Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Par latviešu valodu
Nu pavisam ne par tēmu. Bet tomēr. Es te palasīju dažus jautājums, kur lai iemācās latviešu valodu?
Forumā piedalās gan latviski, gan krieviski rakstoši dalībnieki. Vai tad nevarētu vismaz tie, kuriem dzimtā valoda ir latviešu savus jautājumus un atbildes izteikt kaut cik pareizā latviešu valodā? Un tad kaut nedaudz palīdzētu tiem, kuri gatavojas papildus to mācīties. Bet redzu, ka tieši latviskie teksti ir burtiski izkropļoti, ka grūti uztvert domu pat latvietim, kur nu vēl cittautietim. Es šeit nerunāju par kļūdiņām, kuras ieviesušās steidzoties rakstīt, bet principā.
Varbūt būšu nesaprasta, bet tomēr griež acīs šī maniere, vai nezināšana.
Ответы (56)
Как ЗДОРОВО,что Вы все здесь сегодня собрались....!!!
Elitiņ! Pilnīgi un galīgi esmu Jūsu pusē.
Gan latviešu, gan krievu valodā rakstītie teksti diezgan bieži gadās ļoti "neglīti".
Un nav jādomā, ka forumā tiem nav vietas - par ko tik nav šeit runāts?!
Tomēr arī šoreiz: "gribējām kā labāk, iznāca kā vienmēr". Nav jau pirmā reize, kad tas, kas prasa kārtību un tīrību, kairina pārējo publiku.
Bet kā redzat, Jums ir arī piekritēji!
Būtu jau labi ja varētu kāds labot mūsu latviešu valodas kļūdas. Rakstot iesniegumus un citus lietvedības dokomentus turu priekšā latviešu gramatikas grāmatas. Vai ir kāda mājas lapa?
"Получаеца" - это существительное в родительном падеже. В именительном будет "получаец". Когда встретишься с таким в тексте, не поймешь, что хотел сказать автор. То ли это какое-то новомодное понятие, за которым в потоке информации не уследил, то ли автор иностранец.
Поэтому правила правописания и должны существовать, чтобы люди смогли друг друга понять. Это отличает людей от животных.
А кстати фраза в стандарте: "Neto apgrozījums ir gada laikā pārdotās produkcijas vērtības kopsumma bez piešķirtajām atlaidēm" - это что пример непрофессионализма или безграмотности. Наверняка, писали люди, для которых латышский - родной язык, и ВУЗы они тоже заканчивали.
Угу. Заканчивали какие-то вузы. Но правила грамматики все закончили учить в 8 классе средней школы. На том уровне и остались. Как и большинство из присутствующих ревнителей чистоты языка, считающих себя высокообразованными. Это после 8 классов...
Я на свои тексты после корректорской правки стараюсь не смотреть, чтобы не расстраиваться лишний раз. Ну и что. Зато пишу иногда такое, что корректура и не пытается понять. Только окончания согласовывает и запятые расставляет. Каждому свое.
И не судите, да не судимы будете.
А не будет перлов изящной словесности, что обсуждать будем?
Вам легче- Вам корректор полагается, а тут иногда думаешь-думаешь-два Р или одно , надо Ь или нет,и обязательно неправильно напишешь:(
Чтоб долго не думать , зайдите в :
www.gramota.ru
"получаец"
Ай, хорошо!
Jā, pilnīgi piekrītu Elitai.Mumsvisiem ir jāpaspēj ātrāk, jāizdara vairāk.Un vēl, par to neviens negrib maksāt.Mums ir mobilie telefoni,internets, televīzija un citi jaukumi, taču mēs nevaram paspēt pat radus apciemot.Kādreiz brauca ciemos ar zirgiem, rakstīja vēstules. Mēs skrienam pa daudzām darbavietām un nevaram vien nopelnīt iztikai.Laigan patiesībā mums vajag nedaudz;)
Aivareno так в чем дело? Отключите электричество, подарите соседу комп и мобильник и авто впридачу- и наслаждайтесь;)
a na shto budem zhitj ?
Как на что? Будем охотиться на мамонтов. За неимением таковых - на кошек.
togda to4no skoro nebudet ne klaiņojošu kaķu ne klaiņojošu suņu un baložu arī paliks pilsētās mazāk
Cleo, vel žurkas ir!
a nu jā, tā jau ir delikatese
Nu redz, cik gara diskusija iznāca. Es visu tā lēnām pārlasīju un secināju, ka ne man vienai šis un tas "duras acīs", tikai man sākumā vajadzēja tā detalizētāk, smalkāk izteikties, iznāca tā "ekspromtom". Bet Jūs visi, mīlīši, tik labi papildinājāt...
Nu ja,- cīnāmies ar sekām... Bet tā jau mums visās sfērās:izglītībā, soc.aprūpē(dažādās sfērās), medicīnā u.t.t
Taču politiķi,ierēdņi-likumdevēji, viņiem tā domāšana ir pavisam, pavisam citāda (greiza). Nu pavisam ačgārni saprot savu misiju. Bet pirms vēlēšanām... oi,oi!
Bet nu kaut ko jaukāku. Brīnišķīgas divas pavasara dienas. Protams tiem, kas bilances nodevuši. Nezinu gan kā citur, bet Ventspilī saulains, taču vējains. Burvīgi!!!
Закрыть
Краткое описание нарушения