Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Трудовое законодательство, трудовые отношения. Охрана труда

Stundu darbs, atvalinājums, kompensācija un К списку тем

Stundu darbs, atvalinājums, kompensācija un
sveiki.

1. ja cilvekam ir noteikta 1 darba diena mēnesī un stundu likme 2Ls - kā pareizi apreķināt atvaļinājuma naudu.
Admiriga
Admiriga 07.07.2008 11:16
41 сообщение на сайте

Ответы (25)

01.09.2005 15:17

Отпускные/компенсация

1) расчитываете среднюю з/пл - ЗоТ ст.75 (з/пл+доплаты+премии за 6 м-цев до отпуска(увольнения)/отработанные дни(часы)за 6 м-цев до отпуска(увольнения). Если работник не работал 12 м-цев, то исходя из установленной государством минимальной з/пл за 6 м-цев/рабочие дни за 6 м-цев.

Отпускные и больничные в расчет не включаются.

Если в 2005 году работал на минимуме, то при расчете средней применяете коэффициент 90/80 или 0,533/0,474.

2) считаете дни положенного отпуска - ЗоТ ст.152 (28/12=2,33 календарных дня за каждый трудоустроенный месяц+пропорцинально за неполный, исключая время отпуска по уходу за ребенком и время, за которое отпуск был предоставлен + продление на праздничные дни, выпадающие на время отпуска.) – есть мнение, что 28/11=2,55.

Для подростков 2,58

или

За 367 к.д. года положено 28(31) к.д. отпуска

За 31 к.д. отработанный положено Х к.д. отпуска

365/28=31/Х

Х=28*31/365

3) считаете дни(часы), которые нужно оплатить из п.2) - оплатить нужно те дни, которые работник бы работал, если бы не пошел в отпуск(уволился). 1,67 при 5-ти дневной раб.неделе за каждый трудоустроенный м-ц).

4) расчитываете отпускные/компенсацию = п.1)*п.3)

Для суммированного результат первого пункта(часы) * 8.
Inst
Inst 07.07.2008 11:55
нет сообщений на сайте
ok, paldies, bet es piezvaniju uz Valsts darba inspekciju un man ar tādiem aprēķiniem pasūtīja 2as majas talak
Admiriga
Admiriga 07.07.2008 12:14
41 сообщение на сайте
и правильно между прочим сделали... Вы бы ещё премьер-министру позвонили бы!!!!:-D
Bateikin
Bateikin 07.07.2008 12:23
10823 сообщения на сайте
Un ko tad ieteica darīt VDI? Izskaidroja kā Jums jāmaksā tādā gadījumā?
Ilma
Ilma 07.07.2008 13:03
30495 сообщений на сайте
ka jāmaksā pilnas 20 darba dienas, kas iekrīt atvaļinājuma laikā! Tad es megināju skaidrot - kur ir loģika, ja vidēji viņš strādā mēnesī 1 dienu, bet tē 20 dienas jāapmaksā! Tad viņš man lūdza griesties ar rakstisku pieteikumu Valsts Darba inspekcijā lai šo jautājumu man izskaidrotu, bet teica, ka skaidrojums būs viens un tas pats - jāmaksa pa pilnai. Es viņam ieteicu aiziet tad pastrādāt 5 vietas pa vienai dienai un tad pieprāsīt atvaļinājumu. Ja jau ir uzrakstīti skaidrojumi vai VDI vai VID vēstules, kas var legāli atrisināt šo jautājumu, lūdzu, padodiet ziņu vai atsūtiet linku.
Admiriga
Admiriga 07.07.2008 13:16
41 сообщение на сайте
Пусть вам в тр.инсп. датут ссылку на п. закона, в котором сказано об оплачиваемых 20 днях!
Inst
Inst 07.07.2008 13:18
нет сообщений на сайте
Admiriga

atvaļinājuma nauda tiek piešķirta kalendārajās dienās, bet apmaksājāmās dienas ir tikai tās kas ir šajā laika periodā plānotas strādāt

piem. darbinieks strādā 10. datumā katru mēnesi

atvaļinājums tiek piešķirts laika periodā no 1-28 datumam (28 kalendārās dienas), tātad šājā laika periodā iekrtīt 1 darba diena, kuru arī apmaksā pēc vidējās izpeļņas
Larao
Larao 07.07.2008 13:24
6767 сообщений на сайте
tas bija tikai kā piemērs (ja no 28atvaļinājuma dienām ir 20 darba dienas), bet Inst, vai tik grūti atsūtīt pareizu linku kas varētu man noskaidrot dotu situāciju, jo man pārbaudes ir ik pēc 2 mēnešiem
Admiriga
Admiriga 07.07.2008 13:24
41 сообщение на сайте
www.likumi.lv

Darba likums
Larao
Larao 07.07.2008 13:26
6767 сообщений на сайте
ok www.likumi.lv- un kas tad tur ir rakstīts?

75 (5) Dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto stundu skaitu un reizinot ar astoņi (darbinieka normālais dienas darba laiks stundās). Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 73.pantapirmajā, otrajā un ceturtajā daļā minētajos gadījumos.

ja mans darbinieks sanem 1Ls stundā un pa 6 mēnešiem strādā kopā 6 stundas - tad pēc likuma aprēkiņiem vidēja izpeļņa ir: (6Ls/6st)*8 =8Ls? un tad

149 (1) Ikvienam darbiniekam ir tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Šāds atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, piešķir vienu mēnesi ilgu ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

un kas tad???? kur ir par "ja summētais darba laiks" un " ja strādā nepilnu vai stundas darbu"????
Admiriga
Admiriga 07.07.2008 13:52
41 сообщение на сайте
padomājiet lūdzu loģiski

Jums ir jābūt plānotajam darba laika kalendāram pēc kura Jūs saskatiet cik stundas atvaļinājuma laikā darbiniekam BŪTU jāstrādā un tik arī apmaksājiet
Larao
Larao 07.07.2008 14:01
6767 сообщений на сайте
2.4. Pirms veidot jaunu tēmu, ieteicams ar meklēšanas palīdzību pārbaudīt, vai tā nav apspriesta jau iepriekš. Vispār tādas jaunas tēmas izveidošana, kura atkārto jau esošo, nav aizliegta, tomēr tās autoram nevajadzētu būt pārsteigtam, ja viņam palūgs atbildes saņemšanai izmantot meklēšanu.

Nu cik var jautāt vienu un to pašu!!!!!
Andaz
Andaz 07.07.2008 14:04
27892 сообщения на сайте
es jau visādi varu saplānot un loģiski domāt - bet kad atnāc darba inspekcija - tad nevienam mana vai jūsu loģika nav vajadzīga - ir likums - un tur ir rakstīts tas kas tur ir rakstīts.
Admiriga
Admiriga 07.07.2008 14:06
41 сообщение на сайте
tad lai darba inspekcija arī sniedz Jums likuma pantus pēc kuriem Jums ir jāvadās un jāizstrādā sava uzņēmuma algu aprēķina metodika

es taču neiešu ar Jums strīdēties, es vienmēr skatos plānoto grafiku un aprēķinu nekad nav bijušas nearvienu problēmu
Larao
Larao 07.07.2008 14:19
6767 сообщений на сайте
Darba likumā nekas nav teikts par apmaksājamo dienu skaitu! Tur ir teikts par atvaļinājumu, kas ir 28 kalendārās dienas neatkarīgi no tā vai darbinieks strādā 1, 2, 7 dienas nedēļā!.
Andaz
Andaz 07.07.2008 14:21
27892 сообщения на сайте
Согласна с Андой.
Inst
Inst 07.07.2008 14:23
нет сообщений на сайте
Vai tiešām nemākat meklētājā atrast līdzīgas tēmas un izlasīt, kas tur apspriests? Nu jau katru dienu viens un tas pats tiek jautāts!
Andaz
Andaz 07.07.2008 14:25
27892 сообщения на сайте
Mēģināšu pareizi noformulēt vienu jautājumu, ko vēl līdz šim nav izdevies saprast, gan lasot darba likumu, gan arī diskusijas forumā. Protams, meklētājs ir laba lieta, un cenšos to arī izmantot, bet meklējot atbildes uz jautājumiem, gandrīz katrā otrajā 'postā' ir atbilde - "izmantojiet meklētāju". Un šī liekā informācija bieži vien apgrūtina tēmas izpēti (diezgan pagara atkāpe no tēmas )

Tātad, šodien skolā radās diskusija par summēto darba laiku, ka tas piemērojams 'principā tikai normālam darba laikam'.

Jautājums - vai summēto laiku var piemērot darbiniekam, kas strādā piemēram 3 h mēnesī. (piem. 2 Ls/h).

Atvaļinājums par gadu ir 28 kalendārās dienas.

Cik liela jāmaksā atvaļinājuma nauda? Vai arī atvaļinājuma kompensācija par atbrīvošanu? (Ja nu nav kādu datu aprēķiniem, varat pievienot pēc vajadzības)

6 mēnešu alga = 3h *2Ls/h *6mēn = 36 Ls

6 mēnesu stundas = 3h*6mēn = 18

Dienas vidējā izpeļņa pēc DL 75.panta5.daļas = 36 /18 * 8 = 16 Ls/diena

Mēneša vidējā izpeļņa 36:6=6 Ls/mēnesī.

Kā uz atvaļinājuma aprēķinu summētajam darba laikam atsaucas DL 73.pants?
Marko81
Marko81 21.10.2009 18:32
38 сообщений на сайте
Lasīt šeit par darba laiku http://www.tilde.lv/Download/Materiali/DarbaLaikaOrganizacija.pdf
Andaz
Andaz 21.10.2009 18:41
27892 сообщения на сайте
Ja alga ir par stundām, arī atvaļinājuma naudu rēķina par tam stundām, kas būtu jāstrādā atvaļinājuma laikā.
Andaz
Andaz 21.10.2009 18:42
27892 сообщения на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.