Varbūt tā ir ekstrēma ideja, bet līdzīgi kā VID veido nodokļu maksātāju reitingu, varētu veidot arī grāmatvežu reitingu, kur mīnusi būtu par pārskatu novēlotu iesniegšanu, kļūdām, arī par to, ka klientiem ir nodokļu parādi vai sodi un uzrēķini (šeit gan grāmatvedis ne vienmēr kaut ko var ietekmēt, bet toties būs stimuls atteikties no šādiem klientiem, lai uzturētu savu reputāciju). Kādas problēmas VID varētu būt ar to, lai tīri ar IT metodēm apkopotu "seriālus" nodokļu nemaksātājus vai tos, kam visu laiku ir problēmas ar aplokšņu algām un tad paskatītos, vai nav tā, ka ir noteikts grāmatvežu loks, kas viņus apkalpo?
Ne vienmēr šīs ir grāmatveža darbības (vai bezdarbības) sekas. PVN apstiprina 30 dienu laikā no deklarācijas iesniegšanas dienas. VSAOI jāsamaksā līdz tam pašam 20-ajam, pieņemsim, vadība pieņem lēmumu, VSAOI maksājumu dzēst ar PVN pārmaksu, jo pārmaksa ir lielāka. Kamēr šī PVN pārmaksa nav apstiprināta, pēc visiem reģistriem firma skaitās nodokļu nemaksātājs, līdz saliek ķekšus, ka tomēr NEBIJA nemaksātājs, jo PVN pārmaksa apstiprināta ar to pašu 20-o datumu.
Kas attiecas uz deklarāciju (ne-)sniegšanu, ja klientu nevar sazvanīt, bet ir 20-ais datums, tad sniegt tukšu atskaiti ir ļoti nesmuki. Ja šis klients pazudis bez pēdām, tad tā jau kļūst par manu patvaļu sniegt viņa atskaites. Kas vēl pie tam ir darbs, par kuru man nesamaksās. Nemaz nerunājot par klientiem, kuri nevar atrast visus rēķinus un nākas gaidīt līdz 17-iem lai sniegtu PVN ar to, kas ir...
Man ir kliente, kura ir ļoti sakarīgs, sirsnīgs un godīgs cilvēks. Maksā nodokļus un strādā centīgi, bet nekādīgi nesanāk atcerēties, ka man rēķinus vajag nevis pēc apmaksas, bet pēc izrakstīšanas. Ir pat bijis tā, ka PVN deklarāciju precizēju 4x jo man atnes jaunus rēķinus - cik ētiski ir pēc tā vērtēt mana darba kvalitāti? Un es atkārtoju - klients nav slikts. No viņas atkratīties netaisos, bet arī viņa ir cilvēks un gadās visādi... Parasti problēmu nav.