņš par savu naudu ir kaut ko nopircis, bet uzņēmums viņam nav paspējis atdot parādu.
Tās tomēr ir divas dažādas lietas, un neviens likums man neaizliedz nopirkt pildspalvu un papīra paku, iesniegt grāmatvedībā uzņēmuma vadītāja apstiprinātu avansa norēķinu un attaisnojuma dokumentu, un pēc tam saņemt atpakaļ uzņēmuma saimnieciskajām vajadzībām iztērēto personīgo naudu.
Es nesaku, ka tāda sistēma jāiedibina, bet dzīvē ir tā kā ir.
Закрыть
Краткое описание нарушения