Latviešu valodā
Например: декларация НДС

Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).

Трудовое законодательство, трудовые отношения. Охрана труда

Īpašnieks-valdes loceklis - direktors К списку тем

Īpašnieks-valdes loceklis - direktors
Sveicināti, ir tāda situācija, ka ir nodibināta SIA )visi pārējie dokumenti VID-ā ir sakārtoti...) un tagad, lai uzsāktu saimniecisko darbību, man VID-ā izskaidroja, ka man jāslēdz darba līgums, taču man nav vajadzīgs maksāt sev no savas firmas algu (ar valdes sapulces lēmumu izmaksātu dividendes, nomaksājot 10% nodokļos).

Esmu gan vienīgais SIA īpašnieks, gan vienīgais valdes loceklis (UR tā norādīju).

Sakiet,lūdzu, kā man būtu jārīkojās, kāds līgums būtu jāslēdz, lai es varētu strādāt un ražot (veicināt attīstību) un būtu tādas pašas pilnvaras, kā slēdzot darba līgumu, kļūstot par direktoru, tikai bez atlīdzības?

Līgums starp SIA un valdes locekli arī jāslēdz, ja neko pāri likuma noteiktajām pilnvarām neveic?

Paldies.
Janispriekulis
Janispriekulis 13.04.2012 15:35
15 сообщений на сайте

Ответы (25)

Parasts darba līgums.
Japaina
Japaina 13.04.2012 15:45
10269 сообщений на сайте
Parasts darba līgums.
Slēdzot darba līgumu, ir obligāti jāmaksā atlīdzība par padarīto darbu, kā likumā tas minēts. Tad sanāk, ka cilvēks, kurš pēc brīvas gribas vēlas strādāt bez atlīdzības - to nevar izdarīt un ir obligāti jāmaksā alga?
Janispriekulis
Janispriekulis 13.04.2012 15:53
15 сообщений на сайте
Atradu, ka to ir iespējams izdarīt, bet kā to būtu jānoformē - kādi līgumi slēdzami?

http://www.vgk.lv/forum/thread/97613-vadibas-pilnvarojuma-ligums#p-993131
Janispriekulis
Janispriekulis 13.04.2012 15:58
15 сообщений на сайте
Jūs taču pats rakstiet, ka strādāsiet un ražosiet.Tāpat parakstīsiet visus dokumentus.
Japaina
Japaina 13.04.2012 15:58
10269 сообщений на сайте
Jūs taču pats rakstiet, ka strādāsiet un ražosiet.Tāpat parakstīsiet visus dokumentus.
Japaina 13.04.2012 15:58
Jā, esmu vienīgais īpašnieks un vienīgais valdes loceklis. Visu vēlos darīt pats bez atlīdzības.

Jautājums bija šāds - Vai SIA vienīgais īpašnieks un vienīgais valdes loceklis var strādāt uz vadības līguma pamata, nestājoties darba attiecībās ar SIA? Ja var, kā to noformēt?
Janispriekulis
Janispriekulis 13.04.2012 16:08
15 сообщений на сайте
Parasts darba līgums.
Slēdzot darba līgumu, ir obligāti jāmaksā atlīdzība par padarīto darbu, kā likumā tas minēts. Tad sanāk, ka cilvēks, kurš pēc brīvas gribas vēlas strādāt bez atlīdzības - to nevar izdarīt un ir obligāti jāmaksā alga?
Janispriekulis 13.04.2012 15:53
Tāpat tajā likumā ir minēts, ka ja nodarbina cilvēku darbā, tad par šo darbu ir obligāti jāslēdz darba līgums. Pilnvarojuma līgumu var slēgt par valdes locekļa pienākumu pildīšanu. Par to daļu, kad cilvēks strādā un ražo. ir jāslēdz darba līgums un jāmaksā darba alga.
_susurs_
_susurs_ 13.04.2012 16:09
856 сообщений на сайте
Atvainojos, ka neskaidri izsakos
Janispriekulis
Janispriekulis 13.04.2012 16:09
15 сообщений на сайте
Tāpat tajā likumā ir minēts, ka ja nodarbina cilvēku darbā, tad par šo darbu ir obligāti jāslēdz darba līgums. Pilnvarojuma līgumu var slēgt par valdes locekļa pienākumu pildīšanu. Par to daļu, kad cilvēks strādā un ražo. ir jāslēdz darba līgums un jāmaksā darba alga.
_susurs_ 13.04.2012 16:09
Tad nav iespējams slēgt cita veida civiltiesisko līgumu (pilnvarojuma), kas paredz, ka valdes locekli pilnvaro visa veidu darbību veikšanā, kas saistītas ar uzņēmumu (pirkšana, pārdošana, grāmatvedība, dokumenti), ja šis valdes loceklis arī ir vienīgais uzņēmuma īpašnieks?
Janispriekulis
Janispriekulis 13.04.2012 16:28
15 сообщений на сайте
Visa veida darbību nedrīkst! Tikai vadīt!
Profesiju klasifikatorā izlasiet valdes locekļa profesionālās darbības pamatuzdvumus
Ambera
Ambera 13.04.2012 17:48
21759 сообщений на сайте
Brīvprātīgo darbs ir atļauts tikai biedrībās un nodibinājumos un pat tur to VIDs cenšas apstrīdēt.
Inz
Inz 13.04.2012 19:43
661 сообщение на сайте
Šogad e pastā VID konsultantu pārsūtītajā materiālā saņēmu VID skaidrojumu (domāju ka labi pameklējot to var redzēt ieņēmuma diensta mājas lapā.jo tas bija vispārēji pārsūtītais materiāls.
Valdes loceklis valdes locekļa- tas ir uzņēmuma vadības un pārvaldes funkcijas var pildīt bez atlīdzības , bet ja viņš veic pienākumus ārpus valdes locekļa pienākumiem- pārdod preci; .... tad par šo peinākumu pildīšanu jāslēdz darba līgums un jāmaksā alga.
Guntagermane
Guntagermane 13.04.2012 20:32
1303 сообщения на сайте
Paldies par informāciju, noslēdzu darba līgumu, pieņemot jaunu darbinieku - direktoru.
Protams, īpašnieks=valdes loceklis=direktors=viena fiziska persona=es.

EDS jau iesniedzu ziņas par darba ņēmējiem, VID pieņēma, taču nenorādīja, līdz kuram datumam tad ir jāsniedz VSAOI atskaites un jāsamaksā naudas summa? (direktors darbu sāk ar 16.martu).

Sakiet, lūdzu, tā ir legāli norādīt, ka direktora amata PAPILDU pienākumos ir pienākums kārtot visu vajadzīgo grāmatvedību?

Vai darba līgumā šādi norādot, VID ir skaidrs, ka darba devējs nosaka darba laiku un daudzumu saskaņā ar mēneša grafiku? (Attiecīgi direktors mēnesī strādās aptuveni 1 stundu, kas sākumā tā būs, vēlāk mainīsies).

"1.1.Nolīgtais mēneša darba laiks – summētais (nepilna) darba laiks saskaņā ar darba grafiku. (Darba grafikā viena stunda tiek norādīta).
Janispriekulis
Janispriekulis 14.04.2012 12:22
15 сообщений на сайте
Aizmirsu pierakstīt, sakiet, lūdzu, ja darba ņēmēja nodokļu grāmatiņa atrodas pie darba devēja un darba alga nepārsniedz to neapliekamo minimumu (45Ls), tad es VSAOI norādu, ka IIN ir 0?
Janispriekulis
Janispriekulis 14.04.2012 12:31
15 сообщений на сайте
Открываем закон о микропредприятии, читаем. Закон о подоходном налоге с населения тоже можно прочитать. Ну и закон о бухгалтерском учете. Или принимаем на работу бухгалтера.
Albina
Albina 14.04.2012 12:34
64740 сообщений на сайте
SIA nav reģistrēta kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja, proti, parasta mazkapitāla (1Ls) SIA.
Likumā par VSAOI ir teikts, ka iemaksas un atskaites ir veicamas VID norādītajā termiņā. Izmeklēju krustām - šķērsi, taču termiņu neatradu
Janispriekulis
Janispriekulis 14.04.2012 12:42
15 сообщений на сайте
Kāpēc vajadzīgs piespraust direktora apzīmējumu?
Ambera
Ambera 14.04.2012 12:50
21759 сообщений на сайте
Te jau kaut kādu padomu var iedot tikai konkrēti izrunājot situāciju- tā kā- jaunais uzņēmēj- meklējiet vēn savu " personīgo dakteri" - grāmatvesi savādāk iebrauksiet auzās labākajā gadījumā - sliktākajā vid soda naudās.
Par atskaites termiņu- ieejiet EDS parādās plānotās atkaites- tiur atī atskaišu iesniegšanas termiņi.
Tālāk norādījumi no Jūsu grāmatveža. Ne tādas vien nianses ir jāzin.
Guntagermane
Guntagermane 14.04.2012 12:54
1303 сообщения на сайте
Nebiju NDMS devis tiesības apskatīt pārskatus, tagad ir piešķirtas un visu var apskatīts. Paldies, par termiņiem noskaidrots viss - visu varu apskatīts tagad. Par atskaitēm un maksājumiem viss skaidrs.

Direktora funkcijas apvienot zem valdes locekļa statusu būtu īstermiņa risinājums, es tomēr skatos ilgtermiņā, lai nebūtu nākotnē nevajadzīgu atsaukumu un citu darbību.

Esmu tiesību zinātņu students, man diemžēl nodokļu tiesības būs tikai 3.kursā, tāpēc manu vēlmi varat pašam izdarīt, variet saprast. Nekāds grāmatvedis, izņemot mani pašu, diemžēl algots netiks, pagaidām.

Labi, sniegšu Jums konkrētu situācijas izklāstu.

1) Mēneša beigās direktoram algā kopā sanāk 1,19Ls. Direktora nodokļu grāmatiņa atrodas pie darba devēja. Pēc Jūsu algas kalkulatora sanāk, ka IIN nav jāmaksā, vai tā ir patiesība?

2) Mēneša beigās direktoram algā kopā sanāk 1,19Ls, tiek pārskaitīta nauda no uzņēmuma internetbankas uz direktora banku. Kā tas ir jāiegrāmato?
Janispriekulis
Janispriekulis 14.04.2012 14:15
15 сообщений на сайте
Paldies, sapratu, ka man tāpat jāmaksā IIN, jo esmu vienīgais, kas ir uzņēmumā.
Janispriekulis
Janispriekulis 14.04.2012 14:44
15 сообщений на сайте
Pagaidām neesiet sapratis neko.
Japaina
Japaina 14.04.2012 15:36
10269 сообщений на сайте

Спасибо сказали

Послать сообщение Добавить в Контакты

Время просмотра сайта без авторизации истекло!

Для дальнейшего просмотра сайта Вам необходимо авторизоваться, либо зарегистрироваться.

Через 10 секунд Вы будете автоматически перенаправлены на форму регистрации.