Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Telpu noma - PL
Sveicināti!
Lūdzu palīdziet tikt skaidrībā ar sekojošu problēmu.
Uzņēmums no pašnodarbinātas personas nomā veikala telpas. Līgums noslēgts uz 3 gadiem, bez izpirkšanas tiesībām. Tika ieguldīta nauda remaonā un aprīkojumā (nav kapitālais remonts).
Mūsu grāmatvedis man mēģina iegalvot, ka izdevumi par remontu ir jāreģistrē uz ieguldījumiem nomātajos pamatlīdzekļos. Godīgi sakot, man šķiet, ka kaut ko viņš man nepareizi saka, jo neredzu te ne nomāto pamatlīdzekli, ne arī pamatojumu, lai remont darbu izdevumus norakstītu uz ieguldījumiem nomātajos PL!
Kā būtu pareizi rīkoties šajā situācijā?
Jau iepriekš pateicos,
Ieva.
Ответы (29)
А что входит в aprīkojumā?
Plaukti un citas veikalam nepieciešamās mēbeles.
Ну мебель уже ваша, учитывать ёё как основные средства и амортизировать, или сразу списать на расходы - решать вам. А по поводу ремонта, вряд ли тот собственник компенсирует вам его стоимость, так что, если стоимость ремонта пару сотен латов, списывайте сразу, если сумма существенная, то пропорционально сроку аренды помещения.
Nu par mbelēm ir skaidrs - tās ir mūsu, un norakstam. Bet galvenais neskaidrais jautājums ir par remonta darbiem - vai tie būtu jānorakstā kā tekošie izdevumi, vai, kā man mēģina iegalvot - jānoraksta uz ieguldījumiem nomātajos PL?
P.S. Nomas līgumā par remontu nekas nav atrunāts.
Nomātais PL Jums ir veikala telpas, tāpēc arī ieguldījumi nomātajos PL ,vai kā Tt7 iesaka - uzreiz norakstīt, ja izmaksas nav lielas.
Jā, bet nekādi nevaru saprast uz kāda pamata mēs šīs telpas vispār drīkstam likt uz nomātajiem pamatlīdzekļiem? Cik man ar to ir bijusi saskarsme - telpu noma parasti ir rekošajos izdevumos.
Kur ir tā starpība - kad tas ir nom PL un kad vienkāŗši izdevumi par telpu nomu?
atvainojos par kļūdām!
* tekošajos
* vienkārši. :'(
Jā, bet nekādi nevaru saprast uz kāda pamata mēs šīs telpas vispār drīkstam likt uz nomātajiem pamatlīdzekļiem? Cik man ar to ir bijusi saskarsme - telpu noma parasti ir rekošajos izdevumos.
Kur ir tā starpība - kad tas ir nom PL un kad vienkāŗši izdevumi par telpu nomu?
Ja nomā uz gadu, tad tekošajos, ja nomas laiks ilgāks, tad visu summu uzreiz - ieguldījumi nomātajos PL un noraksta katru gadu vienādās daļās visā nomāšanas laikā.
Šīs telpas Jums arī nekur nav "jāliek" , bet tikai izdevumi par tām. Bet prasiet gan grāmatvedim,izskatās, ka viņš saprot, par ko runā.
Par remontu bez līguma
(9) Ja nomnieks veic iznomāto pamatlīdzekļu rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas darbus, kas nav paredzēti nomas līgumā, vai ja nomas līgums nav noslēgts, nomnieka apliekamais ienākums tiek palielināts par šo rekonstrukcijas, uzlabošanas vai atjaunošanas darbu izmaksu summu
Jā, bet vai gadījumā tas (ieguldījumi nom. PL) neattiecas uz kapitālo remontu? Mums bija komētiskais.
Ja iet runa par tiešām nelielu kosmētisko remontu, es liktu uz tekošā gada izmaksām.
Jāmāk būs pamatot, ja pārbaudīs, ka šādi remontiņi Jums katru gadu
Bet līgumā jebkurā gadījumā iesaku ierakstīt par remontiem.
Zvanīju uz VID un tur man paskaidroja, ka ieguldījumi nom. PL sajā gadījumā attiecas tikai uz kapitālo remontu (remontu kur nepieciešamas būvatļaujas)!
Nu esmu galīgi apmulsusi un nesaprotu, kur meklēt taisnību!
Ну мебель уже ваша, учитывать ёё как основные средства и амортизировать, или сразу списать на расходы - решать вам. А по поводу ремонта, вряд ли тот собственник компенсирует вам его стоимость, так что, если стоимость ремонта пару сотен латов, списывайте сразу, если сумма существенная, то пропорционально сроку аренды помещения.
Pareiza un precīza atbilde.
Bet līgumā jebkurā gadījumā iesaku ierakstīt par remontiem.
Tas jau tiek apspriests ar namīpašnieku. Bet paldies par ieteikumu.
Pareiza un precīza atbilde.
Ja pareizi saprotu, tad, ja izdevumi lieli, tos var sadalīt uz nomas līguma ilgumu kā nākamo periodu izdevumus, nevis likt ieguldījumos nom PL?
Netērējiet laiku forumā, Jūsu grāmatvede Jums atbildēja pareizi.
Lasiet, ko Ilma uzrakstīja.
Jā, šoreiz Ilma ietrāpīja pareizi.
Kā laimējās.
Закрыть
Краткое описание нарушения