Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Patēriņa cenu indekss
Kā iegūst no koeficients ir 2.5% lai būtu 1.025 vai 102.5% neesmu saskārusies ar to nekad.
Paldies
Jā, bet kā to iegūst no 2.5% rādītāja?
mans mazbērns mācās 5.klasē un jau zina, ka ir daļas un ir procenti.
pie kam nav no tiem labākajiem gudriniekiem\
uzprasiet savējiem (bērniem vai mazbērniem)
Man nav ne bērnu ne mazbērnu, un es neesmu gudrāka par 5.klasnieku...bet paldies Jums
Varbūt es varu dabūt jūsu bērna e-pastuLOL
man bails, ka jūs viņu samaitāsiet
Tā varētu būt, tad palīdziet un pasakiet kā no 2.5% iegūst 1.025...lūdzu:-*
Nu, bērniņ, nekas jau tur nav jādabū!
Iepriekšējā gada rādītāji (nodoklis, tajā skaitā)tiek pieņemti par 100% (citādā mērijumā - tas ir 1 vesels).
Cenu izmaiņu rezultātā Statistikas dienests veic aprēķinus un nosaka (to es gan neskaidrošu), par cik palika dārgāk decembrī, salīdiznoši ar iepriekšējā gada decembri.
Šo lielumu vat izteikt procentos un par 2010.gadutas ir 2,5%
Tas nozīmē, ka tas, kas 2009.gadā maksāja Ls 74, 2010.gadā maksā jau par Ls 1,85 dārgāk
2,5% no 74 ir Ls 1,85.
Ja to pašu izteikt ar daļu palīdzību, tad būs 0,025 (2,5% dalot ar 100%) kā redzat mērvienība (%) šeit pazūd (% : %)
Tātad jūs varat rīkoties divējādi, lai iegūtu vajadzīgo 2011.g apstākļiem atbilstošo summu:
- summu palielināt ar 2,5% no minētā summas;
- summu uzreiz reizināt ar (100+2,5) = 102,5%, jo
74+74x0,025 = 74x(1 + 0,025) = 74x1,25
vienkārši jebkuru ciparu var uzskatīt vai nu par 100% vai nu par 1.
Un tad palielinājums vai samazinājums tiek izteikta vai nu %%, vai daļās.
Nezinu, vai tik neesmu vēl vairāk sajaukusi jums galvu.
Paldies Jums liels, tagad es visu sapratu, jo es sapratu ka, no 2.5% iegūts 1.025 un tas nu nekādi man neizdevās, bet izrādās ka, tas ir palielinājums no 100%.
Ļoti gribēju saprast šo jēgu, un Jūs man palīdzējāt.
Vēlreiz paldies