Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Годовой отчет
Nolietojuma metode, kura? К списку тем
Kniede 07.02.2009 19:53
31 сообщение на сайте
31 сообщение на сайте
Ответы (48)
Varētu palūgt linku?
Kniede 07.02.2009 20:07
31 сообщение на сайте
31 сообщение на сайте
Paldies, atradu latvijas grāmatvedības standartu nr. 7. no kura sapratu, ka metodi nosaka uzņēmuma vadība.
Kniede 07.02.2009 20:13
31 сообщение на сайте
31 сообщение на сайте
No jautājuma es redzu, ka Jums par PL nekas nav zināms, bet PL diemžēl ir saradušies;-) Man ir laiks un neko citu šodien negribas darīt, un es uzrakstīšu nedaudz sīkāk.
1) 3.kategorijaPL Jums būs nolietojumam nodokļiem,bet finanšu uzskaitē Jūsu vadība( kā Jūs sapratāt) noteiks un izvērtēs, cik ilgā laikā nolietosies Jūsu PL.Jūs aprēķināsiet finanšu nolietojumu, es pieņemu pēc lineārās metodes, t.i.piemēram 5 gadi -1000:60x pilnie mēneši(sākot ar nākošā mēneša 1.datumu) 2008.gadā. Iegrāmatosiet D7420/1290K 2008.gadā.Un tā katram PL atvērsiet kartiņu un aprēķināsiet PL nolietojumu finanšu grāmatvedībā.Tas arī viss FG.
2) Nolietojumu nodokļiem Jūsu gadījumā ir jārēķina proporcionāli uzņēmuma darbošanās laikam. Zināms - 3.kategorija-dubultā likme 35%x2=70%.
http://www.likumi.lv/doc.php?id=34094&from=off
Kā jau rakstīja iepriekš kolēģi - 13.pants.Turir pilnīgi viss, ko Jums vajag.Laiveicas!
1) 3.kategorijaPL Jums būs nolietojumam nodokļiem,bet finanšu uzskaitē Jūsu vadība( kā Jūs sapratāt) noteiks un izvērtēs, cik ilgā laikā nolietosies Jūsu PL.Jūs aprēķināsiet finanšu nolietojumu, es pieņemu pēc lineārās metodes, t.i.piemēram 5 gadi -1000:60x pilnie mēneši(sākot ar nākošā mēneša 1.datumu) 2008.gadā. Iegrāmatosiet D7420/1290K 2008.gadā.Un tā katram PL atvērsiet kartiņu un aprēķināsiet PL nolietojumu finanšu grāmatvedībā.Tas arī viss FG.
2) Nolietojumu nodokļiem Jūsu gadījumā ir jārēķina proporcionāli uzņēmuma darbošanās laikam. Zināms - 3.kategorija-dubultā likme 35%x2=70%.
http://www.likumi.lv/doc.php?id=34094&from=off
Kā jau rakstīja iepriekš kolēģi - 13.pants.Turir pilnīgi viss, ko Jums vajag.Laiveicas!
Vijoliite 08.02.2009 09:33
1711 сообщений на сайте
1711 сообщений на сайте
Es sapratu, ka uzņēmums tikai sāk strādāt un nevis beidz:-O
Vijoliite 08.02.2009 12:43
1711 сообщений на сайте
1711 сообщений на сайте
Es to noteikti nezinu, kāpēc, iegādājoties PL jānosaka likvidācijas vērtība un jāizvērtē vai tā ir būtiska vai nē.Priecāšos to uzzināt:-)
Vijoliite 08.02.2009 16:04
1711 сообщений на сайте
1711 сообщений на сайте
Par likvidācijas vērtību rakstīts smuki LGS Pamatlīdzekļi. Bet es nekad tādu neveidoju, lieka ķēpa.Protams tas mans personīgais viedoklis ar kuru nebūt negribu ietekmē citus tā darīt
Es veidoju. Jo nav tādas lietas, kurai man vērtības.
Jo dārgāks PL, jo lielāka likvidācijas vērtība. Sevišķi, ja tas iegādāts jauns, bet lietot paredzēts neilgu laiku.
Vislabākais piemērs uz vieglo auto.
Piem. nopirkts auto par 21000. Šefs nosaka, ka lietos 3 gadi.
Ko da vidusmēra grāmatvedis? 21000 : 3 gadi = 7ooo gadā/nolietojums.
BET - 3 gadu vecs auto pilnīgi noteikti maksā vairāk kā 0 latu! Pie tā visa - nepareizs PZA un bilance! Tur stāv rakstīts, ka uzņēmumam nav vērtīgu PL, lai gan IR!
Pareiza rīcība - noskaidrot, cik maksā 3 g.vecsauto.
Piem. 15000. Un šis cipars ir pat ļoti būtisks!
Tātad - likvidācijas vērtība 15000.
Nolietojuma aprēķins 21000 (iegādes vērt.) - 15000 (likvid.vērtība) = 6000 (vērt. no kuras rēķina noliet.) : 3 gadi = 2000 ls/gadā!
T.n. izmaksās ir tikai 2000 ne 7000 latu! Tātad - netiek mākslīgi palielināti izdevumi.
Bilancē - auto pēc 3 gadi ar 15000 ls vērtību, kas atbilst tirgus cenai.
BET - katrs uzskaita PL kā grib un māk!
Jo dārgāks PL, jo lielāka likvidācijas vērtība. Sevišķi, ja tas iegādāts jauns, bet lietot paredzēts neilgu laiku.
Vislabākais piemērs uz vieglo auto.
Piem. nopirkts auto par 21000. Šefs nosaka, ka lietos 3 gadi.
Ko da vidusmēra grāmatvedis? 21000 : 3 gadi = 7ooo gadā/nolietojums.
BET - 3 gadu vecs auto pilnīgi noteikti maksā vairāk kā 0 latu! Pie tā visa - nepareizs PZA un bilance! Tur stāv rakstīts, ka uzņēmumam nav vērtīgu PL, lai gan IR!
Pareiza rīcība - noskaidrot, cik maksā 3 g.vecsauto.
Piem. 15000. Un šis cipars ir pat ļoti būtisks!
Tātad - likvidācijas vērtība 15000.
Nolietojuma aprēķins 21000 (iegādes vērt.) - 15000 (likvid.vērtība) = 6000 (vērt. no kuras rēķina noliet.) : 3 gadi = 2000 ls/gadā!
T.n. izmaksās ir tikai 2000 ne 7000 latu! Tātad - netiek mākslīgi palielināti izdevumi.
Bilancē - auto pēc 3 gadi ar 15000 ls vērtību, kas atbilst tirgus cenai.
BET - katrs uzskaita PL kā grib un māk!
Paldies, Andaz! Es vienkārši tik tālu neesmu aizdomājusies un laikam tos lietošanas laikus saviem PL esam noteikuši garākus,jo norakstītie PL tiešām ir gan morāli gan fiziski nolietoti, bet pareizāk sakot, neievēroju LGS7. Praktiski es to nedaru. Par auto tas ir labs praktisks piemērs un loģika skaidra.Paldiespar skaidrojumu!
Vijoliite 08.02.2009 17:26
1711 сообщений на сайте
1711 сообщений на сайте
Es arī esmu par slinku, lai rēķinātu likvidācijas vērtības. Pie kam - šodien 3 gadus vecs auto maksā 5000 Ls, bet vēl vakar tas maksāja 7500 Ls - dzīve ir dzīve. Zīlēt kafijas biezumos un tā rezultātā darīt to, ko var nedarīt... tāds nu esmu - paslinks.
Bet pareizi ir tā, kā Anda māca.
Es neesmu pareizs, esmu ne-pareizs.
Bet pareizi ir tā, kā Anda māca.
Es neesmu pareizs, esmu ne-pareizs.
Andaz! Bet ko dārit ar likvidācijas vērtību 15000Ls, ja auto 3ja gadā cietusi avarijā (līdz lužniem)?;-) Tas tikai ziņkārības jautajums, bet ne pārmetums.
Povelina 08.02.2009 20:06
349 сообщений на сайте
349 сообщений на сайте
Tā arī īsti nesapratu. Pamatlīdzekļos neesmu īpaši spēcīga. Jārēķina ir pēc abām metodēm? Izlasīju 13. pantu un tik prātu sajauca. 3. kategorijai pēc nodokļu aprēķina jārēķina visai kategorijai kopā? Iepriekš domāju, ka pietiks tikai ar finansu aprēķinu un nolietojuma iegāmatošanu. Vai pēc nodokļu aprēķina nolietojums jāgrāmato tā pat kā finansu?
Vēl viena lieta, kas mani samulsināja.:-< Uzņēmums ir jauns, pamatkapitāls ir ieguldīts gan naudā, gan mantā. Radušies pamatlīdzekļi, datortehnika, ir gan iepirktie, gan arī dibinot uzņēmumu saņemtie. Prātu sajauca konts 2360. Ieskaitīta nauda norēķinu kontā pamatlīdzekļu iegādei D2620 K 3110 (varbūt 2360). Iepirktie pamatlīdzekļi - D1230 K2620. Dibinot uzņēmumu saņemtie pamatlīdzekļi - D2360 K3110; D1230 K2360. Vēl šogad tiks iemaksāta otra puses pamatkapitāla naudā, grāmatojams D 2620 K3110 vai 2360? Lūdzu, apgaismojiet, lai man rastos skaidrība!
Vēl viena lieta, kas mani samulsināja.:-< Uzņēmums ir jauns, pamatkapitāls ir ieguldīts gan naudā, gan mantā. Radušies pamatlīdzekļi, datortehnika, ir gan iepirktie, gan arī dibinot uzņēmumu saņemtie. Prātu sajauca konts 2360. Ieskaitīta nauda norēķinu kontā pamatlīdzekļu iegādei D2620 K 3110 (varbūt 2360). Iepirktie pamatlīdzekļi - D1230 K2620. Dibinot uzņēmumu saņemtie pamatlīdzekļi - D2360 K3110; D1230 K2360. Vēl šogad tiks iemaksāta otra puses pamatkapitāla naudā, grāmatojams D 2620 K3110 vai 2360? Lūdzu, apgaismojiet, lai man rastos skaidrība!
Kniede 08.02.2009 20:41
31 сообщение на сайте
31 сообщение на сайте
nolietojumu nodokļu vajadzībām pēc 13.pantataču negrāmato finansu grāmatvedībā (tāpēc jau tas ir nodokļa vajadzībām), to izmanto UIN deklarācijas aizpildīšanā apliekamā ienākuma noteikšanai. Vajadzētu vēl palasīt UIN likumu, par ko palielina apliekamo ienākumu un par ko samazina.
Vai pēc nodokļu aprēķina nolietojums jāgrāmato tā pat kā finansu?
Nolietojumu nodokļiem nekur nav jāiegrāmato, tas atspoguļojas tikai PL uzskaites kartiņās un UIN deklarācija pie apl.ienākuma samazināšanas,bet finanšu nolietojums grāmatojas iet uz P/Z un tad palielina apliekamo ienākumu UIN dekl.
Prātu sajauca konts 2360. Ka'sauc to Jūsu kontu ?
Vēl šogad tiks iemaksāta otra puses pamatkapitāla naudā, grāmatojams D 2620 K3110 vai 2360? Lūdzu, apgaismojiet, lai man rastos skaidrība!
Nesamaksātais PK tā arī ir jāiegrāmato D 23XX Neiemaksātās daļas un K PK.
Nolietojumu nodokļiem nekur nav jāiegrāmato, tas atspoguļojas tikai PL uzskaites kartiņās un UIN deklarācija pie apl.ienākuma samazināšanas,bet finanšu nolietojums grāmatojas iet uz P/Z un tad palielina apliekamo ienākumu UIN dekl.
Prātu sajauca konts 2360. Ka'sauc to Jūsu kontu ?
Vēl šogad tiks iemaksāta otra puses pamatkapitāla naudā, grāmatojams D 2620 K3110 vai 2360? Lūdzu, apgaismojiet, lai man rastos skaidrība!
Nesamaksātais PK tā arī ir jāiegrāmato D 23XX Neiemaksātās daļas un K PK.
1. Finanšu grāmatvedībā:
Metode ir viena finanšu grāmatvedībā - lineārā( domāju, ka to Jūs izvēlējāties), par ko rakstīju. Katram PL sava kartiņa, aprēķināts finanšu nolietojums un grāmatojums.Viss!
2.Nodokļu vajadzībām.
Šeit rēķina pēc 13.panta.Visaikategorijai kopā.Jūsu gadījumā visi PL būs iegādāti pārskata perioidā, un no šīs visas PL kopējās summas, kas uzskaitīta finanšu grāmatvedībā arī aprēķināsiet PL nolietojumu nodokļiem, kuru nekur nav jāgrāmato,bet izmantosiet UIN gada deklarācijā.
Tā vienkārši - 2008.gadā saņemto Pl summa x 35% x 2 :12 x mēnešu skaits,cik uzņēmums ilgi strādājis.
UIN gada deklarācijā 05.rindā Jums būs FG aprēķinātais nolietojums, par kuru palielināsiet apliekamo ienākumu, bet 39.rindā būs nodokļu vajadzībām aprēķinātais nodoklis apliekamo ienākumu samazināšanai.
Metode ir viena finanšu grāmatvedībā - lineārā( domāju, ka to Jūs izvēlējāties), par ko rakstīju. Katram PL sava kartiņa, aprēķināts finanšu nolietojums un grāmatojums.Viss!
2.Nodokļu vajadzībām.
Šeit rēķina pēc 13.panta.Visaikategorijai kopā.Jūsu gadījumā visi PL būs iegādāti pārskata perioidā, un no šīs visas PL kopējās summas, kas uzskaitīta finanšu grāmatvedībā arī aprēķināsiet PL nolietojumu nodokļiem, kuru nekur nav jāgrāmato,bet izmantosiet UIN gada deklarācijā.
Tā vienkārši - 2008.gadā saņemto Pl summa x 35% x 2 :12 x mēnešu skaits,cik uzņēmums ilgi strādājis.
UIN gada deklarācijā 05.rindā Jums būs FG aprēķinātais nolietojums, par kuru palielināsiet apliekamo ienākumu, bet 39.rindā būs nodokļu vajadzībām aprēķinātais nodoklis apliekamo ienākumu samazināšanai.
Vijoliite 08.02.2009 21:31
1711 сообщений на сайте
1711 сообщений на сайте
Nu, re atbilde, kamēr es te kopējos jau gatava.Mēģiniet to saprast, tad aizies.
Vijoliite 08.02.2009 21:32
1711 сообщений на сайте
1711 сообщений на сайте
Закрыть
Краткое описание нарушения
Закрыть