Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Summētais darba laiks
Darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, darba alga - minimālā + piemaksas.
Piemēram, oktobrī, 21 darba diena jeb 168 stundas. Kā man jāaprēķina tā minimālās algas daļa - vai varu rēķināt vienkārši 180 latus, vai arī jāreizina 168* stundas tarifa likme?
Ответы (39)
Andaz,
piemaksas var būt un var nebūt, mainīgs lielums. Bet pamatalga minimālā.
Par tām uztveres grūtībām - tā ir šodien, piekrītu
Līgumā rakstīts, ka min.algaun var būt piemaksas.
40.pants. Darba līguma forma
(2) Darba līgumā norāda:
.......
7) nolīgto dienas vai nedēļas darba laiku;
.......
Pastāstīšu konkrētāk. Minimālā alga ir tikai formāli līgumā. Faktiski ir pilna slodze un vairāk, un, lai varētu strādāt arī sestdienās un tomēr nebūtu jāapmaksā virsstundas, tiek ieviests t.s. summētais darba laiks. Algas tiek aprēķinātas pēc stundu likmes (katram amatam sava likme), bet dokumentos to atspoguļo kā minimālo algu+piemaksas.
Nu ko darīt, ja mēnesī tabelē ir norādīts, ka 160 stundas nostrādātas, tātad 160*1.083=173.28 + protams, piemaksas?
Bavaria
Ja nostrādāta mēneša stundu norma, bet reizinot ar minimālo stundas likmi, nesanāk Ls 180, vienalga jāmaksā Ls 180. "Īsajos" mēnešos tā sanāk.
Aivars007
paldies!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A bet lūūūūūūūūūdzu! Nav jau žēl.
Larao,
to neesmu izdomājusi es. Vadības ideja - ja darbinieks "neklausa", tad var noņemt piemaksas un viss, alga paliek minmālā. (Reāli gan neviens netiek apbižots, algas ir labas, nodokļi nomaksāti.) Mans uzdevums - pareizi aprēķināt, lai nopelnītā bruto nauda tiktu pareizi sadalīta pa diviem lielumiem - "alga" un "piemaksas".
Andaz, ja reiz runa iet par summeto darba laiku tad nav ko skatīties uz normālo darba laiku.
DL 140 pants 2 daļa
summetais darba laiks nevar pārsniegt 56 stundas nedeļā vai 160 stundas četru nedēļu periodā.
Uz normālo darba laiku arī jaskatās, lai izrēķinātu virsstundas.
Bavaria,
Es darba līgumā uzrakstīju ta:
Darbinieka darba algas apmērs ir 180 Ls mēnesī par normālo darba algu. Darba algu maksā par reāli nostrādātam stundām.
Un Jūsu variantā reķinu šādi:
180 Ls/167*160=172.46 Ls.
Tas nekas ka sanāk mažak par minimalo algu, jo līgumā taču rakstīts par reāli nostrādātam stundām.
Ministru kabineta noteikumi Nr.791
Rīgā 2008.gada23.septembrī (prot. Nr.68 13.§)
Noteikumi par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi
5. Mēnesī, kad darba stundu skaits ir mazāks par gada vidējo darba stundu skaitu mēnesī, darbiniekiem, kuriem nolīgta laika alga ar minimālās stundas tarifa likmes apmaksu un kuri nostrādājuši visas mēnesī noteiktās darba stundas, darba algu nosaka minimālās mēneša darba algas apmērā, aprēķināto darba algu palielinot par starpību starp aprēķināto darba algu un šo noteikumu 2.punktā minēto minimālo mēneša darba algu.
Valinai:
Darbinieka darba algas apmērs ir 180 Ls mēnesī par normālo darba algu????:-O
Darba algu maksā par reāli nostrādātam stundām - kā tad norādīts darba laiks darba līgumā? Jo summētais darba laiks arī var būt nepilnais.
40.pants Darba līguma forma
(2) Darba līgumā norāda:
7) nolīgto dienas vai nedēļas darba laiku;
Varam norādīt arī summēto nepilno līdz xxx stundām pārskata periodā.
Bet ja normālais darba laiks, strādāja ne visas dienas, kāpēc tad kavējumi? Ja pats kavē - attaisnojuma dokumentam jābūt un nav jāmaksā, ja darba devējs nevar nodrošināt darbu - jāapmaksā dīkstāve
Vispirms vajag lasīt tiesību aktus, tikai pēc tam slēgt tiem atbilstošus darba līgumus! Papīrs jau visu pacieš.
Elitai33
Darbinieka darba algas apmērs ir 180 Ls mēnesī par normālo darba algu. Darba algu maksā par reāli nostrādātam stundām.
( tā lī guma teikts par darba samaksu)
Par darba laiku:
Darbiniekam tiek noteikts summētais darba laiks, ne vairāk par 56 stundām nedeļā. Darbinieka darba laiks atkarīgs no reisu esamības.
Man bija pārbaude tieši par darba līgumiem un bija viss kārtība. Vienīgais man nebija rakstīts par 56 stundām, to viņi man lika pierakstīt. Protams tas nenozīme ka nedrīkst strādāt vairāk par 56 stundām, vienkarši tad sanāks virstundas.
Elita33,
liels paldies, šito arī minos lasījusi, bet nevarēju atsaukt atmiņā.
Valina, "tas nenozīme ka nedrīkst strādāt vairāk par 56 stundām"
no 25.03.2010 jauna redakcija DL
140.pants Summētais darba laiks
(3) Summētā darba laika ietvaros jebkurā gadījumā aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā.
Valerij, paldies. Biju palaidusi garām.
Nevar izraut no konteksta tikai summēto darba laiku! Jāņem vērā arī likumā noteiktais normālais darba laiks.
Normālais DL = 40 stundas nedēļā.
2) Ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts garāks pārskata periods, summētā darba laika pārskata periods ir viens mēnesis.
Mēneša DL ie 40 stundas nedēļā x 4 nedēļas.
Закрыть
Краткое описание нарушения