Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Актуальная дискуссия

Kur atrast jaunāko grāmatvedi? К списку тем

Kur atrast jaunāko grāmatvedi?
Sveiki!

Te nu daļēji retorisks jautājums, bet vēlos paklausīties viedokļus par tendencēm darba tirgū un profesijā.

Esmu neizpratnē par to, kas notiek darba tirgū. Jau divus mēnešus nevaru atrast jaunāko grāmatvedi uz pirmdokumentiem, avansa norēķiniem. Sākuma alga 1200-1400, prasības - forrmāla izglītība grāmatvedībā vai finansēs (tehnikums, koledža) un minimāla pieredze (var arī bez) + bāzes angļu valoda dēļ darba specifikas. Divas dienas nedēļā var bakstīties attālināti, bet faktiski darbs ir pierīgā. Pavisam noteikti ir arī perspektīvas.

Ar šādiem parametriem jau divus mēnešus nevaru atrast kandidātu. Jau ir bijuši trīs labi kandidāti, kas pasaka jā, bet pēc laika atsaka, jo atrod kaut ko labāku. Ir atteicis pat svaigs students, kuram esot piedāvāts labāks amata nosaukums.
Piesakās pakistānieši, indieši, deju skolotājas un pavāres. Otrā galējība ir grāmatveži ar pieredzi, kuri nāk uz interviju sporta pēc - nelasot aprakstu un atalgojuma līmeni. Protams, ka pieredzējušam speciālistam šāds amats nav saistošs, bet kāda velna pēc tērēt laiku gan sev, gan citiem?

Kur ir jaunie speciālisti, kuri tikko ir pabeiguši tehnikumu vai koledžu un ir darba meklējumos? Šķiet, ka šāds piedāvājums būtu saistošs, vai tomēr nē?

Vai ir kāds praktizējošs pasniedzējs šeit, kurš varētu atbildēt - vai mums tiek gatavota jauno grāmatvežu paaudze vai arī iet mācīties tikai tie, kuri jau strādā?

Varbūt esmu nelāgu sakritību upuris, vai citiem klājas līdzīgi?
Alison
Alison 28.03.2023 08:09
155 сообщений на сайте

Ответы (68)

Concatenate - to tiešām ļoti reti kad zin, arī mazās PVN likmes (12 vai 5%) var nezināt. Protams, pārējais gan ir briesmīgi.
Ant_lv 30.03.2023 19:05
Кстати, да. Я тоже такую функцию не знаю, про vlookup могу рассказать
Albina
Albina 31.03.2023 09:57
64739 сообщений на сайте
Vēl šodien atceros vienu "pieredzējušu grāmatvedi", kas šodien aktuālās Latvijas PVN likmes nespēja nosaukt visas
_susurs_ 30.03.2023 15:51
И я тоже не назову все ставки. Потому что всегда можно в законе посмотреть. Зачем их знать наизуть, главное знать где искать.
И зарплату не посчитаю, если там вдруг ставка ПНН 23%, потому что в этом случае расчет ПНН дурацкий, соц.налог по-особому учитывается.
Я бы ваше собеседование точно не прошла
Albina 31.03.2023 09:56
Piekrītu Jums! Jāprot orientēties likumus un zināt kur ko meklēt! Tā jau pietiek par ko domāt darot darbu!
Andris8
Andris8 31.03.2023 10:27
595 сообщений на сайте
И зарплату не посчитаю, если там вдруг ставка ПНН 23%, потому что в этом случае расчет ПНН дурацкий, соц.налог по-особому учитывается.
Но ты хотя бы знаешь, что при ставке ПНН 23% расчёт другой, а у нас до сих пор попадаются бухи, которые звонят и спрашивают , почему прога неправильно ПНН посчитала! 6-й год пошёл этим изменениям...
Sletla
Sletla 31.03.2023 11:59
13525 сообщений на сайте
Ну так написали же, что такой вопрос был задан челу, который сам в своём СV указал , что знает EXEL углублённо.
Sletla
Sletla 31.03.2023 12:03
13525 сообщений на сайте
Ну так написали же, что такой вопрос был задан челу, который сам в своём СV указал , что знает EXEL углублённо.
Sletla 31.03.2023 12:03
Ну я тоже считаю, что знаю достаточно углубленно
Albina
Albina 31.03.2023 12:38
64739 сообщений на сайте
Concatenate - to tiešām ļoti reti kad zin, arī mazās PVN likmes (12 vai 5%) var nezināt. Protams, pārējais gan ir briesmīgi.
А я не знаю ни concatenate ни vlookup, от слова совсем
Gravchik
Gravchik 31.03.2023 15:09
6088 сообщений на сайте
Но ты хотя бы знаешь, что при ставке ПНН 23% расчёт другой, а у нас до сих пор попадаются бухи, которые звонят и спрашивают , почему прога неправильно ПНН посчитала! 6-й год пошёл этим изменениям...
Sletla 31.03.2023 11:59
Интересно, с чего они берут "верное" значение? С потолка?

А я не знаю ни concatenate ни vlookup, от слова совсем
Vlookup советую выучить, здорово экономит время.
Ant_lv
Ant_lv 31.03.2023 15:29
3525 сообщений на сайте
А я не знаю ни concatenate ни vlookup, от слова совсе
Bet tad drīkst pajautāt, ko vajadzētu uzskatīt par padziļinātām zināšanām (!) ekselī grāmatvedības jomā? Pivot tabulu? To mūsdienās bērniem skolā māca Manuprāt ja grāmatvedis paziņo, ka viņš ir excel eksperts, tad viņam ir jāzin, kas ir vlookup. Savādāk jālasa blakus tēmās par to, ka VID datu salīdzināšanu nespēj pat atvērt, kur nu vēl ar grāmatvedības datiem salīdzināt.
_susurs_
_susurs_ 31.03.2023 15:40
856 сообщений на сайте
А я не знаю ни concatenate ни vlookup, от слова совсе
Bet tad drīkst pajautāt, ko vajadzētu uzskatīt par padziļinātām zināšanām (!) ekselī grāmatvedības jomā? Pivot tabulu? To mūsdienās bērniem skolā māca Manuprāt ja grāmatvedis paziņo, ka viņš ir excel eksperts, tad viņam ir jāzin, kas ir vlookup. Savādāk jālasa blakus tēmās par to, ka VID datu salīdzināšanu nespēj pat atvērt, kur nu vēl ar grāmatvedības datiem salīdzināt.
_susurs_ 31.03.2023 15:40
Es negribu apgalvot, ka visiem grāmatvežiem jābūt excel guru. Bet tas, ka kaut ko bērniem māca skolā ŠOBRĪD, nenozīmē, ka to viegli iemācīties grāmatvedim cienījamā vecumā. Un ja viņš to zina - ļoti labi
Ilzex
Ilzex 31.03.2023 21:56
2681 сообщение на сайте
Ja kaut kas ir skolas mācību standartā, tad ir visai loģiski, ka darbadevējs sagaida šīs prasmes no darbinieka. Neatkarīgi no vecuma, jo diskriminācija pēc vecuma aizliegta. It īpaši tik ātri mainošamies sfērā.
Ant_lv
Ant_lv 01.04.2023 12:28
3525 сообщений на сайте
Bet tas, ka kaut ko bērniem māca skolā ŠOBRĪD, nenozīmē, ka to viegli iemācīties grāmatvedim cienījamā vecumā. Un ja viņš to zina - ļoti labi
Ilzex 31.03.2023 21:56
Un arī tas, ka bērns, kurš mācās skolā šobrīd, nekad nezinās, to, ko pieredzējis grāmatvedis zina šobrīd. Tādēļ nav korekti salīdzināt zināšanās šādā aspektā.

Ja runā par exceli, tad katrā darbā ir specifika, un to, ko nepieciešams zināt, visdrīzāk grāmatvedis arī zinās un pratīs izdarīt. Man personīgi nav nepieciešami ne pivot, ne vlookup. Ja vajadzēs, iemācīšos, bet nedomāju, ka grāmatvedim tas būtu nozīmīgi primāri zināt.
Uce
Uce 01.04.2023 13:26
231 сообщение на сайте
А мне кажется, что главное в этом вопросе умение и желание учиться. На личном примере, мне нужно было провести анализ двух больших таблиц. Решила попробовать это сделать через excel. Нашла обучающее видео и у меня получилось. Хотя я excel совсем плохо знаю. И хоть я может не запомнила на всю жизнь, как это делать но точно знаю где можно будет посмотреть как это делается. Мне 50+
Jelena001
Jelena001 01.04.2023 17:01
1249 сообщений на сайте
А мне кажется, что главное в этом вопросе умение и желание учиться. На личном примере, мне нужно было провести анализ двух больших таблиц. Решила попробовать это сделать через excel. Нашла обучающее видео и у меня получилось. Хотя я excel совсем плохо знаю. И хоть я может не запомнила на всю жизнь, как это делать но точно знаю где можно будет посмотреть как это делается. Мне 50+
Pilnīgi piekrītu. Visu, kas darbam nepieciešams, var iemācīties, un pietiekami ātri, ja vien ir vēlēšanās un uzcītība. Un neviens cilvēks visu nevar zināt un nevajag jau ar.
Uce
Uce 01.04.2023 18:53
231 сообщение на сайте
Pilnīgi piekrītu. Visu, kas darbam nepieciešams, var iemācīties, un pietiekami ātri, ja vien ir vēlēšanās un uzcītība. Un neviens cilvēks visu nevar zināt un nevajag jau ar.
Uce 01.04.2023 18:53
Piekrītu! Tāpēc intervijās vairāk jākoncentrējas uz to, vai cilveks ir atvērts jaunajam, kā tiek galā ar stresu. Jautājumi vairāk par situācijām praksē un risinājumiem. Uzdevums vienmēr tiek dots uz mājām, lai var izpausties ar Google palīdzību. Bet daudzi arī to nevar izpildīt, nevar atrast likuma pantu!

Es teiktu, ka šajā profesijā ir jāmāk meklēt un nepaļauties uz 10 gadu zināšanām par UIN, bet atrast un pārbaudīt vai viss ir tāpat kā dekādi atpakaļ mācīts skolas solā.
Alison
Alison 02.04.2023 10:04
155 сообщений на сайте
Es pilnīgi piekrītu par šo. Lielākoties grāmatvedībā nemaz nav, kur izmantot "padziļinātas" excel zināšanas. Un tas, ka normatīvā bāze gandrīz visu laiku mainās, spiež uzturēt sevi formā.
Ja kāds grāmatvedis man teiktu, ka 100% pārzina pašreizējos nodokļu un grāmatvedības likumus, es viņu laikam uzreiz atskaitītu no kandidātiem
Ilzex
Ilzex 02.04.2023 12:30
2681 сообщение на сайте
Так мы все время учимся, законы меняются, ходим на семинары, изучаем новые программы, если есть на другой фирме и берем их, я люблю на курсы повышения главных бухгалтеров ходить, что то редко встречается, например -недвижимость, у меня, я всегда освежаю в пвмяти, хотя столько опыта , 33 года, и всегда была главным бухгалтером. я уже почти все программы изучила бухгалтерские, а exl -журналы же самозанятых , сама сделала, Но вот зачем вести таблицы, когда есть программы бухгалтерские, там столько данных получить можно, столько всяких отчетов.
Torivi
Torivi 02.04.2023 13:29
273 сообщения на сайте
Šodien VLOOKUP vietā var izmantot vēl krutāku funkciju XLOOKUP! Galvēnais nosacījums = XLOOKUP is not available in Excel 2016 and Excel 2019, however, you may come across a situation of using a workbook in Excel 2016 or Excel 2019 with the XLOOKUP function in it created by someone else using a newer version of Excel.

https://support.microsoft.com/en-us/office/xlookup-function-b7fd680e-6d10-43e6-84f9-88eae8bf5929
So2001
So2001 02.04.2023 22:30
218 сообщений на сайте
Nekas nav labāks par grāmatvedi gados, kurš, piedodiet, bet neies dekrētā, kuram bērni lieli un neslimos, kuram pirmdienas vakaros pēc brīvdienu tusiņiem galva skaidra. Pat tad, ja viņš nezina to sasodīto Excel ar visām formulām un tabulām, ja nezina PVN likmes, bet prot atrast tās likumā un noteikumos, tas ir labi. Ņemiet ciet!
Reizēm firmas par sevi un savu darbu ir tik augstās domās un intervijās paši uzvedas tik augstprātīgi, ka riebjas skatīties. Sevišķi, ja intervē gados jauns speciālists, kurš uz visiem, kam pāri 40 skatās, kā uz marsmatiskiem večiem, kam kapos vieta.
Vienmēr vajag padomāt, ka cilvēks, ko intervējat, uztraucas, sevišķi vecāka gadagājuma un ne no Rīgas. Viņi nesēž kaučinga kursos un nemācās "liet ūdeni" un izlikties par labākiem un gudrākiem, nekā patiesībā.
Reizēm ir vērts piedāvāt pamēģināt kādam, kas zina mazāk un šķiet nepiemērots.
Mani vairākkārt ir pieņēmuši darbā uzņēmumos, kuru specifika man tāla un sveša. Man bija vēlme iemācīties un es to darīju. Man šķiet, ka uzņēmums bija ieguvējs.
Andaz
Andaz 04.04.2023 08:39
27892 сообщения на сайте
Nekas nav labāks par grāmatvedi gados, kurš, piedodiet, bet neies dekrētā, kuram bērni lieli un neslimos, kuram pirmdienas vakaros pēc brīvdienu tusiņiem galva skaidra. Pat tad, ja viņš nezina to sasodīto Excel ar visām formulām un tabulām, ja nezina PVN likmes, bet prot atrast tās likumā un noteikumos, tas ir labi. Ņemiet ciet!
Reizēm firmas par sevi un savu darbu ir tik augstās domās un intervijās paši uzvedas tik augstprātīgi, ka riebjas skatīties. Sevišķi, ja intervē gados jauns speciālists, kurš uz visiem, kam pāri 40 skatās, kā uz marsmatiskiem večiem, kam kapos vieta.
Vienmēr vajag padomāt, ka cilvēks, ko intervējat, uztraucas, sevišķi vecāka gadagājuma un ne no Rīgas. Viņi nesēž kaučinga kursos un nemācās "liet ūdeni" un izlikties par labākiem un gudrākiem, nekā patiesībā.
Reizēm ir vērts piedāvāt pamēģināt kādam, kas zina mazāk un šķiet nepiemērots.
Mani vairākkārt ir pieņēmuši darbā uzņēmumos, kuru specifika man tāla un sveša. Man bija vēlme iemācīties un es to darīju. Man šķiet, ka uzņēmums bija ieguvējs.
Andaz 04.04.2023 08:39
Lielisks komentārs, Anda!
Andris8
Andris8 04.04.2023 14:06
595 сообщений на сайте
Тоже столкнулась с этой проблемой. Сейчас ищем ассистента бухгалтера на 4-5 дней в месяц Была Студенка всему научили с нуля и пропала а остальные хотят удаленно. . По специфике не можем предложить удаленно. Идеально раз в неделю в офисе-центр( можно и субботу, воскресенье ). Обязанности ввод первички 1с. И тоже не пойму - да работа нужна но все хотят только удаленно.
Rugelis
Rugelis 19.04.2023 06:30
1346 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.