Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Вопросы внутреннего бухгалтерского учета. Делопроизводство
Par IK un izdevumu reģistrēšanu. К списку тем
Inesesl 02.10.2004 12:54
17 сообщений на сайте
17 сообщений на сайте
Ответы (33)
Izdevumu pamatdokuments ir maksājuma uzdevums, bet, ja viņš ir PVN maksātājs, priekšnodokļa atskaitīšanas tiesības viņam ir tajā datumā, kad tiek saņemta PPR.
IK veic uzskaiti pēc kases principa, ieņēmumi ieskaitāmi, kad saņemti un izdevumi, kad reāli samaksāts.
Tātad sanāk ļoti muļķīgi - ja piemēram ir mēneša beigas (28 datums) ar pārdevēju ir vienošanās, ka PPR tiek atmaksāta pēc nedēļas. 28,29,30 datumā ir ieņēmumi par preci un samaksā par PPR viņš nākošā mēneša 5 datumā. Tad sanāk uzrādīt mēneša atlikumā lielu peļņu, par ko ir jāmaksā nodokļi, bet reāli viņš ir parādā un peļņas ir neliela, no kā tas nodoklis nav jāmaksā.
Es nezinu - vai skaidri uzrakstīju.
Es nezinu - vai skaidri uzrakstīju.
Inesesl 02.10.2004 13:32
17 сообщений на сайте
17 сообщений на сайте
tas saucas - izvēloties atcerieties. Labāk strādāt kā viena īpašnieka SIA, atbildība tikai ar pamatkapitālu. Izvēlējāties IK un pildat vienkāršo grāmatvedību, tad nu nekas cits neatliek. Bet tas nodoklis koriģējās pie gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas.
Nu jā Bet ne vienmēr ir tā iespēja sākt ar pamatkapitālu........
Par to nodokli - man teica - ja ieņēmumi mēneša beigās pārsniedz 110 Ls, iepriekšminētājā gadījumā tā bija un nākošajā mēnesī ir zaudējumi (jo ir tā PPR, kas samaksāta mēneša sākumā) tad bija jāmaksā tajā mēnesī tas soc.nod Kaut kā neloģiski sanāk. Un kas principā draud, ja nav tas nodolis nomaksāts?
Par to nodokli - man teica - ja ieņēmumi mēneša beigās pārsniedz 110 Ls, iepriekšminētājā gadījumā tā bija un nākošajā mēnesī ir zaudējumi (jo ir tā PPR, kas samaksāta mēneša sākumā) tad bija jāmaksā tajā mēnesī tas soc.nod Kaut kā neloģiski sanāk. Un kas principā draud, ja nav tas nodolis nomaksāts?
Inesesl 02.10.2004 13:49
17 сообщений на сайте
17 сообщений на сайте
tāpēc jau jādomā līdzi un jāskaita. lai tie 110 Ls nesanāktu.
Jārēķina ieņēmumu un izdevumu starpība katru mēnesi un ja peļņa sanāk 110 LVL un vairāk, tad jānomaksā soc.nodoklis33,30 LVL jeb 30,27 % no 110 LVL. Centieties tad to PPR apmaksāt kaut vai mēneša pēdējā dienā, lai samazinātu ieņēmumus ar izdevumiem. Neko citu diemžēl nevaru ieteikt.
Jārēķina ieņēmumu un izdevumu starpība katru mēnesi un ja peļņa sanāk 110 LVL un vairāk, tad jānomaksā soc.nodoklis33,30 LVL jeb 30,27 % no 110 LVL. Centieties tad to PPR apmaksāt kaut vai mēneša pēdējā dienā, lai samazinātu ieņēmumus ar izdevumiem. Neko citu diemžēl nevaru ieteikt.
Vai esat PVN maksātāji? Ja ir nodokļu parādi, tad VID negrib dot piemēram jaunas PPR, draud galvenokārt tikai soda naudas jeb kavējuma nauda par to periodu, kad tas soc.nodoklisjāsamaksā bija. Bet nu varbūt es arī kļūdos.
Jā, pareizi - ir jāskaita līdz...
PVN maksātāji neesam un paši PPR neizmantojam.
Sakiet -Jūs esat grāmatvede?
PVN maksātāji neesam un paši PPR neizmantojam.
Sakiet -Jūs esat grāmatvede?
Inesesl 02.10.2004 14:25
17 сообщений на сайте
17 сообщений на сайте
Paldies par konsultāciju :))
Inesesl 02.10.2004 14:54
17 сообщений на сайте
17 сообщений на сайте
http://www.vid.gov.lv/2vidinf/docs/781-01.doc
http://www.vid.gov.lv/search/document.asp?src=/2vidinf/docs/1192.htm
te šo to var palasīt par ieņēmumu un izdevumu uzskaiti.
http://www.vid.gov.lv/search/document.asp?src=/2vidinf/docs/1192.htm
te šo to var palasīt par ieņēmumu un izdevumu uzskaiti.
atkāpe- ja es veidotu savu biznesu es neizvēlētos uzņēmējdarbības formu IK, personīgi es izvēlētos SIA.
http://www.vgk.lv/index.php?chid=46&SID=3b65c9588ef2fccc2387b314cfe46ce9&forum_id=7&tid=9762
http://www.vgk.lv/index.php?chid=46&SID=3b65c9588ef2fccc2387b314cfe46ce9&forum_id=7&tid=9762
Paldies.
Bet kas šajā gadījumā būtu savādāk, ja man būtu SIA?(par tiem izdevumiem un ieņēmumiem)Ko dod šī dubultā ierakstu sistēma?
Bet kas šajā gadījumā būtu savādāk, ja man būtu SIA?(par tiem izdevumiem un ieņēmumiem)Ko dod šī dubultā ierakstu sistēma?
Inesesl 02.10.2004 15:50
17 сообщений на сайте
17 сообщений на сайте
Un vēl man jautājums par to ko rakstīji:
Piektā īpatnība - attiecas uz to dokumnetu, kas skar IK ienākumus un izdevumus, norobežošanu no dokumentiem, kuri attiecas uz šo cilvēku kā fizisku personu. IK uzskaitē vērā tiek ņemti tikai tie dokumenti, kas noformēti uz IK vārdā (firmas nosaukuma).
Bet, ja piemēram man nāk uz māju telefona rēķini, kas izrakstīti uz mana(kā fiziskas personas)vārda, bet lielākie tēriņi ir saistīti tikai ar IK darbību. Vai tad kaut kādu daļu(uz kaut kāda rīkojuma pamata) es nevaru norakstīt uz IK izdeviemiem?
Piektā īpatnība - attiecas uz to dokumnetu, kas skar IK ienākumus un izdevumus, norobežošanu no dokumentiem, kuri attiecas uz šo cilvēku kā fizisku personu. IK uzskaitē vērā tiek ņemti tikai tie dokumenti, kas noformēti uz IK vārdā (firmas nosaukuma).
Bet, ja piemēram man nāk uz māju telefona rēķini, kas izrakstīti uz mana(kā fiziskas personas)vārda, bet lielākie tēriņi ir saistīti tikai ar IK darbību. Vai tad kaut kādu daļu(uz kaut kāda rīkojuma pamata) es nevaru norakstīt uz IK izdeviemiem?
Inesesl 02.10.2004 15:59
17 сообщений на сайте
17 сообщений на сайте
tiek lietoti grāmatvedības konti un izdevumi tiek iekļauti jau saņemot rēķinus (pat ja rēķins nav apmaksāts), tas pats ar ieņēmumiem, tie jāuzrāda tad, kad izrakstīts rēķins par precēm vai pakalpojumiem.
Tiek vesti dažādi reģistri kase, banka, debitori, kreditori, avansa norēķini, prtams arī virsgrāmata vai galvenā grāmata (kuru izvēlas grāmatvedis), tiek sniegta nevis gada ienākumu deklarācija, bet bilance. Vienārši grāmatvedim, kas strādā divkāršajā sistēmā ir grūtāk saprast to vienkāršo sistēmu.
Un ja Jums būtu SIA, jūs atbildētu kreditoru priekšā tikai ar ieguldīto pamatkapitālu, savukārt kā IK jūs atbildat ar visu savu mantu - komerclikums B daļa Individuālais komersants - http://www.likumi.lv/doc.php?id=5490&PHPSESSID=f73e345da889dc727c54614260c4a7e8
76.pants Individuālā komersanta tiesības izmantot firmu un atbildība
(1) Individuālais komersants, izmantojot savu firmu, var slēgt darījumus, kas saistīti ar komercdarbību, kā arī būt prasītājs un atbildētājs tiesā.
(2) Individuālais komersants par savām saistībām atbild ar visu savu mantu.
Tiek vesti dažādi reģistri kase, banka, debitori, kreditori, avansa norēķini, prtams arī virsgrāmata vai galvenā grāmata (kuru izvēlas grāmatvedis), tiek sniegta nevis gada ienākumu deklarācija, bet bilance. Vienārši grāmatvedim, kas strādā divkāršajā sistēmā ir grūtāk saprast to vienkāršo sistēmu.
Un ja Jums būtu SIA, jūs atbildētu kreditoru priekšā tikai ar ieguldīto pamatkapitālu, savukārt kā IK jūs atbildat ar visu savu mantu - komerclikums B daļa Individuālais komersants - http://www.likumi.lv/doc.php?id=5490&PHPSESSID=f73e345da889dc727c54614260c4a7e8
76.pants Individuālā komersanta tiesības izmantot firmu un atbildība
(1) Individuālais komersants, izmantojot savu firmu, var slēgt darījumus, kas saistīti ar komercdarbību, kā arī būt prasītājs un atbildētājs tiesā.
(2) Individuālais komersants par savām saistībām atbild ar visu savu mantu.
Par telefona rēķiniem, lai norakstītu izmaksās jums jāpierāda to pamatotība, vienkāršāk ir laikam telefonu noformēt uz IK vārda. Diemžēl tas aizliegums ir attiecināms arī uz SIA, ja telefons ir uz SIA īpašnieka vārda, nevar norakstīt izmaksās tik vienkārši, ir jāatzīmē tikai tās sarunas, kas notikušas uzņēmējdarbības nolūkā. Lai gan VID var nepatikt un šādus izdevumus var izņēmt ārā, jo tie ir personificējami, respektīvi ir uz fiziskās personas nevis uz viņas IK vārda. Bet tas tāds mans subjektīvs viedoklis.
ja jūs varat pierādīt, ka telefona sarunas notikušas uzņēmējdarbības nolūkā, ir kārtoti tieši ar saimniecisko darbību saistīti jautājumi, tad varat norakstīt šādus izdevumus.
Ar saimniecisko darbību saistītajos izdevumos netiek ieskaitīti izdevumi, kas atbilstoši likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 5.pantamnav uzskatāmi par tādiem izdevumiem, kas ir tieši saistīti ar saimniecisko darbību.
5.pants Ar saimniecisko darbību tieši nesaistītie izdevumi
(1) Pie izdevumiem, kas nav tieši saistīti ar saimniecisko darbību, pieskaita visus uzņēmuma izdevumus īpašnieku un darbinieku atpūtai, atpūtas ceļojumiem, izklaidēšanās pasākumiem un ar uzņēmējdarbību nesaistītiem īpašnieku vai darbinieku braucieniem ar uzņēmuma autotransportu, pabalstiem, dāvinājumiem, dāvinājumos pārvērstiem kredītiem un aizdevumiem, kā arī citas izmaksas naudā vai citās lietās (natūrā) īpašniekiem vai darbiniekiem, kuras netiek uzrādītas kā atlīdzība par veikto darbu vai kuras nav saistītas ar nodokļa maksātāja uzņēmējdarbību.
(2) No apliekamā ienākuma nedrīkst atskaitīt maksātājam piederošo sociālās infrastruktūras objektu izveidošanas izdevumu summu.
(3) Maksātājam piederošie sociālās infrastruktūras objekti šā likuma izpratnē ir dzīvokļu un komunālās saimniecības objekti, izglītības, kultūras, sporta, sabiedriskās ēdināšanas un medicīniskās aprūpes iestādes, kuru pakalpojumi tiek sniegti un īres maksa noteikta par cenām, kas ir zemākas par tirgus cenām, vai bez maksas, ja šie objekti nav tieši saistīti ar maksātāja uzņēmējdarbību.
(4) Pie izdevumiem, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību, pieskaitāmi arī ziedojumi vai dāvinājumi citām personām, galvojuma summas, kuras uzņēmumam kā galviniekam ir jāizmaksā saskaņā ar galvojuma līgumu, atskaitījumi no peļņas, apgrozījuma vai cita bāzes lieluma, kurus uzņēmums veic pēc savas iniciatīvas, pēc tā īpašnieka rīkojuma vai saskaņā ar likumiem, un tādi izdevumi, kas ekonomiski nav saistīti ar uzņēmuma saimniecisko darbību.
Ar saimniecisko darbību saistītajos izdevumos netiek ieskaitīti izdevumi, kas atbilstoši likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 5.pantamnav uzskatāmi par tādiem izdevumiem, kas ir tieši saistīti ar saimniecisko darbību.
5.pants Ar saimniecisko darbību tieši nesaistītie izdevumi
(1) Pie izdevumiem, kas nav tieši saistīti ar saimniecisko darbību, pieskaita visus uzņēmuma izdevumus īpašnieku un darbinieku atpūtai, atpūtas ceļojumiem, izklaidēšanās pasākumiem un ar uzņēmējdarbību nesaistītiem īpašnieku vai darbinieku braucieniem ar uzņēmuma autotransportu, pabalstiem, dāvinājumiem, dāvinājumos pārvērstiem kredītiem un aizdevumiem, kā arī citas izmaksas naudā vai citās lietās (natūrā) īpašniekiem vai darbiniekiem, kuras netiek uzrādītas kā atlīdzība par veikto darbu vai kuras nav saistītas ar nodokļa maksātāja uzņēmējdarbību.
(2) No apliekamā ienākuma nedrīkst atskaitīt maksātājam piederošo sociālās infrastruktūras objektu izveidošanas izdevumu summu.
(3) Maksātājam piederošie sociālās infrastruktūras objekti šā likuma izpratnē ir dzīvokļu un komunālās saimniecības objekti, izglītības, kultūras, sporta, sabiedriskās ēdināšanas un medicīniskās aprūpes iestādes, kuru pakalpojumi tiek sniegti un īres maksa noteikta par cenām, kas ir zemākas par tirgus cenām, vai bez maksas, ja šie objekti nav tieši saistīti ar maksātāja uzņēmējdarbību.
(4) Pie izdevumiem, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību, pieskaitāmi arī ziedojumi vai dāvinājumi citām personām, galvojuma summas, kuras uzņēmumam kā galviniekam ir jāizmaksā saskaņā ar galvojuma līgumu, atskaitījumi no peļņas, apgrozījuma vai cita bāzes lieluma, kurus uzņēmums veic pēc savas iniciatīvas, pēc tā īpašnieka rīkojuma vai saskaņā ar likumiem, un tādi izdevumi, kas ekonomiski nav saistīti ar uzņēmuma saimniecisko darbību.
UIN likums - http://www.vid.gov.lv/5likumi/vc.asp?source=4UzIenNod/_LikumsUIN.htm&from=40042&KId=4
IIN likums - http://www.vid.gov.lv/5likumi/vc.asp?source=5IedzIenNod/_Likums_IIN.htm&from=40031&KId=5
IIN likums - http://www.vid.gov.lv/5likumi/vc.asp?source=5IedzIenNod/_Likums_IIN.htm&from=40031&KId=5
Jā, tas viss kaut kā būtu skaidrs. Man ir pamats telefona rēķinus (daļu)norakstīt izdevumos(varu tos pamatot) Bet es nesen veicu no uzņēmuma konta tieši ziedojumu vienam bērniņam. Tātad tas neiet izdevos? Kur viņš paliek? Bankā viņš tak parādīsies.
Un vēl jautājums par auto. Ja es tuvākajā laikā taisos pirkt auto(daļa skaidrā naudā, daļā ikmēneša līzings), kas tieši nepieciešams uzņēmējdarbības vajadzībām. Es viņu it kā formēšu uz sava vārda. Vai es līzinga ikmēneša maksājumus varu laist izdevumos?
Varbūt man pie Jums paņemt kādu nopietnāku konsultāciju?(par maksu protams) Lai es galīgi auzās neiebraucu.....
Jūs kārtojat SIA dokumentus?Un vienam uzņēmumam?
Un vēl jautājums par auto. Ja es tuvākajā laikā taisos pirkt auto(daļa skaidrā naudā, daļā ikmēneša līzings), kas tieši nepieciešams uzņēmējdarbības vajadzībām. Es viņu it kā formēšu uz sava vārda. Vai es līzinga ikmēneša maksājumus varu laist izdevumos?
Varbūt man pie Jums paņemt kādu nopietnāku konsultāciju?(par maksu protams) Lai es galīgi auzās neiebraucu.....
Jūs kārtojat SIA dokumentus?Un vienam uzņēmumam?
Inesesl 02.10.2004 17:22
17 сообщений на сайте
17 сообщений на сайте
es tiešām strādāju SIA (šobrīd divos uzņēmumos), tāpēc tik smalkas nianses par IK nemācēšu pateikt, bet varu ieteikt bezmaksas konsultācijas VID nodaļā, tur vislabāk jums pateiks vai varat likt līzinga maksu izdevumos.
Ziedojums kā jau tika teikts 5.pantā ir ar saimniecisko darbību nesaistītie izdevumu - ieņēmumu un izdevumu reģistrācijas žurnālā ir tam speciāla ailīte, par šo summu jūs nevarat samazināt apliekamo ienākumu. Tā es to saprotu.
bet te forumā ir daudz pieredzējušu grāmatvežu, kas spēs atbildēt jums uz jūs interesējošiem jautājumiem. Es vēl nejūtos īsti tik zinoša, lai sniegtu tik nopietnas konsultācijas sakarā ar IK.
Ziedojums kā jau tika teikts 5.pantā ir ar saimniecisko darbību nesaistītie izdevumu - ieņēmumu un izdevumu reģistrācijas žurnālā ir tam speciāla ailīte, par šo summu jūs nevarat samazināt apliekamo ienākumu. Tā es to saprotu.
bet te forumā ir daudz pieredzējušu grāmatvežu, kas spēs atbildēt jums uz jūs interesējošiem jautājumiem. Es vēl nejūtos īsti tik zinoša, lai sniegtu tik nopietnas konsultācijas sakarā ar IK.
Закрыть
Краткое описание нарушения
Закрыть