Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
darba alga
Labdien!
Darbinieks tiek pieņemts darbā uz summ
eto darba laiku- 40 stundas nedēļā bruto alga 200,00
Darbinieks marta mēnesī faktiski nostradāja 160 stundas, 184 stundu vietā, jo nebija darba. Pēc manām domām, ja darbinieks kaut vai ir nostyrādājis 160 stundas, viņam ir jāsamaksā bruto 200, jo pārējās stundas var uzskaitīt kā dīgstāvi, darbinieks nav vainīgs, ja darba devējs nenodrošina visas 184 stundas. Darba laika uzskaites tabeli darbinieks mēneša sākumā nav redzējis un nav parakstījis, ka strādās 160 stundas> Kā Jūs domājat? Paldies!
Ответы (12)
Nav tāda darba līguma veida - summētais darba laiks. Ir pilns darba laiks un nepilns darba laiks (ar stundu apmaksu).
Ja darbinieks pieņemts uz nepilnu darba laiku, bet mēnesī nostrādā pilnu mēneša stundu normu, jāsamaksā vismaz minimālā darba alga - šogad 200 lati.
Jūsu gadījumā - 40 stundas nedēļā - tas ir pilns darba laiks. Un bruto algai katru mēnesi jābūt 200 Ls.
Sāciet ar Darba likumu, ar sadaļu "Darba līgums".
Aivar007, a, kas šitas ir?
140.pants Summētais darba laiks
(1) Ja darba rakstura dēļ nav iespējams ievērot attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo dienas vai nedēļas darba laika ilgumu, darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem nosaka summēto darba laiku, lai darba laiks pārskata periodā nepārsniegtu attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, darba devējam ir pienākums par to rakstveidā informēt darbinieku, norādot pārskata perioda ilgumu, kā arī laikus iepazīstināt darbinieku ar darba grafiku.
(2) Ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts garāks pārskata periods, summētā darba laika pārskata periods ir viens mēnesis. Darbinieks un darba devējs darba līgumā var vienoties par pārskata perioda ilgumu, taču ne ilgāku par trim mēnešiem, bet koplīgumā — ne ilgāku par 12 mēnešiem.
(3) Summētā darba laika ietvaros jebkurā gadījumā aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā.
(4) Darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu.
(5) Ja ir noteikts summētais darba laiks, atpūtas laiku darbiniekam piešķir nekavējoties pēc darba veikšanas.
Summētais ir darba LAIKS, nevis summētais darba LĪGUMS.
Ja darba devējs darba līgumā min normālo darba laiku, tam ir jānodrošina darbs normālā darba laika ietvaros - citādi dīkstāve darba devēja vainas dēļ un tik un tā jāapamksā.
Līdz ar to seciniet, kas jāmin līgumā.
Parasti pie summētās darba laika uzskaites nosaka stundas likmi, nevis bruto algu.
jautājuma autorei
Mu-maija Jums jau atbildēja.
Dimma
Jūsu replika nevietā.
Varu tikai atkārtoties - labāk sāciet lasīt Darba likumu nevis kačāt savu "patiesību".
Un likumi jālasa - nevis viena rindkopa no visa teksta, bet VISS likums - no sākuma līdz beigām.
Vai likumdošanā ir rakstīts ka summēta darba laika uzskaitei jāpiemēro stundas tarifa likme, es nekur nevaru atrast.
Droši vien likumdevējs paredzēja, ka DL lietotājiem pietiks skaidra prāta noteikt stundas apmaksu tādiem darbiniekiem, kuriem mūžīgi jarēķina piemaksas, nevis katru mēnesi tās noteikt pa jaunam/
Piekrītu Mu-maijai
Mu-maija
...DL lietotājiem pietiks skaidra prāta...
Nu gan Jūs sacerējāties, kundze!
Man jautājums vai pie Summētā darba laika vispār var būt runa par Dīkstāvi? Mani (Datoroperators) uz šī pamata grib nodarbināt par apkopēju viņas atvaļinājuma laikā, jo man pašai samazināja slodzi? Vai tad tā drīkst? Nekādā iepriekšēja brīdinājuma vai rīkojuma nav bijis, vienkārši nolika priekšā grafiku, kurā pat nav norādīts, ka es strādāju apkopējas vietā un cik (stundas)! Man tas liekas ļoti negodīgi, un man šķiet, ka darba devēja atriebjas par to ka uzteicu darba līgumu!
Lūdzu, lūdzu kāds atbildiet!
TREŠO reizi paskaidroju - izlasiet Darba likumu, arī Jūs Diwo.
Ja neprotat lasīt, palūdziet, lai kāds nolasa priekšā.
Tajā būs atbildes arī uz Jūsu jautājumiem.
Mjau-22
... Vai likumdošanā ir rakstīts ...
Ne likumdošanā, ne likumņemšanā nekas nav rakstīts.
Rakstīts ir attiecīgajos normatīvajos aktos - likumos, MK noteikumos un tml.
Закрыть
Краткое описание нарушения