Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Налоги и пошлины

Biedrība, Mikrouzņēmuma nodoklis vai fiz. persona - kas izdevīgāks К списку тем

Biedrība, Mikrouzņēmuma nodoklis vai fiz. persona - kas izdevīgāks
Man radās domas par iespēju reģistrēt biedrību, kas apsaimniekotu līdzšinējos ģimenes locekļu īpašumus. īpašumtiesības tiktu reģistrētas uz biedrību.

2 jautājumi:

1.Vaibiedrībai būtu jāmaksā UIN, ja kādu no dzīvokļiem vai automašīnām izīrētu?-->ja būtu jāmaksā, tad izdevīgāk būtu atstāt fizisko personu īpašumā vai, piem., mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja īpašumā?

2.Kādus izdevumus drīkstētu segt no biedrības līdzekļiem, ja staūtos rakstītu, ka mērķis ir lietderīgi uzturēt un izmantot visus aktīvus (vai ar līdzīgi "plašu" jēdzienu)?
Cenub
Cenub 06.01.2012 13:47
106 сообщений на сайте

Ответы (31)

Meklēt Likums par biedrībām.

MK noteikumi par gada pārskata sastādīšanu biedrībām.

Ja tad vēl kādi jautājumi - jautājiet.
Ilma
Ilma 06.01.2012 13:57
30495 сообщений на сайте
Es šeit ievietoju jautājumu pēc Biedŗibu un nodibinājumu likuma un likuma par UIN lasīšanas. Mani interesē, vai šāda veida juridiskais statuss paredz nemaksāt ienākuma nodokli no izīrēšanas kā tas būtu, ja fiziskas persona (IIN) vai komersants izīrētu (UIN).

Konkrētāk, kā jātulko likuma par UIN 2.p.2.d.6.pkt proti Nodokli nemaksā...6) biedrības, nodibinājumi, ja to dibināšanas atklāts vai slēpts mērķis nav peļņas vai kapitāla pieauguma gūšana to biedriem;

Vai biedrības īpašuma izīrēšana būtu tieša vai slēpta peļņas gūšanas biedriem? Un kā ir, ja izīrētu biedram?
Cenub
Cenub 06.01.2012 15:53
106 сообщений на сайте
varbūt vēlreiz jāizlasa biedrību likumā, kas ir biedrība, kāds ir to mērķis....
Andaz
Andaz 06.01.2012 15:54
27892 сообщения на сайте
Jums jau norādīja ar kādu likumdošanu jāiepazīstas! Lasiet un domājiet līdzi!:-D
Kirsbauma
Kirsbauma 06.01.2012 17:03
1581 сообщение на сайте
Kas tā ir, nodokļu optimizācija vai konsolidācija?Mērķis arī labi redzams.8-)
Japaina
Japaina 06.01.2012 17:17
10269 сообщений на сайте
Pirmkārt, biedrībai jāsasniedz mērķis, kam nav peļņas gūšanas rakstura, un kas noteikts statūtos. Statūtos varu ierakstīt apsaimniekot īpašumus un izīrēt, ja nepiciešams.

Otrkārt, Biedrības drīkst pat nodarboties ar saimniecisko darbību, kas saistīta ar īpašumu izmantošanu, taču no tā nedrīkst pelnīt biedri.

Ja kāds no jums domāja, ka izīrēt nozīmē pelnīt vai motīvs gūt peļņu, tad, manuprāt, pārpratāt, attiecīgi biedrības dalībniekiem nedrīkst būt interese saņemt kādu daļu no biedrības ienākumiem, un ja viņi to nesaņem, tad noteikumi ievēroti.

Par apstākļiem - ģimenes locekļiem kopā 4 dzīvokļi un 3 mašīnas, paši izmantojam 2 dzīvokļus un max 2 mašīnas, pārdot nav nekādas intereses, bet dīkstāvē atstāt nav prātīgi.

Interese ir kopīgi apsaimniekot visus - proti, par visiem lemj kopīgi, varianti - nekustamajiem īpašumiem atzīmes Zemesgrāmatās par ģimenes locekļu vienošanās nepieciešamību vai dibināt juridisku personu, kurai piederētu visi īpašumi un dalībnieki būtu visi ģimenes locekļi.

Iemesls, kāpēc vispār jautāju (ceru, ka saņemšu arī lietderīgu atbildi, nevis, piedodiet, nožēlojami sarkastisku retoriku par manu vai manu ģimenes locekļu godaprātu, likumu lasīšanas prasmi u.tml.) - Likuma par UIN 2.p.2.d.6.pkt paredz peļnu biedriem, nevis pārpalikumu no ieņēmumiem un izdevumiem, tātad secinu, ka biedrība drīkstētu visu to darīt, taču nedrīkt, protams, izmaksāt dividendes. Bet rodas jautājums - kad tad jāveic UIN aprēķināšana-tad, kad rodas pārpalikums, vai tad, kad konstatējams, ka Biedrībai ir regulāri ienākumi, bet nav pat darbinieku algas u.c. izmaksas? Nav minēts, ka tām jābūt, tāpēc ceru, ka kāds patiess lietpratējs izskaidros!

Lūdzu, neatbildiet, ja nezinat, un otrādi!
Cenub
Cenub 06.01.2012 21:07
106 сообщений на сайте
Šodien saņēmu no VID e-pastu, kur biju jautājis to pašu jautājumu.

Labdien!

Biedrību darbību nosaka Biedrību un nodibinājuma likums un MK 03.10.2006.noteikumiNr.808 " Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem".

Biedrības nav uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājas.

Atbildei ir informatīvs raksturs.

Visi nodokļu normatīvie akti ir atrodami VID mājas lapā www.vid.gov.lvsadaļā Tiesību akti

Ar cieņu,

VID konsultanti

Ja kādam ir kaut neliela pieredze biedrību ienākumu pārpalikuma uzskaitē, lūdzu, miniet savas domas par šo gadījumu!
Cenub
Cenub 10.01.2012 12:52
106 сообщений на сайте
Kas tas par biedrību ienākuma pārpalikums? Fondi vai?
Ilma
Ilma 10.01.2012 22:44
30495 сообщений на сайте
Vispār pēc "Noteikumiem par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem" 22.pkt tā secinu. Un izņemto 38.pkt un 48.pktnekas vairāk ieņēmumu pārsniegumu nereglamentē.

Precizēju iepriekšējo jautājumu: Ja kādam ir kaut neliela pieredze biedrību ienākumu pārsnieguma uzskaitē, lūdzu, miniet savas domas par šo ga'dijumu - vai pastāvētu iespēja, ka VID gribēs iekasēt kādu ienākuma nodokli?

Man šķiet, ka VID drīkstētu iekasēt tikai ar algām saistītus nodokļus un PVN, ja biedrība būtu PVN maksātājs. Pareizi sapratu?
Cenub
Cenub 11.01.2012 02:11
106 сообщений на сайте
Biedrībās peļņa tiek uzskaitīta fondos, rezerves fonds utt,. UIN biedrības nemaksā. Palasiet par biedrību Gada pārskatiem.
Kirsbauma
Kirsbauma 11.01.2012 10:18
1581 сообщение на сайте
Jātaisa tāda sabiedrība no kuras grāmatvedības un likumdošanas Jūs kaut ko sajēdzat!
Andaz
Andaz 11.01.2012 11:40
27892 сообщения на сайте
Tie, kas uzskata, ka esmu kaut ko nepareizi rakstījis, lūdzu, pasakiet, ko, citādāk šķiet, ka lieki tērējat laiku (Andaz-par Jūsu izteikumu man ir neizpratne).

Nesaprotu, kāpēc vairākiem šeit uzskats, ka nelasīju neko, un ka biedrības UIN nemaksā, ja sākotnēji jau izlasīju un arī citēju šajā forumā, ka likumā par UIN 2.p.2.d.6.pkt paredz, ka biedrības var būt maksātājas (ja reiz viņas tiek uzskatītās par uzņēmumiem pēc likuma par UIN), taču biedrības UIN maksā tikai pie noteiktiem apstākļiem, proti, peļņas motīvu gadījumā.

Tātad pareizi, manuprāt, būtu teikt, ka biedrības nemaksā UIN, bet ne vienmēr. Iespējams, ka praksē grūti atrast biedrības, kas maksā UIN, bet tā jau cita tēma.

Un tiem, kas saka, ka neesmu lasījis kaut ko - apdomājiet, lūdzu, vai Jūs tomēr neesat tie, kas nepietiekami lasījāt normatīvus.

Visā visumā pateicos par rosmi domāt, sapratu, ka biedrība būs optimālais modelis mūsu mērķiem. Paldies visiem par atsauksmi!

Ja ir kādi papildinājumi vai piebildes, lūdzu, rakstiet!
Cenub
Cenub 11.01.2012 13:47
106 сообщений на сайте
Diez vai biedrība būs labākais modelis, ja plānojat nodarboties ar dzīvokļu un auto izīrēšanu.
Japaina
Japaina 11.01.2012 15:01
10269 сообщений на сайте
Plāns nav obligāti izīrēt, bet cits pielietojums "liekajiem" īpašumiem nešķiet labāks.

Japaina, Jūs domājat nebūs izdevīgi pašiem biedrības biedriem, ja bierība izīrētu īpašumus, vai pašai biedrībai varētu būt neizdevīgi, un kāpēc? Gaidīšu atbildi!
Cenub
Cenub 11.01.2012 15:08
106 сообщений на сайте
2.pants. Biedrības un nodibinājuma jēdziens

(1) Biedrība ir brīvprātīga personu apvienība, kas nodibināta, lai sasniegtu statūtos noteikto mērķi, kam nav pelņas gūšanas rakstura.

Jebkura īpašuma regulāra izīrēšana būs ar peļņas gūšanas raksturu.Jūs taču man neizīrēsiet dzīvokli un mašīnu bez maksas.IMXO
Japaina
Japaina 11.01.2012 15:29
10269 сообщений на сайте
Bet, ja īpšuma apsaimniekošanas izdevumi un transporta apkopes izdevumi tik lieli vai pat lielāki nekā ienākumi no to izīrēšana, Jūs arī apgalvosiet, ka peļņas raksturs?

Piedevām,ja ir ienākumu saimnieciskās darbības pārniesgums, to kontē uz rezerves fondiem. Es saprotu, ka tas nav populārs risinājums, bet man šķiet, ka tas ir tikai tāpēc, ka cilvēkiem parasti dogmatiski iestāsta, ka, ja tev būs ienākumi, tev obgligāti būs apgrozījuma nodokļi jāmaksā.

Varu, protams, kļūdīties, bet domāju, ka dibināšim biedrību. Cerams, ka laiks rādīs, vai bija pareizi to darīt.

Jas kas, labprāt uzklausīšu vēl kādus padomus!
Cenub
Cenub 11.01.2012 16:22
106 сообщений на сайте
Piedodiet, par pareizrakstības kļūdām, pārāk aizmāršīgi rakstīju!
Cenub
Cenub 11.01.2012 16:23
106 сообщений на сайте
Biedrībās tāpat darbiniekiem maksā algu. Bet fondus drīkst izlietot tikai biedrības mērķiem.
Ilma
Ilma 11.01.2012 16:48
30495 сообщений на сайте
To es zinu, un to, ka fondus drīkst izmantot biedrības mērķiem pat vēlamies. Kā jau minēju, no biedrības ienākumiem nevienam biedram nav vēlme saņemt kaut kādus ienākumus.

Iemesls, kāpēc jautāju šajā forumā, bija tāds, ka likumā par UIN 2.p.2.p6.pkt minēts, ka UIN nemaksā, ja dibināšanas mērķis nav tieša vai slēpta peļņas gūšana biedriem, un nesaprotu, ko tas nozīmē - slēpta.

Domāju, ka šis būs strīdīgs gadījums, bet vērts pamēģināt.
Cenub
Cenub 11.01.2012 16:55
106 сообщений на сайте
Bet, ja īpašuma apsaimniekošanas izdevumi un transporta apkopes izdevumi tik lieli vai pat lielāki nekā ienākumi no to izīrēšana, Jūs arī apgalvosiet, ka peļņas raksturs?

Tad kāda jēga izīrēt, ja būsiet mīnusos.Es nekad neizīrētu dzīvokli, ja man nesamaksātu komunālos+ vēl zināmu summu.Unkāds tad būs tās biedrības mērķis?
Japaina
Japaina 11.01.2012 17:06
10269 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.