Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Трудовое законодательство, трудовые отношения. Охрана труда

Strīds par rubli! Atkālju diskusiju par bijušu tēmu К списку тем

Strīds par rubli! Atkālju diskusiju par bijušu tēmu
Lūdzu jau iepriekš, neatsaukties, kam ir slinkums pateikt kaut ko sakarīgu! Būšu ļoti pateicīga

Zinu, ka ir bijis, bet nu tomēr gribu strīdēties ar VID, bet lai to darītu vajag likuma pantus!

Piemērs!

Aprēķinu atvaļinājuma naudu 28.11 par periodu 28.11.2008 - 15.01.2009, darbiniekam pienākas

kā man būt ar meapliekamo minimumu, ja MK noteikumi par 2009 gadu stājas spēkā tikai ar 01.01.2009
Larao
Larao 21.10.2008 14:05
6767 сообщений на сайте

Ответы (72)

problema ir citur!!!!!!

es lasu MK noteikumus

2. Ar 2008.gada1.janvāri:

2.1. mēneša neapliekamā minimuma apmērs ir 80 latu;

2.2. likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 13.pantapirmās daļas 1.punktā minētais nodokļa atvieglojuma apmērs mēnesī ir 56 lati.

2.1. mēneša neapliekamā minimuma apmērs ir 80 latu;
Larao
Larao 21.10.2008 17:05
6767 сообщений на сайте
Aprēķināju darbiniekam atvaļinājuma naudu par decembri 3 dienas un 25 dienas janvārī. Piemēroju neapliekamo, par apgājamiem, bet cilvēks ņēma un aizgāja no darba ar 1.janvāri, bet ar 2.janvāri jau strādā cita darbā, kurā ARĪ piemēroja NM par janvāri. NU???? Man nav summas, ko pārrēķināt un no kā ieturēt pārmaksāto!!!

Otrs - aprēķinu tādu pat atvaļinājumu, visu piemēroju', bet viņš ar 1.janvāri kļūst par pensionāru! Kā man tajā decembrī - par janvāri cita likme SAI jāpiemēro???

Ja jau NM piemēro par janvāri, tad jau arī SAi likme cita jāliek!

Un kā ar atskaiti VIDam par algām??? Kā tajā SAI jānorāda? Kurā atskaites sadaļā man tas darbinieks jāiebāž?

Viegli ir bļaut - piemērojiet-nepiemērojiet! Jautājums ir ļoti interesants un likumdošanā nenoregulēts!

Man arī šķiet pretlikumīgi - piemērot tādu NM, kāds nemaz nav spēkā! Un ja nu mūsu mīļotais MK pēkšņi 2.janvārī nosaka citu NM?

Domāju, ka Larao neprasa konkrētu atbildi, bet iedeva vielu pārdomām.
Andaz
Andaz 21.10.2008 17:16
27897 сообщений на сайте
Aprēķināju darbiniekam atvaļinājuma naudu par decembri 3 dienas un 25 dienas janvārī. Piemēroju neapliekamo, par apgājamiem, bet cilvēks ņēma un aizgāja no darba ar 1.janvāri, bet ar 2.janvāri jau strādā cita darbā, kurā ARĪ piemēroja NM par janvāri. NU???? Man nav summas, ko pārrēķināt un no kā ieturēt pārmaksāto!!!

Ну и? А перерасчёт кто будет делать в таком случае в начислениях? Эти 25 дней отпуска в январе уже не будут таковыми, а будет компенсация за неиспользованный отпуск, которая начисляется в декабре, и что за проблемы с применением необлагаемого?
Tt7
Tt7 21.10.2008 17:22
37863 сообщения на сайте
Pārrēķinu uztaisīja, bet darbinieks pateica, ka nemaksās.

Kas lika piemērot janvāra NM?

Ko tad - tiesāties? Jo piedzīt no darbinieka nevar neko, ja viņš nepiekrīt, tikai tiesas ceļā.
Andaz
Andaz 21.10.2008 17:25
27897 сообщений на сайте
aprēkinu atvaļinājuma naudu no 28.11.2008 - 15.01.2009 piemēroju minimumu!

Bet darbinieks uzraksta atlūgumu 08.12.2008 un aiziet. Aiziet uzreiz 08.decembrī? Pēc likuma viņam mēnesis būtu jānostrādā vēl, tātad vajadzētu atbrīvot ar 08.01.2009.g. un nodokļu grāmatiņa tikmēr ir pie jums, ne jaunajā darba vietā.

Saprotu, ka darbinieks negrib atgriezt to lieki saņemto naudiņu, bet tā ir lieki saņemtā naudiņa, jo ir divreiz piemērots neapliekamais minimums.

Bet, ja darbinieks neatgriež, tad no grāmatveža pieprasīs, ja?

Nu tās ir manas pārdomas par tēmu.
Dimma
Dimma 21.10.2008 17:41
1727 сообщений на сайте
Par nodokļu maksājumiem gan nebūtu jātiesājas.

Tas nu tā.

Bet ... neienāk prātā, ka var būt kāda situācija, kad janvāra mēneša beigās paliek i nodokļu parāds, i vēl šis tas. Un tad jau tas notiek ... febrālī ....
Leciigaa
Leciigaa 21.10.2008 17:43
2691 сообщение на сайте
Manas domas - aprēķināt atvaļinājuma naudu, kā pienākas. Un arī neapliekamo minimumu piemērot attiecīgi: par decembri kā pašlaik, par janvāri - jauno.

Protams, nezinu, par kādu periodu atvaļinājums. Pieļauju, ka par periodu uz priekšu. Jo teksts "Aprēķinu atvaļinājuma naudu 28.11 par periodu 28.11.2008 - 15.01.2009", manuprāt, nav īsti korekts. Iespējams, ka domāts atvaļinājuma laiks nevis darba periods. Jo - darba periodu parasti uzskaita pilnos mēnešos, tātad te kaut kas ir neprecīzi.

Tātad - risks pastāv vienmēr, kad apmaksā atvaļinājumu uz priekšu. Un kad darbinieks aiziet no darba, nenostrādājis apmaksāto atvaļinājuma periodu.

Tā arī jārīkojas - ja var ieturēt, jāietur, ja nevar ieturēt - uzņēmuma zaudējumi vai jātiesājas.

Rakstītas šīs nianses nav nekur.

Un pieļauju, ka arī VID (vai FM) Jums atbildēja pēc attiecōgā darbinieka prāta spējām, nebalstoties ne uz kādiem likuma pantiem. Tādu vienkārši nav. Tāpat kā nav likuma panta par atvaļinājuma naudas dalīšanu pa mēnešiem. Strīds bija šeit arī par DN pabalsta dalīšanu pa mēnešiem.

MVVNAPFDV
Aivars007
Aivars007 21.10.2008 18:14
26984 сообщения на сайте
Andaz

Pārrēķinu uztaisīja, bet darbinieks pateica, ka nemaksās.

Kas lika piemērot janvāra NM?

Ko tad - tiesāties? Jo piedzīt no darbinieka nevar neko, ja viņš nepiekrīt, tikai tiesas ceļā.

Для начала читать закон о Труде.

78.pants Ieturējumi, kas izriet no darba devēja atprasījuma tiesībām

(1) Ieturējumus, kas izriet no darba devēja atprasījuma tiesībām, var izdarīt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas, lai atprasītu:

3) izmaksāto vidējo izpeļņu par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām, ja darbinieku atlaiž no darba pirms tā darba gada beigām, par kuru viņš jau saņēmis atvaļinājumu, izņemot gadījumu, kad darba līgums tiek uzteikts, pamatojoties uz šā likuma 101.pantapirmās daļas 6., 7., 9. vai 10.punktu
Albina
Albina 21.10.2008 18:20
64875 сообщений на сайте
Tātad - risks pastāv vienmēr, kad apmaksā atvaļinājumu uz priekšu. Un kad darbinieks aiziet no darba, nenostrādājis apmaksāto atvaļinājuma periodu.

Tā arī jārīkojas - ja var ieturēt, jāietur, ja nevar ieturēt - uzņēmuma zaudējumi vai jātiesājas.

Rakstītas šīs nianses nav nekur.

Об этом написано в законе о Труде. Черным по-белому.
Albina
Albina 21.10.2008 18:22
64875 сообщений на сайте
Albīna

Es domāju, ka rakstīts nav par atvaļinājuma naudas dalīšanu un neapliekamā minimuma piemērošanu avansā.

Par ieturējumiem ir rakstīts ne tikai Darba likumā, arī Civillikumā šo to var atrast, ja labi pameklē.
Aivars007
Aivars007 21.10.2008 18:27
26984 сообщения на сайте
Про dalīšanu не написано. Но это вытекает из здравого смысла.
Albina
Albina 21.10.2008 18:29
64875 сообщений на сайте
Vislabāk nepiemērojiet avansam nekādu minimumu, darbinieks vēlāk saņēms + un būs priecīgs:-D
Ilma
Ilma 21.10.2008 18:39
30495 сообщений на сайте
Aivars007 - ir uzķēris manu domu varbūt es kaut ko ne tā pateicu

bet tieši tā, ka ne jau atvaļinājuma naudu es dalu bet gan minimumu

Albina здравого смысла te nevajag iepīt, bet es gribu zināt kur ir rakstīts, ka aprēķinot atvaļinājuma naudu NOVEMBRĪ es VARU piemērot minimumu par DECEMBRI un JANVĀRI

Ilma, es arī vienēr dalīju minimumu attiecīgi pa periodiem, bet te sāku domāt, kam būs maksāt IIN summu ko neesmu ieturējusi un iemaksājusi budžetam, bet pārrēķina gadījumā man ir jāmaksā 65 LVL un tā nav maza starpība, jo tie arī nav uzņēmuma izdevumi un uzņēmuma vadītājs maksāt negribēs!!! manksāt man no savas kabatas?

tieši tāpēc ir šis jautājums!
Larao
Larao 21.10.2008 18:53
6767 сообщений на сайте
Vēlreiz saku, ja šaubieties - nepiemērojiet vispār.Bet kur teikts- skatieties likumu kāds ir neapl.minimusjanvārī no valsts paredzēts un tādu piemērojiet avansam jo nodokļus jau aprēķinās budžetam vienalga janvārī. Bet cik klausos Jūs to negribiet saprast.
Ilma
Ilma 21.10.2008 18:57
30495 сообщений на сайте
Manuprāt = arī teiktais 21.10.2008 18:57 skan pārāk neformāli, ja tā var izteikties.

Tad, kad es mācījos grāmatvedību, pastāvēja tāds kā postulāts - No atvaļinājuma naudas jāietur visi nodokļi tik lielā mērā, cik aprēkinātā atv. nauda to pieļauj saskaņā ar periodu/-iem , uz kuriem tā atiek attiecināta kā izmaksa.

Tas ir princips, kurš nav pretrunā ar NA un to pielietojumu vēl šodien.
Liepupe
Liepupe 21.10.2008 19:34
нет сообщений на сайте
21.10.2008 19:34 sakot

Manuprāt = arī teiktais 21.10.2008 18:57 skan pārāk neformāli, ja tā var izteikties.

tādas asociācijas izraisīja uzdotais tonis pirmajā teikumā.

Liepupe
Liepupe 21.10.2008 19:42
нет сообщений на сайте
Nedomāju, ka tās būs decembra beigas vai janvāra sākums, kad viss būs skaidrāks par skaidru NM sakarā. Bet, ja tomēr - tad arīfzan nekas traks Šai situācijai...

Viens jautājums Larao. Kāpēc tik ļoti ieciklējaties uz gadījumu, ka tiek iesniegts un pieņemts darbinieka atlūgums?

Manuprāt (pievienojoties teiktajam 21.10.2008 17:43) - daudz sarežģītāka situācija var izveidoties, ja darbinieks atv. laikā - citā apdzīvotā vietā stipri saslims vai cieš kādā negadījumā ( no sērijas - kas viss nevar notikt pasaulē) .... un kad Jūsu rīcībā var nebūt ne A lapas, ne B vēl ilgāk kā nrkā atskaišu iesniegšanas termiņš VID. Arī aprēķins, lai izku;tos par jau aprēķināto un izmaksāto atv. n., no kuras nekas nav ieturēts no darbinieka - ir sarežģītāks ar xisām TJ iespējām. IMO
Liepupe
Liepupe 21.10.2008 20:09
нет сообщений на сайте
Sorry par nedaudzajām kļudiņām....
Liepupe
Liepupe 21.10.2008 20:13
нет сообщений на сайте
No atvaļinājuma naudas jāietur visi nodokļi tik lielā mērā, cik aprēkinātā atv. nauda to pieļauj saskaņā ar periodu/-iem , uz kuriem tā atiek attiecināta kā izmaksa.

Tas ir princips, kurš nav pretrunā ar NA un to pielietojumu vēl šodien.

Tam jau es arī pilnībā piekrītu.Tikai domāju Larao ir ieciklējusies uz to, ka kaut kas var iznākt nepareizi, ko es nevaru saprast kas.
Ilma
Ilma 21.10.2008 20:32
30495 сообщений на сайте
Она просто хочет услышать то, что ей хочется слышать.
Albina
Albina 21.10.2008 20:48
64875 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.