Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Вопросы внутреннего бухгалтерского учета. Делопроизводство

Lūdzu padomu- NĪ izīrēšana un gr-ba vienk. ieraksta sistēmā К списку тем

Lūdzu padomu- NĪ izīrēšana un gr-ba vienk. ieraksta sistēmā
Ļoti ceru uz jūsu palīdzību dažādu neskaidru ar grāmatvedību saistītu jautājumu atrisināšanā. Tātad situācija – īpašumā ir divi dzīvokļi, kurus izīrējam. Īpašumi nav pirkti no saimnieciskās darbības konta, bet, sākot to izīrēšanu, tie ir piereģistrēti VIDā, kā „izīrēšanas objekts”.

Esmu reģistrējusies arī kā saimnieciskās darbības veicējs, tātad viss notiek oficiāli . Grāmatvedība tiek kārtota vienkāršā ieraksta sistēmā. Manas neskaidrības:

Vai tādas izmaksas, kā Valsts kancelejas nodeva NĪ reģistrācijai zemesgrāmatai un valsts nodeva, kad NĪ pārreģistrē uz sevi pēc tās iegādes var attiecināt kā saimnieciskās darbības izdevumus? Vai tas tomēr būtu darāms tikai tad, ja arī NĪ būtu pirkts no saimnieciskās darbības konta?

Jau iepriekšējos forumos izpētīju, ka dzīvokļa amortizāciju var rēķināt katru mēnesi (tādējādi palielinās izdevumu sadaļa un nav jāmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, ar ko ļoti negribas ķēpāties). Bet kas tad notiek, kad savelk kopā gada atskaiti? Pēc būtības tur taču ir vieta, kur ierakstīt amortizācijas summu? Sanāk tad, ka žurnālā tas tiek rakstīts katru mēnesi, bet beigās deklarācijā ieraksta tāpat bez un tad pieliek klāt attiecīgajā ailē?

Ja īpašumā ir 2 dzīvokļi un tie abi tiek izīrēti (izmantoti saimnieciskai darbībai), vai tiem abiem obligāti jārēķina amortizācija? Vienkārši cik zinu, ja kādreiz būs doma kādu no tiem pārdot, valstij būs jāmaksā visa amortizācija....

Ja dzīvoklis pirkts galīgi neremontēts un tiek uztaisīts remonts, remonta izdevumus rakstu žurnālā kā attiecināmās izmaksas. Bet vai vajag arī kaut kā veikt pamatlīdzekļa (šajā gadījumā paša dzīvokļa) pārvērtēšanu?

Jau iepriekš milzum liels paldies par manu „apskaidrošanu”!

Teresa
Teresa 11.01.2011 09:06
23 сообщения на сайте

Ответы (8)

Vai tādas izmaksas, kā Valsts kancelejas nodeva NĪ reģistrācijai zemesgrāmatai un valsts nodeva, kad NĪ pārreģistrē uz sevi pēc tās iegādes var attiecināt kā saimnieciskās darbības izdevumus? Vai tas tomēr būtu darāms tikai tad, ja arī NĪ būtu pirkts no saimnieciskās darbības konta?

tie ir saimn.darbības izdevumi. Ierakstiet dokumentu apmaksu no kases.

Jau iepriekšējos forumos izpētīju, ka dzīvokļa amortizāciju var rēķināt katru mēnesi (tādējādi palielinās izdevumu sadaļa un nav jāmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, ar ko ļoti negribas ķēpāties). Bet kas tad notiek, kad savelk kopā gada atskaiti? Pēc būtības tur taču ir vieta, kur ierakstīt amortizācijas summu? Sanāk tad, ka žurnālā tas tiek rakstīts katru mēnesi, bet beigās deklarācijā ieraksta tāpat bez un tad pieliek klāt attiecīgajā ailē?

Īegādes dokuments ar cenu ir? Tad rēķina nolieojumu. Skatīt pie MK kārtošanas fiz.personām.

Nolietojumu ņem pēc Izdevumu precizēšanas tabulas.

Ja īpašumā ir 2 dzīvokļi un tie abi tiek izīrēti (izmantoti saimnieciskai darbībai), vai tiem abiem obligāti jārēķina amortizācija? Vienkārši cik zinu, ja kādreiz būs doma kādu no tiem pārdot, valstij būs jāmaksā visa amortizācija

Variet nerēķināt, ja negribiet. Jā ja gribēsiet pārdodt, būs jākoriģē par uzskaitīto un izdevumos ielikto nolietojumu.

Ja dzīvoklis pirkts galīgi neremontēts un tiek uztaisīts remonts, remonta izdevumus rakstu žurnālā kā attiecināmās izmaksas. Bet vai vajag arī kaut kā veikt pamatlīdzekļa (šajā gadījumā paša dzīvokļa) pārvērtēšanu?

Ja pieliksiet pie PL summas, tad uz izdevumiem, tikai caur PL nolietojumu.
Ilma
Ilma 11.01.2011 09:18
30495 сообщений на сайте
Paldies!

Iegādes dokuments par cenu ir. http://www.vgk.lv/lv/forum/1/85526/Arī bija pacelts līdzīgs temats. Tātad vai pareizi saprotu, ka amortizāciju varu likt žurnālā katru mēnesi (tādējādi palielinu izdevumu sadaļu un man nav jāuztraucas par to, ka būs jāmaksā VSAA iemaksas)? Un beigās tā mēneša summa *12 būs attiecīgā summa, kas ir ierakstāma arī izdevumu precizēšanas atskaitē pie gada deklarācijas. Tikai tad sanāk, ka gada deklarācijā norādīšu summu atkal bez amortizācijas (lai nebūtu dubultā)?

Un man līdz galam nebija skaidrs par tiem remonta izdevumiem. Rakstu tos žurnālā, bet vai man kaut kas jādara ar paša PL vērtējumu (PL vērtība pēc remonta loģiski būs augstāka). Vai varu neko nedarīt un atstāt kā ir?
Teresa
Teresa 11.01.2011 09:46
23 сообщения на сайте
Amortizāciju likt žurnālā pa mēnešiem nav paredzēts. Kas runāju ar VID teica, ievediet atsevišķu aili - piezīmes un tur lieciet amortižacijas mēneša summu.Amortizācija ja būs žurnālā piezīmēs un būs ņemta vērā pie izdevumiem IIN deklarācijas vajadzībām vairs šajā skarā nekas nav jāprecizē.

Par PL Jūsu izvēle. Gribiet remonta izdevumus lieciet uz izdevumiem, bety tad neko PL vairs pieskaitīt šin ī sakārā nevar, jo ši daļa jau aizgājusi uz izdevumiem. Ja gribiet ko pieskaitīt PL, tad nedrīkst likt uz izdevumiem, bet pie izdevumiem, kas nav saistīti ar IIN aprēķināšanu, t.i tas pieskaitīsies PL vērtībai un ies uz izdevumiem caur PL amortizāciju.
Ilma
Ilma 11.01.2011 11:08
30495 сообщений на сайте
Vai tas nozīmē, ka varu likt amortizāciju žurnālā (atsevišķa sadaļa piezīmes), bet tomēr uzskaitīt katra mēneša izdevumu sadaļā (man jau katru mēnesi jāskatās, lai ieņēmumi nepārsniegtu min algu, jo tad jāmaksā VSAI, bet to es ļoti negribu darīt).... Tad gada atskaitē amortizācija man nekur neparādās (arī izdevumu precizēšanā)?

Un vai tiešām visas tās nodevas, saistītas ar nekustamā īpašuma pirkšanu varu attiecināt kā saimnieciskās darbības izdevumus pat tad, ja dzīvoklis reāli netiek pirkts no saimn. darbības konta un tas pat nav vēl piereģistrēts VID-ā saimnieciskai darbībai (tas tiek darīts, kad visi papīri jau nokārtoti un dzīvoklis reāli ir uz mana vārda)?
Teresa
Teresa 11.01.2011 12:31
23 сообщения на сайте
Ja liekiet izdevumos VSAOI amortizāciju katru mēnesi, tad priekš IIN ņemas visa gada summa vuienalga lai kur tā būtu rakstīta.

Nebūt nav jāpēr tikai no saimn.darbības konta var pirkt no kases.Skatietiespati, ja stingri esiet pārliecināta, ka to dzīvokli izmantosiet saimn.darbībai, tad es liktu uz izdevumiem ,aksājumus par dzīvokļa noformēšanu.

Bet vai tad tāds dzīvoklis speciāli VID jāreģistrē? Neesmu par to neko dzirdējusi;-)
Ilma
Ilma 11.01.2011 14:15
30495 сообщений на сайте
Tad vēlreiz gala jautājums

Lieku amortizāciju katru mēnesi, gada deklarācijā ielieku tos ciparus, kas man sanāk uz gada beigām un tad izdevumu precizēšanu vairs neveicu? Vai tad nav noteikts, ka IIN-im tā jāveic obligāti par amortizācijas summu? Vai otrs variants - uzskaitu amortizāciju žurnālā katru mēnesi, bet deklarācijā ierakstu summu bez amortizācijas un to pielieku klāt izdevumu precizēšanā? Kā būtu pareizāk?

Nu par to reģistrēšanu ir dīvaini. Kad pirmo reizi gāju uz VIDu man teica, ka dzīvoklis ir jāpiereģistrē, tagad, kad uzzvanīju pateica, ka nav, galvenais pašam reģistrēties kā saimn. darbības veicējam, bet kaut ko pārjautāja par PVN... Tā kā PVN uz mani laikam neaatiecas, tad man laikam nav obligāti tas nekustamais īpašums jāreģistrē VID-ā, vai ne?
Teresa
Teresa 11.01.2011 15:23
23 сообщения на сайте
Lieku amortizāciju katru mēnesi, gada deklarācijā ielieku tos ciparus, kas man sanāk uz gada beigām un tad izdevumu precizēšanu vairs neveicu? Vai tad nav noteikts, ka IIN-im tā jāveic obligāti par amortizācijas summu? Vai otrs variants - uzskaitu amortizāciju žurnālā katru mēnesi, bet deklarācijā ierakstu summu bez amortizācijas un to pielieku klāt izdevumu precizēšanā? Kā būtu pareizāk?

Nu kā Jūs nesaprotiet, ka ja vienreiz izdevumi jau ilikti tad NAV KO PRECIZĒT.Jāprecizē ir tad kad neliek amortizāciju pie katra mēneša izdevumiem.Darietkā gribiet bet amortizācijai jāiiet izdevumos VIENU REIZI.
Ilma
Ilma 11.01.2011 17:16
30495 сообщений на сайте
Paldies!
Teresa
Teresa 12.01.2011 08:51
23 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.