Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
viens simts lati - kur tas atrunāts? К списку тем
viens simts lati - kur tas atrunāts?
Ir zināms, ka rakstot vārdiem 100 Ls jāraksta viens simts lati. Sakiet, lūdzu, kur to var izlasīt, ka tā ir jāraksta?
Paldies jau iepriekš
Ответы (55)
To iemāca pamatskolā. Latviešu valodas stundā.
Ja viens simts, tad viens simts, ja divi simti - divi simti.
Kāpēc tas tā speciāli kaut kur būtu jāatrunā?
Nav taču nekur speciāli atrunāts, ka 70 jāraksta septiņdesmit nevis astoņdesmit, vai ne?
Tam visam pamatā ir doma, lai grūtāki būtu iespējamie viltojumi - lai vēlāk nevarētu priekšā pierakstīt "divi" vai "trīs". Tas tā ir iegājies no seniem laikiem. Speciāli kaut kur tas varbūt arī bija uzrakstīts, taču tad jāmeklē padomju laiku rakstos - kādās instrukcijās.
А меня учили, что надо писать viens simts latU. Что все круглые числа так пишутся.
В чем вопрос в окончании или в том, писать ли слово Viens перед simts?
А нам без разницы о чем вопрос. Можем обсудить и то, и другое
Par "latU" un "santīmU" vienotas izpratnes nav joprojām.
Man labāk patīk 10 santīmi, taču uz monētas rakstīts "10 santīmu", arī uz 20 tāpat. Taču savukārt 5 ir santīmI!
Es nezinu un nesaprotu, kāpēc tāda māžošanās.
Manuprāt, neviens nesaka 1 ķieģelis, 5 ķieģeļi, 10 ķieģeļu.
Kāpēc attiecībā uz naudas zīmēm izdomāti izņēmumi, patiešām nezinu.
Zinu tikai to, ka mūsdienās Latvijā katrs, kuram kaut kāda "teikšana", no sevis izspēlē visgudrāko.
Tad māžojas pakaļ angliskajam, tad krieviskajam, tad senajam.
Tiesa, redziet, spriedumu TAISA - jo vecajā Civillikumā tā rakstīts! Šodien tas skan vienkārši stulbi!
Atgādināšu:
Pagrabā aiz miltu maisa
Divas peles trešo taisa.
mani interesē tieši par to "viens" rakstīšanu. es atceros, ka tiku mācīta, ka tā jāraksta. radusies ir konflikta situācija par tā rakstīšanu, tāpēc vēlos noskaidrot kur var redzēt, ka jāraksta "viens simts" nevis vienkārši "simts".
Исходя из здравого смысла и логики. Потому что впоследствии перед словом "simts" можно вписать любую другую цифру.
Kāpēc nepadomāt ar galvu? naudas vienībām priekšā skaitli raksta tāpēc, lai izvairītos no konflikta situācijām, kādas Jums tagad izveidojušās!
Būtu priekšā "viens", nebūtu konfliktu.
http://www.bank.lv/nauda/100-latu-banknote-saisinati-ls-100
Lai raksta "simt latu", bet pie noteikuma, ka saņēma naudas banknoti ar Kr.Baronaattēlu.
Ja saņēma 20-kos - Piecus "divdesmit latu" saņēmu - Jānis Kociņš;
ja 5-kos - Divdesmit "pieci lati" saņēmu - Anna Voilaks-Veltenis.
Потому что впоследствии перед словом "simts" можно вписать любую другую цифру.
Jautājuma autore to pašu latviski rakstīto laikam nesaprata...
Aivars visus santīmus apskatījis
Это так было заведено с доисторических времен по причине, написанной Альбиной.:-)
Paldies
Man jau maciņā tikai santīmi vien ganās.
Simtlatnieku varu apskatīt tikai Latvijas bankas mājas lapā internetā.
A kam tagad viegli!
Skaitlis ir viens, divi, trīs..... viens simts (100), divi simti ... nevis simts. nav tāda skaitļa simts. Ir viens simts.
Jāiet uz pamatskolu un matemātikas stundām!
Anda, nekā!
Ir arī "simt"!
Ja Jums maciņā neviena "barona" nav, apskatiet šeit:
http://www.bank.lv/nauda/100-latu-banknote-saisinati-ls-100
Uz pamatskolu jānosūta Repše (arī Rimševičs)!
Айвар, им и в банке неплохо
Не пойдут они в школу
Ja man būtu viņu alga un viņu privilēģijas, es arī nekādā skolā neietu!
Bet... кому велено ползать, тому не летать...
Закрыть
Краткое описание нарушения