Ko nozmīmē "бумажки по закону не нужны"? по закону ļoti daudz ko nevajag, jo likumos neieraksta - vajag-nevajag tā vai šitā. Nevienā likumā nav ierakstīts, ka jāgrāmatao debetā un kredītā. NAV! NEVIENĀ! Bet mēs to darām, jo tā ir grāmatvedības būtība.
Lietvedības un personālvadības būtība - rakstīt rīkojumus, līgumus, aktus... un tas nav tāpēc, ka grāmatvedis kaut ko grib vai negrib. Tas vienkārši ir tāpēc, ka tā tam jābūt.
Vai uzņēmumā to dara vai nedara ir pavisma cita lieta. Un nevajag to jaukt.
Ja cilvēks jautā - vai vajag rīkojumu - JĀ, VAJAG, jo lietvedībā tā pieņemst, to nosaka 916.noteikumi Vai jautātājs to rakstīs - tā jau ir viņa privātā darīšana.
Es neesmu далеки от народа
pati esmu cītīgi rakstījusi un cītīgi "nerakstījusi" rīkojumus un pēc tam, arhīvam dokumentus nododot, rakstījsi iztrūkstošos rīkojumus caurām naktīm.
Bet - mana cītīgā "nerakstīšana" ir vainagojusies ar panākumiem - vadība pati rakstīja, jo tas nav grāmatveža pienākums. Sevišķi tad, ja grāmatvedis strādā, piedodiet, par apkopējas algu (minimālo).
Un tikai tad, ja grāmatvedis mācēs sevi nostādīt kā sava amata meistaru un nebūs kāju pamesls un visu darbu darītājs, grāmatveža profesiju sāks cienīt.
Lai nebūtu tā, ka katrs, kas māk ar kalkulatoru divus skaitļus saskaitīt, varētu lepni sevi dēvēt par grāmatvedi.
Sava vadība ir pašiem jāaudzina. Tieši tāpat, kā mēs "audzinām" savus vīrus/sievas