Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Sabiedrības dalībnieka aizdevuma pārveidošana par pamakapitālu? К списку тем
Sabiedrības dalībnieka aizdevuma pārveidošana par pamakapitālu?
Situācija tāda, ka komersanta pašu kapitāls jau mazāks par 2000 LVL, savukārt aizdevumi no dalībnieka vairāk nekā LVL 8000, tāpēc dalībnieku interesē "palielināt" pamatkapitālu, pārveidojot aizdevumu par kapitālu, bet tas man šķistu visai savādi, ja tas būtu iespējams, jo aizdevumi tika izmantoti, lai izmaksātu algas, iegādātos preces utt.
Iespējams, ka līdzīga diskusija jau ir bijusi, un es to nespēju atrast, bet vēlētos noskaidrot, vai ir iespējams pārveidot SIA dalībnieka aizdevumu par sabiedrības pamatkapitālu?
Lasīju KCL 197.p., bet nespēju saprast, vai aizdevuma kapitalizēšana nevarētu būt mantiskais ieguldījums, tāpēc, lūdzu, izskaidrojiet:
1.Vaiaizdevums ir "pārveidojams" par pamatkapitālu?
2.Vaiaizdevumu var nopsaukt citādāk, un tādējādi palielināt pamakapitālu?
Ответы (17)
palasiet varbūt
www.ur.gov.lv
В своё время мы увеличивали уставной капитал на сумму кредита,а как сейчас-надо узнавать
Nesen veicām kaut ko līdzīgu.
Aizdevuma summai bija nepieciešams vērtētāja atzinums ka tā ir reāla. Tad valdes lēmums par to ka atļauj dalībniekam šo summu ieguldīt pamatkapitālā.
Pirmkārt, paldies visiem par tik ātru atbildēšanu.
Otrkārt, Ilma-kad sāku "pētīt" skatījos UR mājas lapu, bet tur neko lietderīgu neieraudzīju. Ja Jūs zināt, ka tur ir informācija par manu problēmu, lūdzu, norādiet.
Grevchik - neprotu krievu valodu, tāpēc Jūsu atbildi nesaprotu.
Ilzevr - Mūsu gadījumā sākotnējais pamatkapitāls ir "standarta" LVL 2000 naudā, bet, cik saprotu, mantisko, ieskaitot palielināmo, drīkst veidot tikai mazāk par pusi no kopējā, tātad mums drīkstētu būt LVL 1999 pamatkapitāla pieaugums, ja aizdevumu novērtētu UR reģistrēts vērtētājs?
Lūdzu, pasakiet, kā tas izpaužas, ka vērtētājs dod atzinumu, ka aizdevums ir bijis reāls - apskatās konta izrakstu vai citādāk?
Par to cik drīkst palielināt PK es nemācēšu teikt, jo mūsu gadījumā tas jau bija liels un mums šo lietu kārtoja juristi. Bet vērtēšanai mēs meklējām sertificētu vērtētāju (ko nebija nemaz tik viegli izdarīt, jo daudzi negrib vērtēt papīru, bet tikai reālas lietas)un viņš prasīja apstiprinātus konta izrakstus par to ka nauda reāli ir saņēmta, konta izrakstus un protams aizdevuma līgumu. Ja pareizi atceros tika prasīt arī pēdējie gada pārskati, reģistrācijas apliecība un vēl citi dokumenti.
tie otri konta izraksti ir domāti grāmatvedības konti kuros parādās kā jums šis aizdevums ir grāmatots
Jāiemaksā nauda bankas kontā , lai var uzrādīt UR. Pameklējiet meklētājā, ir apspriests šis jautājums.
VID painteresēsies par dalībnieka ienākumu veidiem
Aizdevums ir mantisks ieguldījums un tā novērtējums ir atkarīgs ne tik daudz no tā, vai nauda patiešām tika reāli iemaksāta, bet gan no tā, cik reāla ir šī aizdevuma atmaksa.
Ja Jānis ir aizdevis 1000 Ls SIA ABC un lūdz novērtēt šī parāda vērtību, tad tā var būt robežās no 0-1000 Ls. Ja ir acīmredzams, ka ABC nevar šo parādu atmaksāt, tad parāda novērtējums būs tuvāk 0, nevis 1000. Lai izanalizētu ABC spēju atmaksāt aizdevumu, jāveic līdzīga analīze, kā bankas vērtē un klasificē kredītus, tādēļ daudzi vērtētāji nemaz neuzņemas šādu darbu - daudz vieglāk ir novērtēt nekustamo īpašumu vai konkrētu mantu, nevis biznesu vai kredītu.
Tiešām pateicos par atsaucību, bet vēl 4 jautājumi:
1.Tiešām ir iespējams aizdevumu, kuru jau izmantoja, iegādājoties preces, pakalpojumus utt., pārvērst pamatkapitāla daļā?
2.Jatiešām nepieciešams UR reģistrēta vērtētāja atzinums, bet kā minēja Ilzex par daudzu vērtētāju nevēlēšanos to darīt, tad jautājums - kas man spēs izskaidrot, kā es varu tiešām aizdevumu pārvērst pamatkapiālā tā, ka varu veikt reģistrāciju UR ar palielinātu pamatkapitālu?
3.Vaipats par sev pamatkapitāls būtu jāmaina, vai es varētu arī šo aizdevumu pārvērst par dāvinājumu (kaut arī grūti iedomāties, kāpēc komersantam dāvina) vai ko citu un tādējādi ietekmēt pašu kapitālu, lai tas būtu atkal vairāk par LVL 2000?
4.Jatā varētu, tad nākamjā bilancē uzrādītos peļņa, kas palielinātu pašu kapitālu?
Mērķis būtu "pacelt" kopējo pašu kapitālu virs LVL 2000, nomainot Pasīva aizdevumu par Pasīva pašu kapitāla sadaļu (domāju, ka peļņa). Esmu apmulsis.
Aizdevumu var likt uz ieņēmumu kontu, tas palielnās peļņu un pašu kapitālu.
1. Jā.
2. Zvērināta revidenta vērtējums nepieciešams (vismaz man tādu prasīja).
3. Dāvinājums - ienākums, palielinās pašu kaapitālu, taču ne pamatkapitālu.
4. Jā.
Paldies visiem, domāju, ka dāvinājums un attiecīgi nākamajā bilancē uzrādītā peļņa atkal atgriezīs pašu kapitālu virs LVL 2000.
Tomēr ieinteresēja aizdevuma pārvēršana pamatkapitālā, izmantojot UR reģistrētu vērtētāju un, cik saprotu no Aivara, arī zv.revidentaatzinumu.
2 jautājumi:
1.Jaes vēlētos pārveidot aizdevumu, ko sabiedrība izmantoja, piem., algu izmaksām u.c. saimn.darbības nodrošināšanas lietām, tad es varu jautāt kādam no UR reģistrētiem mantisko ieguldījumu vērtētājiem, vai viņš nevar to man atzīt kā mantisku ieguldījumu, pajautāju zv.revidentam vai grāmatojumu par aizdevumu var atzīt par mantisko ieguldījumu, un, ja abi atzīst un novērtē, tad varu ar viņu atzinumiem un pieteikumu par pamatkapitāla palielināšanu reģistrēt UR palielinātu pamatkapitālu?
2.Jaiepriekš bijis ar naudu apmaksātais LVL 2000 pamatkapitāls, tad aizdevumu tikai LVL 1999 drīkstēs atzīt kā pamatkapitāla palielinājumu vai jebkuru summu, jo aizdevums sākotnēji ir bijis naudā?
Aizdevums visu laiku ir naudā ja tāds kādreiz bijis.Neparko citu tas nepārvēršas, tikai tiek novērtēts kāda ir tā reālā vērtība.
1. Pareizi. Divus vērtējumus nevajag - vajag vienu.
2. Par jebkuru summu.
Atbilstoši KL prasībām, jābūt arī PK palielināšanas noteikumiem.
Lasiet rūpīgi KL - tajā viss ir pateikts, ko vajag.
Manuprāt, tā ir tikai lieka naudas un laika tērēšana.
Ne grāmatvedim to izlemt.
Tas ir uzņēmuma īpašnieku lēmums.
Grāmatveža pienākums - izpildīt.
Закрыть
Краткое описание нарушения