Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Вопросы внутреннего бухгалтерского учета. Делопроизводство
pašnodarbinātais- namīpašnieks К списку тем
Ответы (42)
Lasu metodiku par ieņēmumu un izdevumu uzskaiti IIN vajadzībām-
3. Saimnieciskās darbības ieņēmumus nodokļa maksātājs uzskaita tad, kad tie ir saņemti, bet izdevumus - tad, kad tie ir izdarīti.
Ieņēmumus un izdevumus uzskaita, pamatojoties uz ATTAISNOJUMA dokumentiem, kas apliecina nodokļa maksātāja saimnieciskā darījuma esamību.
Tālāk meklēju kas ir attasinojuma dokuments, atradu tikai šo-
Ja šis nodokļa maksātājs ir atbrīvots no skaidrās naudas maksājumu reģistrēšanas kases aparātā ar Valsts ieņēmumu dienesta rīkojumu un ieņēmumu reģistrācijai izmanto stingrās uzskaites darījumu apliecinošās kvītis, biļetes vai citus darbības veidam atbilstošus apstiprinātus attaisnojuma dokumentus, kuru lietošanu paredz minētais rīkojums, tad viņš naudu iemaksā kasē un ierakstu žurnālā izdara saskaņā ar kases ieņēmumu orderi, kuru noformē, pamatojoties uz sagatavotā iemaksu attaisnojuma dokumentu kopsavilkuma pārskata datiem.
par cik viņam kases orderi nav obligāti jāraksta, tad viņam attaisnojuma dokuments ir kvīts- kur tad ir rakstīts par rēķiniem? es nevaru atrast.
Arī piemērā 5.pielikumā pie metodikas lasu situāciju ar namīpašnieku-
4. 9.augustā kasē saņem samaksu no dzīvokļu īrniekiem par īri un komunālajiem pakalpojumiem (siltā un aukstā ūdens piegādi, kanalizāciju, atkritumu izvešanu) Ls 2965 saskaņā ar kopsavilkuma pārskatu, kurš sastādīts, pamatojoties uz izrakstītajiem darījumu apliecinošajiem dokumentiem - kvītīm Nr.356 - 371 (9.augusta kopsavilkuma pārskats Nr.18).
Ieņēmumus par īri un komunālajiem pakalpojumiem Ls 2965 uzrāda žurnāla 14.ailē kā ieņēmumus no citiem saimnieciskās darbības veidiem (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.pantaotrās daļas 2.punkts).
http://www.vid.gov.lv/5likumi/5IedzIenNod/1piem_IIN_met_190402.doc
3. Saimnieciskās darbības ieņēmumus nodokļa maksātājs uzskaita tad, kad tie ir saņemti, bet izdevumus - tad, kad tie ir izdarīti.
Ieņēmumus un izdevumus uzskaita, pamatojoties uz ATTAISNOJUMA dokumentiem, kas apliecina nodokļa maksātāja saimnieciskā darījuma esamību.
Tālāk meklēju kas ir attasinojuma dokuments, atradu tikai šo-
Ja šis nodokļa maksātājs ir atbrīvots no skaidrās naudas maksājumu reģistrēšanas kases aparātā ar Valsts ieņēmumu dienesta rīkojumu un ieņēmumu reģistrācijai izmanto stingrās uzskaites darījumu apliecinošās kvītis, biļetes vai citus darbības veidam atbilstošus apstiprinātus attaisnojuma dokumentus, kuru lietošanu paredz minētais rīkojums, tad viņš naudu iemaksā kasē un ierakstu žurnālā izdara saskaņā ar kases ieņēmumu orderi, kuru noformē, pamatojoties uz sagatavotā iemaksu attaisnojuma dokumentu kopsavilkuma pārskata datiem.
par cik viņam kases orderi nav obligāti jāraksta, tad viņam attaisnojuma dokuments ir kvīts- kur tad ir rakstīts par rēķiniem? es nevaru atrast.
Arī piemērā 5.pielikumā pie metodikas lasu situāciju ar namīpašnieku-
4. 9.augustā kasē saņem samaksu no dzīvokļu īrniekiem par īri un komunālajiem pakalpojumiem (siltā un aukstā ūdens piegādi, kanalizāciju, atkritumu izvešanu) Ls 2965 saskaņā ar kopsavilkuma pārskatu, kurš sastādīts, pamatojoties uz izrakstītajiem darījumu apliecinošajiem dokumentiem - kvītīm Nr.356 - 371 (9.augusta kopsavilkuma pārskats Nr.18).
Ieņēmumus par īri un komunālajiem pakalpojumiem Ls 2965 uzrāda žurnāla 14.ailē kā ieņēmumus no citiem saimnieciskās darbības veidiem (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.pantaotrās daļas 2.punkts).
http://www.vid.gov.lv/5likumi/5IedzIenNod/1piem_IIN_met_190402.doc
manā situācijā- pēc faktūrām - rēķiniem es nevaru būt pārliecināta, ka tieši to summu, kas ierakstīta rēķinā viņš ir arī saņēmis, jo nav neviena attaisnojuma dokumenta par naudas saņemšanu- uz kā pamata iereģistrēt ieņēmumus (to saņemšanas brīdī).
Es jau skaidroju, ka jākasē nauda tikai ar kvītīm (ja skaidrā), bet tak no citiem viņš kasēja skaidrā izsniedzot kvīti, kāpēc tieši ar šo savādāk es nezinu- iespējams šis juridiskās personas grāmatvede viņam sajaukusi galvu.
Es jau skaidroju, ka jākasē nauda tikai ar kvītīm (ja skaidrā), bet tak no citiem viņš kasēja skaidrā izsniedzot kvīti, kāpēc tieši ar šo savādāk es nezinu- iespējams šis juridiskās personas grāmatvede viņam sajaukusi galvu.
Скорей всего sajaukusi galvu. Я думаю, прошлый год оставляй, как есть. А за этот пусть выпишет квитанции.
Счёт обязателен, если физ.лицо является плательщиком ПВН. А если нет - оплату можно принимать и на основании договора. Конечно, нужно выписывать квитанции на доходы, ведь у физ. лиц выставление хоть 10-ти счетов не является свидетельством того, что они оплачены. Можно было бы посоветовать спросить у арендаторов пазинёюмс ф.4, один экземпляр которого они обязаны давать физ.лицу и на основании этого провести доходы - чтобы расхождений в сведениях у СГД не было. А вообще больше пусть так не делает. Кстати, у фирмы тоже могут быть проблемы, т.к. документ об оплате они фактически получили "скользкий".
Martinas paldies, izrādās tomēr, ka es neesmu tik stulba mans namīpašnieks nav PVN maksātājs- tātad rēķins nav obligāts. Es jau vakar aizsūtīju namīpašnieku lai prasa paziņojumus, ko par viņu snieguši VIDā, jo neesmu droša kādu paziņojumu viņi snieguši 1.pielikumuvai 4.pielikumu pēc rēķina jau nav zināms cik viņi izmaksāja.
Par firmu es arī brīnos, vai tiešām tur sēž nezinīši, ka paņem rēķinu un izraksta savu kases izdevumu orderi. Tāpēc man radās šaubas par to, kādu pielikumu viņi sniedza, varbūt ieturējuši IIN un iesnieguši 1.pielikumunevis 4.pielikumu Es pat laikam nebūtu pārsteigta, ja tā būtu. Nu redzēs ko man atnesīs.
Par firmu es arī brīnos, vai tiešām tur sēž nezinīši, ka paņem rēķinu un izraksta savu kases izdevumu orderi. Tāpēc man radās šaubas par to, kādu pielikumu viņi sniedza, varbūt ieturējuši IIN un iesnieguši 1.pielikumunevis 4.pielikumu Es pat laikam nebūtu pārsteigta, ja tā būtu. Nu redzēs ko man atnesīs.
laikam jau iešu pati pie tās jur.personas ja mani nepatirieks no turienes varbūt iedos paziņojumu kopijas.
А я бы, со стороны юридической персоны, счет все-таки попросила бы. Ведь счет может быть за один месяц, а оплата в другом. Да и сумма может быть уплачена не та, что указана в счете.
interesno eto s kakoj stati uplatjat ne tu summu? Daze u juridi4eskovo ljica opravdateljnij dokument ne faktura rēķins jeslji uplatilji nalji4koj. A 4em kvitancija strogoj ot4jotnosti huže faktūra - rēķins? Opjatj dvadcatj pjatj - nekotorim nuzhna nakladnaja k 4eku EKA, nekotorim s4jot k kvitanciji. V Kvitanciji vedj vsja ta že informacija shto i v rēķins - faktūra. I namīpašnieks nejavljajetsja PVN plateļšikom i dļa juridi4eskovo ljica eto nejavljajetsja nologovim s4otom. Ilji ja neprava?
biju es pie tās jur.personas... brrr... te ir filiāle, grāmatvedība Ogrē, tur grāmatvede auro, ka viņai attaisnojuma dokuments ir faktūra - rēķins, ka viņai nekāda stingrās uzskaites kvīts nav vajadzīga. Nu es neielaidos īpašos strīdos, bet ieteicu palasīt MK noteikumus, vai tiešām ar rēķinu viņai pietiek kā attaisnojuma dokumentu, ja namīpašniekam uz rokas ir tikai rēķins un nav neviens attaisnojuma dokumenta, ka naudu viņš ir saņēmis. Viņiem redz esot tāda kases operāciju uzskaites iekšējā kārtība. Nu sarunāju ar filiāles grāmatvedi, ka prasīs viņa namīpašniekam lai raksta kvīti, ja viņiem vajag rēķinu vēl pie kvīts, kas dublē kvīti, tad lai raksta paši- tur jau tā lieta Albina, ka nomas maksas izmaksa notiek regulāri pēc līguma katru mēnesi un nav tā, ka rēķins ir par vienu periodu, bet samaksā citā- viss notiek vienlaicīgi, tāpēc tomēr sliecos domāt, ka pašnodarbinātais, kas kā jau teica Martinas - nav PVN maksātājs var par saņemto skaidro naudu izsniegt stingrās uzskaites kvīti, kurā ir visa informācija - nomas maksa par periodu tādu īpašumā tādā.
Ну а если юридическая персона оплатила не всю сумму счета (денег, например, не было) и нет счет на аренду, тогда как?
a jeslji a vdrug, no vot netu etovo jeslji, jestj tak kak jestj- po dogovoru stoka i stoka zhe vipla4ivajetsja na ruki.
Albina, a smisl polnostju odinakovih dva dokumenta??? Rēķins faktūra i k njemu kvitancija strogoj ot4otnosti - jeslji pisatj rēķins faktūra to v kvitanciji nado zapisivatj shto oplata po rēķinu- faktūra Nr... da jeshjo i pridjotsja otdeljno numerovatj rēķinus- faktūras, a bez s4ota v kvitanciju zapisatj info pro nomas maksa par janvāri īpašumā tādā i vsjo, vot i opravdateljnij dokument dlja domovladeljca za polu4enjija nalji4ki a u jur.ljicaopravdateljnij dokument vipiske kases izdevumu orderis- nomas maksa pēc kvīts sērija Nr.
Просто у моих ИК обычно бывает, что счет в одном месяце, а оплата в другом. ИК то все равно, а вот юридическим лицам, я думаю, нет.
nu tak eto uže zabota juridi4eskovo ljica. Hotja ja tak ponjila shto im vasse vsjo po barabanu... onji eti rēķini - faktūras sami vipisivalji a on toljko podpisivalsja.
Po mnje glavnoje videtj po dokumentam shto u domovladeljca jestj dohod a po rēķins - faktūra ja vizhu toljko zadolžnostj a fakt shto on polu4il eti denjgi toljko u juridi4eskovo ljica - kases izdevumu orderis!
Po mnje glavnoje videtj po dokumentam shto u domovladeljca jestj dohod a po rēķins - faktūra ja vizhu toljko zadolžnostj a fakt shto on polu4il eti denjgi toljko u juridi4eskovo ljica - kases izdevumu orderis!
Закрыть
Краткое описание нарушения
Закрыть