Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Вопросы внутреннего бухгалтерского учета. Делопроизводство

Par IK un izdevumu reģistrēšanu. К списку тем

Par IK un izdevumu reģistrēšanu.
Ja cilvēkam ir IK un viņš ved saimnieciskās darbības žurnālu, tad izdevumi viņam skaitās tajā datumā, kad tiek izrakstīta PPR vai tad, kad viņš samaksā par PPR bankā(piemēram pēc 4 dienām). Tātad vai izdevumu pamatdokuments ir PPR vai bankas maksājuma uzdevums ?
Inesesl
Inesesl 02.10.2004 12:54
17 сообщений на сайте

Ответы (33)

Runajot par auto varu izteikt tikai savu viedokli, ka labāk ir ņemt uz IK vārda, tad līzinga maksājumi ies izdevumos un PL nolietojums, jo IK jebkurā gadījumā atbild ar visu savu naudu. Ja jūs tomēr ņemsiet uz sava vārda kā fiziskās personas, tad diemžēl mans viedoklis ir, ka tādus maksājumus nevarēsiet iekļaut savos izdevumos.
Cleo
Cleo 02.10.2004 17:36
19235 сообщений на сайте
un vēl šitas tas irnāca prātā par rīkojumiem, ja nemaldos, tad IK neizdod rīkojumus, bet gan lēmumus (viens īpašnieks), rīkojumus izdod SIA.
Cleo
Cleo 02.10.2004 17:39
19235 сообщений на сайте
Jūs gadījumā neesat šeit manījusi kādu gudru grāmatvedi , kas pārzinātu IK darbību?
Inesesl
Inesesl 02.10.2004 17:42
17 сообщений на сайте
ja jūs uzdosiet konkrētu jautājumu forumā, tad noteikti kāds zinās atbildi uz jūsu jautājumu, te ir ļoti daudz ļoti gudru un labu speciālistu.
Cleo
Cleo 02.10.2004 17:43
19235 сообщений на сайте
Ar līzingiem fiz. personām nav tik vienkārši. Līzinga procentus uz izdevumiem likt nedrīkst - drīkst tikai procentus par kredītu. Es domāju, ka visu auto vērtību jāliek pie pamatlīdzekļiem, un līzinga maksājumi parādīsies kreditoru uzskaites žurnālā. Savukārt, katru gadu var likt uz izdevumiem auto amortizāciju.
Martinas
Martinas 02.10.2004 17:51
38532 сообщения на сайте
Palasiet šeit: http://www.vid.gov.lv/5likumi/vc.asp?source=5IedzIenNod/_IIN%20metodika_190402.htm&KId=5.
Martinas
Martinas 02.10.2004 18:01
38532 сообщения на сайте
Cleo: Sakarā ar to, ka grāmatvedību(pati savam uzņēmumam) vedu salīdzinoši nesen, tad es gribētu, lai kāds gudrāks tam izietu cauri un apskatītos - vai nav kļūdu, lai tās paspēju izlabot, kamēr nav pieteicies VIDs.

Martinas:Vai tad IK var norakstīt pamatlīdzekļus? Man nez kāpēc stāv atmiņā, ka viens VID darbinieks man teica, ka man pamatlīdzeļi nav......

Un sakiet - varbūt Jūs labi pārziniet IK grāmatvedības kārtošanu?

Man ir vajadzīgs kāds speciālists, kas man varētu pakonsultēt, klātienē un labprāt arī samaksātu :))
Inesesl
Inesesl 02.10.2004 18:14
17 сообщений на сайте
VIDs gan reti ad piesakās uz auditu IK, bet ja lasat ailītes un pildat tā kā rakstīts, tad nevajadzētu būt problēmām.

Vēl no likuma - Fiziskā persona, kura pirmstaksācijas gadā ir bijusi individuālā uzņēmuma īpašnieks un kura taksācijas gadā ir reģistrēta komercreģistrā kā individuālais komersants, taksācijas gadā veic avansa maksājumus.

Respektīvi, Līdz 2004.gada1.februārim vai mēnesi pēc saimnieciskās darbības uzsākšanas bija jāiesniedz VIDam aprēķinu par IIN avansa maksājumu lielumu taksācijas gadā, pamatojoties uz iepriekšējā gada ienākumu vai prognozējot paredzamo ienākumu.

Maksātājs patstāvīgi iemaksā budžetā aprēķinātos nodokļa avansa maksājumus par taksācijas gadu šādos termiņos:

ne vēlāk kā 15.martā,

ne vēlāk kā 15.maijā,

ne vēlāk kā 15.augustā

un ne vēlāk kā 15.novembrī

- ikreiz ceturto daļu no nodokļa avansa summas, ja VID nav noteikusi citādi.

Ja esat pilnīgi jauns IK, kurš tikai uzsāka saimniecisko darbību, nodokļa avansa maksājumus par taksācijas gadu var veikt labprātīgi. - var arī neveikt

Ar pamatlīdzekļiem ir tā, ka IK rēķina nolietojumu PL pēc UIN 13.panta ja PL nav uz IK vārda, tad domāju, ka jābūt vismaz nomas vai patapinājuma līgumam uz konkrēto pamatlīdzekli. Priekš IK pamatlīdzeklis ir vērtībā virs 100 LS, ja nemaldos. un žurnālā jāiekļauj ailītē "Izdevumi, kas nav attiecināmi uz ienākuma nodokļa aprēķināšanu - Izdevumi, kas nav attiecināmi uz ienākuma nodokļa aprēķināšanu (pamatlīdzekļu iegāde, pievienotās vērtības nodoklis, avansa maksājumi, kas neattiecas uz taksācijas gada ieņēmumiem, izsniegtie aizdevumi, atdotie aizņēmumi u.c.). Samaksātās pievienotās vērtības nodokļa summas šajā ailē uzskaita tikai ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā persona.

P.S. es neatrodos Rīgā vai tās rajonā. Un no sevis tomēr laikam ieteiktu auto ņemt uz IK vārda nevis uz fiz.personas lai nebūtu domstarpību ar VID par nolietojuma un līzinga maksājumu iekļaušanu izdevumos.
Cleo
Cleo 02.10.2004 18:35
19235 сообщений на сайте
tajoc VID 639 norādījumos ir 5.pielikumsar piemēriem žrunāla aizpildīšanā, ja izurbsities tam cauri, tad domāju, ka savas kļūdas, ja tādas ir atradīsiet pati un iegūsiet piedevām sev vērtīgas zināšanas.

http://www.vid.gov.lv/5likumi/5IedzIenNod/1piem_IIN_met_190402.doc
Cleo
Cleo 02.10.2004 18:51
19235 сообщений на сайте
Runājot par dažiem grāmatvedības organizatoriskie jautājumiem, Jums būtu jābūt arī grāmatvedības aprakstam, apmēram tādam:

grāmatvedības apraksts

1. Vispārīgie noteikumi

Grāmatvedību kārto atbilstoši likumam “Par grāmatvedību”, MK 21.10.2003 noteikumiem Nr.585 “Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju” un citiem grāmatvedību reglamentējošiem normatīvajiem dokumentiem.

Grāmatvedību kārto vienkāršā ieraksta sistēmā, kas paredz saimnieciskās darbības uzskaiti atbilstoši kases principam, neizmantojot grāmatvedības kontus. Saimnieciskās darbības ieņēmumus reģistrē tad, kad tie ir saņemti, un izdevumus – kad tie ir izdarīti. Ieņēmumus un izdevumus norobežo pa kalendārajiem gadiem. Atsevišķi uzskaita izdevumus, kuri izdarīti pārskata periodā, bet attiecas uz nākamajiem periodiem.

Visus saimnieciskos darījumus reģistrē “Saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā” atbilstoši MK 31.07.2001 noteikumiem Nr.338 “Kārtībā, kādā veicama ieņēmumu un izdevumu uzskaite iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām” un izmantojot VID metodiskos norādījumus par ieņēmumu un izdevumu uzskaiti iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai.

utt. man ir tāds uz 13 lpp.
Cleo
Cleo 02.10.2004 19:09
19235 сообщений на сайте
Es nodarbojos pārsvarā ar namīpašniekiem - tie arī ir fiziskās personas. Palasiet to, ko es ieteicu - ta ir metodika, kā uzskaitīt PL, preces, kā pildīt žurnālus utt. Varbūt Jums viss paliks skaidrs. Tur viss ie sīki aprakstīts.
Martinas
Martinas 02.10.2004 19:10
38532 сообщения на сайте
Cleo - jā apraksti man ir visādi, tikai man atliek tik maz laika.......(trīs bērni, trīs darbi. Labi, ka vīrs viens) :))

Martinas - es mēģināšu izlasīt, tikai tās situācijas ir tik dažādas...

Varbūt mēģināšu tomēr atrast kādu palīgu.

Milzīgs paldies Jums abām!
Inesesl
Inesesl 02.10.2004 19:52
17 сообщений на сайте
Cleo,

varbūt varu jums palūgt atsūtīt man uz e-pastu grāmatvedības aprakstu IK? Vai arī iesakiet, kur tādu var dabūt. Jau iepriekš- liels paldies
Mikiite
Mikiite 04.10.2004 19:30
137 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.