Внимание! Вы просматриваете форум в ограниченном режиме – авторизуйтесь (вверху страницы) или зарегистрируйтесь, чтобы получить доступ ко всем возможностям форума (создание темы / ответа, доступ к спискам «Избранные», «Мои темы», «Непрочитанное»).
Atkal 114.pants
Labdien!
Neesmu grāmatvede, bet man izcēlās strīds ar galveno grāmatvedi, tādēļ nolēmu konsultēties pie jums, mīļās grāmatvedes!
Lieta tāda.. Septembrī nācās atlaist vienu darbinieku, jo viņš bija darbā alkohola reibumā utt. Nu lūk, sākotnēji es viņu atlaidu pēc 100.panta4.daļas, kas nozīmē, ka darbienieks tiek atlaists pēc paša vēlēšanās un ātrāk par mēnesi.. Nu it kā viss forši un tā, bet manī nostrādāja cilvēcība, tā kā palika žēl tā cilvēka, jo viņš visā visumā ļoti zolīds un izglītots vīrietis, bet alkoholiķis.. Es ieteicos, ka varbūt tomēr vajadzētu atlaišanu noformēt tā, lai viņš pēc iespējas ātrāk saņem bezdarbnieka pabalstu (ar 100.pantuviņš nesaņemtu pabalstu uzreiz ar pirmo bezdarba dienu) un tas ir ar 114.pantu- pēc abu pušu savstarpējās vienošanās, kas jānoformē rakstiski. Tātad, runa iet par 114.pantu Kamēr es šos dokumentus gatavoju, sazinājos arī ar Nodarbinātības valsts aģentūru, lai konsultētos, pēc kāda panta jāatlaiž, lai cilvēks ātrāk saņemtu naudiņu. Tur man atbildēja, ka 114.pantsir tas piemērotākais. Bet, ir viens liels BETt, kuru es atzīstu kā savu kļūdu, ka tajā brīdī man bija piemirsies, ka ir jānoformē tā rakstiskā vienošanās un šīs vienošanās man uz doto brīdi nav. Taču, ja neņem vērā, ka man nav šīs vienošanās, vai citādi ir kāda problēma, kas neļauj atlaist cilvēku ar 114.pantu??? Jo pagājušajā piektdienā gr;amatvede uz mani tā kliedza, it kā es ar to cilvēka atlaišanu ar 114.pantubūtu uzņēmumu bankrotā iedzinusi. Viņai nez kāpēc liekas, ka tas 114.pantsuzdzīs VIDā nez kādas aizdomas, ka tie tagad nāks un nez ko pārbaudīs. Viņai šausmīgi bail no pārbaudēm.
Bet mans jautājums ir tāds - kā jūsu uzņēmumos noformē darbinieku atlaišanu, ja zin, ka viņi pēc atlaišanas ies stāties bezdarbniekos nevis, ja viņi tūliņ stāsies citā darbā. Zinu, ka grāmatvedībā ir kaut kādi speciālie kodi, ko raksta VID atskaitēs un mana galvenā grāmatvede uzskata, ka, ja viņa ierakstīs VID atskaitē 25 kodu, tad pie mums nāks VIDs ar pārbaudēm?
Ответы (42)
...Mēs arī atlaižam cilvēkus pēc savstarpējas vienošanās - tā arī ierakstam rīkojumā par atbrīvošanu. Parasti tā vienošanās ir tieši par to, ka viņš aiziet no darba uzreiz,nevis pēc mēneša.
Jo tāda situācija jau esot bijusi ar diviem darbiniekiem, kurus atlaida par ilgstošu neierašanos darbā. Un viņi arī tika atlaisti ar 114.pantuun atskaitēs tika rakstīts kods 25.
Pieņemu, ka tad jums darba vietā ir minimālās d/a un vēl kādi faktori, kas ietekmē tādu VID rīcību....
Situacija interesanta katra zinaa... mums bij gadijums ka atlaidam pec 100.panta5.dalas, izmaksajam vel videjas menesalgas apmera kompensaciju un nekas traks lidz sim vel nav bijis. Tpu, tpu, tpu...Rikojuma par atlaisanu darbinieks parakstijas ka turpmaku pretenziju nav, ka naudinu sanemis un viss. Bet atskiriba tada, ka vins pats mums rakstija iesniegumu ka uz tada panta pamata grib iet prom. Isteniba ja atlaiz un izmaksa kompensaciju 3 algu apmera tad bezdarbnieki ir lielaki, ja darbinieks ir atlaists nevis labpratigi aizgajis, ja jus uztraucieties vai maksas to naudinu vinam tur. Par to vienosanos- tai gan jabut jo tas ir galvenais dokuments.
Nu ja, nemaz jau tas VID ta neskries uzreiz tiklidz ieraudzis jums to kodinu tur. Jo tas jau tikpat labi nozime, ka ari ja mes panemam ligumstradnieku un vinam beidzas darbs liguma termins, tada ri rakstam 25.koduzinojumaa. Ne jau vienmer tiek tikai negativais ar to apzimets.
mums pat VID-ā daudzreiz paši ir teikuši-vai nevēlamies ielikt atskaitē 25 kodu lai cilvēks varētu ātrāk saņemt pabalstu, pārbaudes jau dēļ 114 panta gan nenāks, nav nekad dzird;ets ka tiēsi sī iemesla dēl skrietu pārbaudīt
Nu es jau to saprotu, ka tas VIDs neskries, bet mūsu grāmatvede ir tik gudra, ka pilnīgi vai vāks.. Tā kā viņa izprot likumu, tas tikai ir pareizi.. Es jau zināju, ka atlaižot cilvēku ar 114.pantu neesmu neko pārkāpusi. Tagad mums te firmā notiek cīņa starp mani un galveno grāmatvedi.. Visi kolēģi ir manā pusē Nu es arī zinu tos iemeslus, kādēļ viņa baidās no pārbaudēm
Par to iepriekšējo situāciju - nenāca neviena pārbaude, tas gadījums noticis 2005.gadā un neviena pārbaude nav bijusi! Tikko uzzināju, kādēļ vispār tie tiesu darbi sākās. Tie sākās tādēļ, ka atlaižot netika laicīgi izsniegti visi dokumenti tiem atlaistajiem darbiniekiem..
Galu galā - vai tad to cilvēku nevar sazvanīt, lai atbrauc un paraksta vienošanos?Ja jau Jūs viņam "nācāt pretī"" ar to 114. pantu?
А это соглашение нельзя как-нибудь задним числом подписать, чтобы этот документ был и чтобы всем было спокойно?
Да это главбух на вас страху нагоняет, чтобы вы такого больше не делали.
Есть определенный порядок и перед увольнением все доки должны быть оформлены. Менять в одностороннем порядке что-то, да еще и задним числом - за это руки надо отрывать на месте.
Если вдруг нагрянет проверка и обнаружит, что бумаги на один код, а по факту указан другой, то могут у предприятия быть и неприятности. И не вы потом будете оправдываться, а главбух с директором.
А может и работник не в меру умный оказаться и подать в суд за нарушение процедур при увольнении. Тогда компенсацию за вынужденный прогул тоже не вы платить будете.
Да и Зиняс за уволеннных в сентябре уже давным давно сданы. И переделывать их буху из-за каждого, который "что-то подумал" нет ни малейшего желания и настроения.
Само по себе увольнение по 114 статье не является никаким нарушением.
Un 25 kod sam po sebe javljetsa kakim to narusheniem v buhgalterii? I v glazah VIDa?
Es zinu, ka Ziņas par septembri jau ir nodotas, VIDs zvanīja tieši par to kodu.. Bija ielikts 21.kods bet kā viņi uzzināja, ar kādu pantu tiek atlaists darbinieks, es nezinu.. Iespējams, ka no VSAA, kur griezās darbinieks pēc bezdarbnieku pabalsta..
Ну вот и проблемы, что в налоговую сданы одни сведения, а работнику на руки выданы другие.
Наверняка он пошел в собес за пособием. Там и выплыло. Сейчас буху придется оправдываться, что он не верблюд.
Нарушение - не код. Нарушение - несоответствие бумаг кодам.
Ну так какая проблема пересдать зиняс с другим кодом?
На основании чего пересдавать, когда "bija piemirsies, ka ir jānoformē tā rakstiskā vienošanās un šīs vienošanās man uz doto brīdi nav"?
Опять потому что кому-то что-то показалось? или потому что на форуме присоветовали?
Нет, ну сделать в конце концов это соглашение и пересдать зиняс - я это имела в виду.
А оно кому надо, из-за какого-то алкаша и слишком сердобольного специалиста сейчас сочинять оправдаловки для налоговой, искать его, чтобы документы подписал, менять их задним числом.
Если учесть, что там отдельный специалист на кадрах сидит, наверняка не пять человек работников у них. Так за каждым не набегаешься. А время-то не резиновое. Есть у главбуха и другая работа.
Tur jau tā problēma, ka neesmu es nekāds personāla speciālists, uz kursiem vai semināriem firma mani nesūta, bet pati apmaksāt no savas algas es tos nevaru, kā māku, tā mācos tos likumus, cenšos, bet sanāk beigās sliktāk.. Personāllietas man ir kā pienākums papildus vēl daudziem citiem maniem darbiem, tāpēc arī ir tā lieta, ka var kaut kas aizmirsties un sajukt!!! Es nesaku, ka tas, ko izdarīju, bija baigi pareizi, tikai tas viss tika izdarīts septembra laikā līdz atskaišu nodošanai un otrs iesnieguma variants un visi dokumenti grāmatvedei tika iesniegti PIRMS atskaišu nodošanas!
Zanyyy, а найти того работника, чтоб подписал соглашение, нереально?
А чего его сейчас искать? Такие вопросы решает не девочка, которая занимается этим "papildus vēl daudziem citiem maniem darbiem", а руководство и его наместник за земле - главбух.
А главбух, похоже, ничего править не собирается.
Тут только шеф может спор разрешить.
Закрыть
Краткое описание нарушения