Atkal 114.pants
Labdien!Neesmu grāmatvede, bet man izcēlās strīds ar galveno grāmatvedi, tādēļ nolēmu konsultēties pie jums, mīļās grāmatvedes!
Lieta tāda.. Septembrī nācās atlaist vienu darbinieku, jo viņš bija darbā alkohola reibumā utt. Nu lūk, sākotnēji es viņu atlaidu pēc 100.panta4.daļas, kas nozīmē, ka darbienieks tiek atlaists pēc paša vēlēšanās un ātrāk par mēnesi.. Nu it kā viss forši un tā, bet manī nostrādāja cilvēcība, tā kā palika žēl tā cilvēka, jo viņš visā visumā ļoti zolīds un izglītots vīrietis, bet alkoholiķis.. Es ieteicos, ka varbūt tomēr vajadzētu atlaišanu noformēt tā, lai viņš pēc iespējas ātrāk saņem bezdarbnieka pabalstu (ar 100.pantuviņš nesaņemtu pabalstu uzreiz ar pirmo bezdarba dienu) un tas ir ar 114.pantu- pēc abu pušu savstarpējās vienošanās, kas jānoformē rakstiski. Tātad, runa iet par 114.pantu Kamēr es šos dokumentus gatavoju, sazinājos arī ar Nodarbinātības valsts aģentūru, lai konsultētos, pēc kāda panta jāatlaiž, lai cilvēks ātrāk saņemtu naudiņu. Tur man atbildēja, ka 114.pantsir tas piemērotākais. Bet, ir viens liels BETt, kuru es atzīstu kā savu kļūdu, ka tajā brīdī man bija piemirsies, ka ir jānoformē tā rakstiskā vienošanās un šīs vienošanās man uz doto brīdi nav. Taču, ja neņem vērā, ka man nav šīs vienošanās, vai citādi ir kāda problēma, kas neļauj atlaist cilvēku ar 114.pantu??? Jo pagājušajā piektdienā gr;amatvede uz mani tā kliedza, it kā es ar to cilvēka atlaišanu ar 114.pantubūtu uzņēmumu bankrotā iedzinusi. Viņai nez kāpēc liekas, ka tas 114.pantsuzdzīs VIDā nez kādas aizdomas, ka tie tagad nāks un nez ko pārbaudīs. Viņai šausmīgi bail no pārbaudēm.
Bet mans jautājums ir tāds - kā jūsu uzņēmumos noformē darbinieku atlaišanu, ja zin, ka viņi pēc atlaišanas ies stāties bezdarbniekos nevis, ja viņi tūliņ stāsies citā darbā. Zinu, ka grāmatvedībā ir kaut kādi speciālie kodi, ko raksta VID atskaitēs un mana galvenā grāmatvede uzskata, ka, ja viņa ierakstīs VID atskaitē 25 kodu, tad pie mums nāks VIDs ar pārbaudēm?